Tineri designeri îşi prezintă viziunea asupra mobilităţii în cadrul Festivalului de Design de la Londra.
Împreună cu revista online Dezeen, MINI a mandatat şase tineri designeri care sunt în vogă să studieze modul în care designul şi tehnologia pot transforma modul în care vom călători în anii ce urmează. Designerii Pernilla Ohrstedt, Lucy McRae, Keiichi Matsuda, Alexandra Daisy Ginsberg, Matthew Plummer-Fernandez şi Dominic Wilcox îşi vor prezenta viziunile în cadrul "Frontiere – viitorul mobilităţii", o expoziţie de pionierat la designjunction, în cadrul Festivalului de Design de la Londra (17-21 septembrie). Fiecare exponat va fi inspirat parţial de spiritul mărcii MINI şi de nou lansatul MINI, care combină designul emblematic şi tehnologia de ultimă oră. Cei şase designeri stabiliţi în Londra vor explora această temă prin forme diverse, care încorporează ştiinţa, ingineria, cinematografia şi arta de performanţă. Următoarele imagini şi videoclipuri sunt o introspecţie în inspiraţia lor şi o avanpremieră interesantă a muncii lor înainte ca lucrările finale să fie prezentate în cadrul expoziţiei, "Frontiere – Viitorul Mobilităţii".
MINI dezvăluie primele imagini înaintea marii expoziţii
Arhitectul Lucy McRae invită vizitatorii la designjunction să ia parte la o performanţă interactivă, în care corpurile le sunt împachetate în vid pentru a fi pregătite pentru călătoria în spaţiu. Inspirată de artiştii care lucrează cu NASA, instalaţia lui McRae va consta dintr-o serie de saci, în care vizitatorii vor fi invitaţi să intre pentru a-şi pregăti corpurile pentru rigorile mediului cu gravitaţie zero. "Astronauţii care se întorc pe Terra suferă de osteoporoză severă din cauza lipsei gravitaţiei. Aşa că ideea este să intri în aceşti coconi aeraţi, iar aerul să fie aspirat încet din aceste buzunare… Va fi ciudat!"
Mai multe informaţii despre activitatea lui Lucy: //www.dezeen.com/2014/07/21/movie-interview-lucy-mcrae-vacuum-pack-prepare-body-space-travel.
Designul experimental al Alexandrei Daisy Ginsberg va cerceta automobilele modificate genetic prin creşterea materiilor vii. Maşinile biologice sintetice, după cum sugerează artista, ar putea evolua şi ar putea fi mutate la fel cum sunt utilizate şi reparate, aşa că se adaptează mai bine mediilor, la fel ca organismele vii. "Conceptul nou gravitează în jurul «ecologiei reparatorii»", explică ea. "Automobilele reparate într-un loc canicular sunt diferite de cele reparate într-un oraş plin de poluare sau de cele reparate undeva unde este umiditate?"
Mai multe informaţii despre activitatea Alexandrei: //www.dezeen.com/2014/06/23/movie-alexandra-daisy-ginsberg-synthetic-biology-cars-evolve-mutate.
Cercetarea designerului şi cineastului Keiichi Matsuda explorează posibilităţile realităţii augmentate, care ar putea fi folosită pentru a suprapune informaţiile de trafic şi semnalizatoarele rutiere – toate în format digital – peste lumea fizică. În prezent, realitatea augmentată este limitată la utilizarea unei interfeţe fizice – o tabletă sau căşti precum Google Glass. Matsuda consideră că a venit momentul schimbării. "Sunt conştient de unele proiecte care se derulează chiar în prezent, care au rolul de a revoluţiona acest gen de proces", declară el. "Oamenii privesc lentilele de contact ca un mod de introducere a acestui strat digital în lume, iar celălalt aspect important este proiectarea informaţiei direct pe retină."
Mai multe informaţii despre activitatea lui Keiichi: //www.dezeen.com/2014/06/11/keiichi-matsuda-augmented-reality-road-markings-signage-navigation-digital-layer.
Într-un viitor al automobilelor complet automate şi controlate de computere, airbagurile şi zonele de deformare sunt redundante, după cum propune artistul, designerul şi inventatorul britanic Dominic Wilcox. Aşa că de ce nu s-ar construi un automobil din vitralii complicate? Automobilele sigure şi fără conducător din viitor vor elibera designerii să creeze concepte radical diferite de maşini, unele în care să poţi sta şi să dormi în timp ce eşti dus spre destinaţie. "Am fost profund impresionat de ferestrele cu vitralii ale Catedralei Durham", explică Wilcox. "Am gândit «De ce să nu le folosim mai mult în designul contemporan?». Aşa că am început să învăţ cum se produce sticla şi mă întreb când va reuşi un constructor auto să fabrice un automobil cu vitralii al viitorului." Dominic este interesat de tehnologie, "pentru că este cel mai apropiat lucru de magie".
Mai multe informaţii despre activitatea lui Dominic: //www.dezeen.com/2014/07/03/movie-dominic-wilcox-stained-glass-driverless-car.
Originar din Columbia Britanică, artistul Matthew Plummer-Fernandez reinterpretează tradiţionala păpuşă cu arc de pe bordul automobilelor ca un companion personal, printat 3D, ce este utilizat pentru a comunica cu maşina. Ideea a fost inspirată de obiceiul de a lipi mici figurine pe bord pentru a purta noroc. "Aceste avataruri au o relaţie personală cu conducătorul", explică artistul. "Ar putea fi ceva ce ai cumpăra ca produs sau ca serviciu, dar, pe măsură ce dezvolţi o relaţie, începe să-ţi înveţe preferinţele. Chiar dacă schimbi automobilul, poţi lua acest avatar şi să-l instalezi în noua ta maşină".
Mai multe informaţii despre activitatea lui Matthew: //www.dezeen.com/2014/07/14/movie-matthew-plummer-fernandez-digital-driving-avatars.
Arhitectul Pernilla Ohrstedt va concepe spaţiul expoziţional MINI de la designjunction şi va prezenta abordarea ei privind viitorul călătoriilor. Pernilla prevede că automobilele noastre vor fi capabile, în curând, să colecteze scanări 3D detaliate ale mediului înconjurător, în timp ce conducem – şi va explora cum vom putea utiliza acest lucru pentru a crea, în timp real, hărţi 3D ale oraşelor. "Deja putem accesa Google Earth pentru a verifica destinaţiile turistice", spune ea. "În viitor, este foarte posibil să începem călătoria în lumea virtuală în locul celei fizice, pentru că scanările se vor face la o rezoluţie foarte înaltă."
Mai multe informaţii despre activitatea Pernillei: //www.dezeen.com/2014/08/04/movie-driverless-cars-capture-virtual-replica-real-world-pernilla-ohrstedt.
"Frontiere – Viitorul Mobilităţii", prezentat de MINI şi Dezeen, are loc la designjunction – Vechiul Oficiu de Sortare -, în perioada 17-21 septembrie, ca parte a Festivalului de Design de la Londra. Avanpremiera pentru presă are loc la 17 septembrie, expoziţia pentru public are loc între 18 şi 21 septembrie.