În cadrul ediţiei 2017 a IAA Cars de la Frankfurt/Main, MINI va prezenta abordarea sa în ceea ce priveşte viitorul automobilelor pentru oraş sub forma MINI Electric Concept. MINI Electric Concept aduce designul emblematic şi sentiment go-kart obişnuită al mărcii MINI în era mobilităţii electrice. MINI va prezenta un model electric de serie în 2019 şi a confirmat deja că producţia acestui model este pregătită pentru Oxford, Marea Britanie.
“Electrificarea sistematică a portofoliului de mărci şi produse reprezintă o bază a strategiei NUMBER ONE > NEXT a BMW Group. MINI Electric Concept oferă o avanpremieră interesantă a automobilului electric de serie. MINI şi electrificarea se potrivesc perfect”, remarcă Harald Krüger, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG.
Mobilitatea urbană este înrădăcinată în ADN-ul mărcii MINI; orașul este spaţiul său natural. Acest mediu şi cerințele specifice pe care le impune pentru un automobil au fost baza de la care a pornit echipa de design pentru a aduce la viaţă MINI Electric Concept. Trenul de rulare agil, reglajul foarte bun al suspensiei şi utilizarea elementelor aerodinamice extinse se reunesc pentru a face MINI Electric Concept o soluţie foarte atractivă, cu emisii zero, pentru provocările actuale cu care se confruntă mobilitatea personală în oraşele noastre şi împrejurimile acestora.
“Cu sentimentul go-kart caracteristic şi motorul electric puternic, MINI Electric Concept este foarte distractiv de condus, fiind totodată potrivit pentru utilizarea cotidiană – şi nu produce nici un fel de emisii. Acesta este modul în care MINI vede mobilitatea electrică în lumea de mâine”, spune Peter Schwarzenbauer, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG şi responsabil pentru MINI, Rolls-Royce şi BMW Motorrad.
MINI – pionier al mobilităţii electrice la BMW Group
Au trecut aproape zece ani de când MINI a făcut un pas important, de pionierat, cu MINI E . Acesta a pus bazele la BMW Group pentru dezvoltarea soluţiilor de mobilitate electrică care să fie pregătite pentru producţia de serie. Modelul MINI E, prezentat în 2008, a fost primul automobil electric de la BMW Group care a fost condus de utilizatori privaţi în condiţii de circulaţie zilnică ca parte a unui proces intens de testare. Peste 600 de automobile MINI E au fost utilizate la nivel mondial. Toate acestea au ajutat la obţinerea unor informaţii vitale despre utilizarea automobilelor pur electrice, iar aceste cunoştinţe au fost ulterior încorporate în dezvoltarea modelului BMW i3. De asemenea, MINI E a oferit distracţie la volan datorită acceleraţiei şi manevrabilităţii deosebite. Primul model plug-in hybrid de serie al mărcii premium din Marea Britanie a fost prezentat în primăvara anului 2017 sub forma MINI Cooper S E Countryman ALL4. În premieră, noua variantă de model oferă mobilitate electrică şi, prin urmare, emisii zero locale. MINI Electric Concept reprezintă o continuare perfectă a acestei linii de dezvoltare. În viitor, toate produsele electrificate ale mărcii MINI vor fi grupate sub marca “MINI Electric”.
Designul – MINI inconfundabil
“MINI Electric Concept este un exemplul tipic de MINI – compact, agil, pur şi simplu partenerul ideal pentru condus zilnic. În acelaşi timp, acesta aduce o nouă abordare a conceptului de sportivitate”, explică Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv al BMW Group Design. “Într-adevăr, aerodinamica şi designul ultrauşor nu sunt doar importante în lumea sportului auto; ele sunt şi factori esenţiali pentru maximizarea autonomiei electrice. Suprafeţele automobilului au un sentiment de precizie şi o claritate contemporană, care conferă un plus de impact caracterului eficient al automobilului. În plus, accentele puternice şi contrastele vii conferă exteriorului o distincţie MINI deosebită.”
