Bucureşti/Milano. “Utilizarea creativă a spaţiului” a fost dintotdeauna principiul central al mărcii MINI. Acum, prin instalaţia “MINI LIVING” prezentată la Salone del Mobile 2016 de la Milano, MINI demonstrează modul în care acest principiu poate fi aplicat şi asupra spaţiului urban de locuit.
MINI LIVING adresează una dintre cele mai importante provocări al traiului urban – lipsa unor locuinţe atractive, la preţuri accesibile – şi oferă o soluţie potenţială sub forma unui concept modern de locuinţă la comun. “MINI a fost dintotdeauna un brand urban în chintesenţă, un brand pentru oraş, iar acesta este şi locul unde trăiesc mulţi dintre clienţii noştri”, a declarat Esther Bahne, director de strategie de brand şi inovaţie de business la MINI. “Trebuie să avem o abordare globală a oraşului şi să ne gândim la soluţii care sunt relevante pentru nevoile oamenilor ce locuiesc aici. Aceasta înseamnă instalaţia MINI LIVING.”
Împărţirea înseamnă mai mult pentru toată lumea
Instalaţia este centrată pe un apartament de 30 de metri pătraţi care face parte dintr-un microcartier de apartamente similare (celelalte apartamente sunt doar sugerate în instalaţie). Module cu rafturi rabatabile formează pereţii apartamentului. În aceste module sunt integrate o varietate de dotări şi sisteme precum unitatea de bucătărie, un banc de lucru şi un sistem muzical. Rafturile pot fi deschise pentru a oferi acces la diferite obiecte şi funcţii. Prin deschiderea diferitelor rafturi, spaţiul interior al apartamentului poate fi combinat şi reconfigurat în numeroase modalităţi diferite, oferind contextul adecvat pentru tot felul de activităţi spontane şi experienţe unice. Rabatarea chicinetei şi a sistemului muzical, de exemplu, creează configuraţia perfectă pentru o petrecere în bucătărie sub impulsul momentului. MINI LIVING transformă “partajarea” într-o aventură de sine stătătoare. Ocupanţii ale căror spaţiu şi funcţii individuale de locuit sunt împărţite cu o comunitate mai mare se pot “deschide” efectiv interacţiunii şi experienţelor care nu ar fi posibile într-un spaţiu privat convenţional. “Prin instalaţia MINI LIVING, căutăm să facem parte dintr-o dezbatere despre formele viitorului de trai în comun. În mediul urban, din ce în ce mai mulţi oameni trebuie să împartă spaţiul care este tot mai rar şi limitat. Am văzut mult potenţial în această situaţie pentru a transforma traiul urban mai comun şi reciproc. Instalaţia combină ambele aspecte ale ecuaţiei în cadrul unei amprente compacte – este, în acelaşi timp, şi un paradis de intimitate, şi o interfaţă spre o comunitate mai mare”, spune directorul de proiect MINI LIVING, Oke Hauser.
Intimitate versus comunitate
Ca spaţiu închis, MINI LIVING oferă ocupanţilor săi toată siguranţa vieţii între proprii patru pereţi. Însă, din moment ce aceşti patru pereţi sunt flexibili, instalaţia estompează limitele normale dintre intimitate şi comunitate. Când şi în ce măsură ocupanţii vor de fapt să-şi împartă spaţiul şi timpul cu comunitatea din jurul lor depinde integral de ei. Cu toate acestea, aşa cum implică deja motto-ul general al instalaţiei MINI LIVING – “Do Disturb” (Deranjaţi) -,acest concept a fost conceput special pentru a încuraja interacţiunea şi pentru a oferi o alternativă la anonimatul urban. Vizitatorii pot experimenta cu elementele flexibile ale instalaţiei pentru a descoperi ei înşişi toate posibilităţile diferite care se pot realiza în spectrul dintre un spaţiu de viaţă “open” şi unul “închis”.
Cunoştinţe împărtăşite – conceptul de cooperare din spatele MINI LIVING
În etapa de concepere şi design MINI LIVING, MINI a reuşit deja să pună în practică principiul central din spatele acestei instalaţii – acela că “împărţirea înseamnă mai mult pentru toată lumea”. Prin faptul că dă formă viziunii sale asupra vieţii urbane viitoare, MINI a căutat sprijinul a doi parteneri care au înnobilat acest proiect prin numeroşii lor ani de experienţă şi perspectivele lor asupra temei vieţii urbane. Arhitecţii japonezi de la ON design din Yokohama au contribuit cu experienţa acumulată într-o varietate de proiecte legate de microlocuinţe şi viaţă în colaborare, în timp ce biroul de la Berlin al companiei de consultanţă tehnică internaţională Arup a furnizat susţinerea din punct de vedere tehnic. Prin această abordare comună, MINI LIVING a oferit o interpretare de ultimă oră a viziunii habitatelor umane pe care nici unul dintre participanţi nu ar fi obţinut-o pe cont propriu.
MINI – ajutor la definirea vieţii urbane
MINI LIVING duce la următoarea etapă logică ceea ce a fost dintotdeauna misiunea din spatele mărcii MINI încă din prima zi: misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii urbane. În 1959, MINI a oferit deja o soluţie inteligentă pentru una dintre cele mai relevante probleme ale perioadei respective, prin oferirea mobilităţii urbane la un preţ accesibil. Soluţia a luat forma unui automobil care combina funcţionalitatea ridicată şi plăcerea maximă a condusului cu cerinţele minime de spaţiu pe şosea. Chiar şi atunci, oferind “utilizarea creativă a spaţiului”, MINI a dovedit că şi un automobil de clasă mică poate fi extrem de interesant. Şi, de-a lungul generaţiilor care au urmat, a continuat să stabilească agenda pentru mobilitate urbană personalizată. În prezent, găsirea unui spaţiu de viaţă atractive şi cu preţ accesibil este una dintre cele mai mari provocări ale vieţii urbane şi nu doar pentru tineri şi familiile aflate la început. Şi în acest caz, răspunsurile se regăsesc în utilizarea creativă a spaţiului. MINI LIVING aplică esenţa mărcii la alte domenii ale vieţii urbane ce nu au legătură cu automobilul. Încă o dată, accentul este pus pe folosirea potenţialului maxim din cea mai mică amprentă fizică posibilă.
Vizitatorii pot experimenta instalaţia MINI LIVING în perioada 12-17 aprilie 2016, la Via Vigevano 18, Milano (Italia), în timpul Salone del Mobile.