U.G. Krishnamurti
Editura Herald
Review by Ave
Mintea e un mit… sau este ceva real?
Probabil ca daca ati auzit de celebrul Jiddhu Krishnamurti, veti alerga repede-repede sa puneti mana si pe o lucrare a lui Uppaluri Gopala (U.G.) Krishnamurti – sau veti fugi de ea, dupa cum apreciati opera lui Jiddhu. Ei bine… mai ganditi-va.
Singurul lucru pe care il au cei doi in comun este prenumele, Krishnamurti fiind un prenume destul de raspandit in India. Cu toate acestea, cei doi s-au intalnit si o buna perioada de timp au fost chiar prieteni. Insa perspectivele lor asupra lumii nu seamana nici pe departe, ba chiar sunt total opuse. Acest lucru a fost unul dintre cele care au contribuit la despartirea lor. U.G. este denumit – probabil pe buna dreptate – “teroristul spiritual”: afirmatiile si raspunsurile sale creeaza o tensiune tot mai mare in mintea interlocutorului, astfel incat acesta nu are decat doua alternative – sa ramana el insusi, aruncand la gunoi toate reguile si piedicile construite in mintea-i proprie, sau sa plece. Marea majoritate merg pe a doua varianta…
Un avertisment de care ar fi bine sa tina seama toti potentialii sai cititori, si pe care Editura Herald il pune de la inceputul cartii, a fost enuntat de insusi U.G.:
“Invatatura mea, daca acesta este cuvantul pe care vreti sa-l folositi, nu e ingradita de nici un drept de proprietate. Sunteti liberi sa reproduceti, sa distribuiti, sa interpretati, sa interpretati gresit, sa distorsionati, sa trunchiati, sa faceti ce vreti, chiar si sa pretindeti ca sunteti autorul, fara consimtamantul meu sau permisiunea cuiva.”
A fost numit anti-guru, anti-invatatorul, anti-Krishnamurti-ul (referitor la Jiddu Krishnamurti). inteleptul infuriat s.a.m.d. Cu toate acestea, nimeni nu s-a facut atat de ascultat doar spunand ca nu are nimic de spus. Exista oarecum un omolog al sau in literatura romana, Spirache din “Titanic vals” de T. Musatescu iesind in fata alegatorilor si spunand: “Nu ma alegeti, pentru ca eu nu am ce sa fac pentru voi!”. Sa fie doar o coincidenta? Poate… sau poate ca nu.
Desi a plecat dintre noi acum 3 ani, in martie 2007, cuvintele sale au ramas in urma-i, atat pe hartie cat si pe doua site-uri dedicate, www.ugkrishnamurti.net si www.ugkrishnamurti.org. Dar ce valoare au cuvintele? De fapt, au ele vreo valoare? Pentru cine si ce?
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.