O parte frontală plină de caracter
Grila hexagonala a radiatorului şi farurile rotunde fac ca MINI Electric Concept să fie recunoscut imediat atunci când este privit din faţă. Chiar şi din exterior, este evident că acest automobil este unul electric. Caracteristicile de identificare includ schema de culori contrastante, cu argintiu şi galben, care amintesc de MINI E, precum şi logoul E distinctiv. În plus, grila radiatorului şi farurile au fost reinterpretate pentru a reflecta tehnologia de propulsie fără emisii de sub capotă. Deoarece motorul electric necesită foarte puţin aer de răcire, grila radiatorului este închisă pentru o aerodinamică superioară. Bara de accent de culoare Striking Yellow din grilă – cu logo E de aceeaşi culoare – produce un efect contrastant puternic, care este reflectat de stilul luminilor de zi din ansamblurile farurilor LED.
Liniile clare ale elementelor precum farurile LED şi structurile din fibră de sticlă contrastează cu întinderea suprafeţelor clare şi conferă părţii frontale un aspect sofisticat.
Linii laterale – compacte şi agile
Combinaţia contrastantă de culori, suprafeţe netede şi detalii precis conturate continuă în linia laterală a MINI Electric Concept. Modelate clar, piesele din fibră de sticlă de-a lungul marginii inferioare contribuie la intensificarea proporţiilor automobilului. Silueta maşinii este compusa din suprafeţe decupate curat, care produc o impresie minimalistă ce inspiră eficienţă. Elementele de sub suprafeţe contribuie la transmiterea unui sentiment de putere şi sportivitate subtilă. Finisarea în Reflection Silver – o nuanţă mată de metal lichid – prezintă un efect excepţional şi, astfel, focalizează lumina reflectoarelor pe designul ultrauşor şi caracterul sofisticat ale modelului.
Accente expresive
O emblemă „E” mare, dar discretă – dispusă deasupra roţilor faţă – oferă un alt semnal privind sursa de energie. Alte embleme “MINI E” sunt integrate în grila radiatorului şi în capacele oglinzilor exterioare. Variaţiile de culoare în nuanţa de accent Striking Yellow din acoperiş şi din pragurile laterale, adaugă noi detalii. Culoarea acoperişului variază de la alb mat la galben foarte lucios, în timp ce galbenul pragurilor laterale câştigă transparenţă pe măsură ce urcă, dând impresia că se îmbină cu culoarea caroseriei. Aceste tranziţii de culoare accentuează simplitatea şi modernitatea conceptului auto.
Printare 3D inovatoare
Designul jantelor de 19 ţoli, de culoarea închisă, sunt un alt element de identitate, preluând ideea barei de accent a grilei radiatorului şi reinterpretând-o în formă asimetrică. Încrustaţiile aerodinamice, realizate cu ajutorul unui proces de printare 3D, evocă structura din fibră de sticlă a deflectoarelor de aer. Suprafeţele lucioase încastrate în prizele de aer simulate au fost produse tot prin utilizarea unei metode de printare 3D. Aceste două elemente accentuează caracterul simplu şi modern al MINI Electric Concept şi, în acelaşi timp, ilustrează oportunităţile oferite de printarea 3D în ceea ce priveşte producerea elementelor de design funcţionale pentru stilul şi personalizarea automobilelor.
Partea spate – claritate şi dinamism
Partea spate a conceptului se dovedeşte şi ea a fi un MINI autentic. Poziţia lată pe şosea are o imagine sportivă. Secţiunea superioară este dominată de suprafeţe clare, însă spatele are un aspect mult mai dinamic pe măsură ce coboară în cascadă. Această abordare familiară de la MINI, unde volumul automobilului creşte constant de sus în jos, face ca umerii să apară laţi şi atletici. Stopurile constituie o altă caracteristică vizuală remarcabilă şi oferă un indiciu clar pentru rădăcinile britanice ale automobilului. În cadrul conturului MINI clasic, ele formează fiecare o jumătate din steagul Union Jack ca matrice de puncte LED. De asemenea, există o bandă de accent galbenă, care oferă un contrast de culoare atractiv atunci când maşina este privită din spate, anunţând simultan şi prezenţa unui tren de rulare electric. Acest lucru este subliniat suplimentar de absența ţevilor de evacuare şi de prizele de aer simulate. De ultimă oră, pur şi dinamic (într-un mod eficient), MINI Electric Concept încorporează viziunea MINI pe termen scurt asupra unui automobil electric conceput pentru mobilitatea urbană într-o lume în schimbare.