Ecologiștii cer ANPM suspendarea procesului de eliberarea acordului de mediu
Agent Green și organizațiile partenere condamnă erorile Ministerului Mediului prin care instituția schimbă zonarea internă a Parcului Național Domogled-Valea Cernei astfel încât zonele de protecție integrală să nu mai împiedice construcția DN 66A.
Prin nota 780/LB/2010, Laszlo Borbely, ministrul mediului a numit o comisie pentru schimbarea limitelor rezervației Ciucevele Cernei din Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Rezervația are statut de protecție integrală. Prin OUG 57 din 2007 se interzic construcțiile în zone cu protecție integrală, ori traseul DN 66A presupune asfaltarea a 6 km din rezervație și defrișarea a peste 30 ha de pădure. Comisia numită de ministru a decis ca rezervația să se mute și să lase loc drumului. Zonarea internă legal valabilă a parcului este cea stabilită prin OM 552/2003 și poate fi schimbată doar cu aprobarea prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Mediului. ”Este o ironie că tocmai ministrul mediului a devenit vârful de lance pentru ilegalitățile ce favorizează asfaltarea Retezatului și Domogledului. Această instituție trebuia să pună capăt ilegalităților și să oprească definitiv construcția DN 66A pe criterii științifice. Domnul Borbely trebuie să îndrepte de urgență eroarea comisă”, spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.
Pentru a veni în sprijinul autorităților, organziațiile ecologiste alături de profesori de la catedra de Taxonomie și Ecologie a Universității Babes-Bolyai și de la Universitatea din Edinburgh (Scoția) au demarat deja primul contrastudiu științific de biodiversitate din România pentru a demonstra că tronsonul 3 al drumului național 66A care măsoară 19 km ar urma să afecteaze ariile protejate pe care le traversează și să distrugă ireversibil ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei adăpostit în munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vîlcan. ”Rezultatele preliminare arată deja că biodiversitatea de aici este mult mai bogată decât susține studiul beneficiarului drumului. De exemplu am consemnat până astăzi 109 puncte distincte pe unde mamiferele de dimensiuni mari și mijlocii au traversat drumul spre deosebire de beneficiar care găsise o singură urmă de urs. Am găsit 26 de specii de lilieci. Beneficiarul a spus că nu există lilieci. Am găsit 34 de locuri de reproducere pentru reptile și amfibieni. Ei găsiseră doar 2. Sunt diferențe semnificative care nu pot fi ignorate de Agenția Națională pentru protecția Mediului”, susține Luminița Tănăsie, director programe WWF.
Agent Green, Milvus, Carpatina Ardeleană, WWF și Societatea Română de Herpetologie cer:
– Ministerului Mediului și Pădurilor să respecte legislația de mediu și să păstreze limitele Rezervației Ciucevele Cernei așa cum au fost ele desemnate prin OM 552/2003
– ANPM să suspende procesul de eliberarea acordului de mediu pentru construcția tronsonului 3 al DN 66A până la finalziarea contrastudiului