În această lună, Ştirile TVR propun telespectatorilor o rememorare a zilelor de 13-15 iunie 1990. Duminică, 14 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1, Ramona Avramescu şi Mihai Rădulescu pun la aceeaşi masă personajele Mineriadei.
Pentru unii dintre noi, „Mineriada” este doar un cuvânt apărut în 1990. Pentru alţii, reprezintă mai mult. O rană deschisă în stradă, ce refuză sa se închidă, pentru că întrebările au rămas fără răspuns. Cine era în stradă şi de ce? De ce au venit minerii? Ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii în zilele de 13-15 iunie?
La 25 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, Ştirile TVR propun telespectatorilor o rememorare a acelor zile de coşmar pentru România, precum şi o analiză a importanţei evenimentului în parcursul ulterior al ţării, a misterului dosarului primei mineriade, a rolului personajelor-cheie, a implicării serviciilor în propagandă, a rolului presei.
Campania Mineriada – după 25 de ani cuprinde o serie de scurte materiale video cu imagini relevante de atunci şi de acum (difuzate zilnic, începând din 2 iunie), transmisiuni live din Piaţa Universităţii şi reportaje, difuzate în cadrul jurnalelor de ştiri (în intervalul 12-14 iunie). Iar pe 14 iunie, de la ora 21.00, Ramona Avramescu şi Mihai Rădulescu moderează, la TVR 1, o ediţie specială de două ore, ce pune faţă în faţă personajele cheie ale Mineriadei, fiecare aducându-şi propriile argumente şi istorii.
De altfel, Mihai Rădulescu se numără printre românii care au trăit evenimentul chiar la faţa locului, întâmplător, scăpând ca prin urechile acului de furia mulţimii de mineri: „Am avut neşansa să trăiesc şi un coşmar individual în iunie ‘90, pe lângă teroarea colectivă pe care au resimţit-o mulţi bucureşteni doar la vederea cetelor dezlănţuite de mineri. Una dintre acestea, cuprinzând vreo cinci-şase indivizi surescitaţi şi cu bâte în mâini, s-a năpustit asupra mea şi a prietenei mele de atunci, actuala soţie, doar pentru vina de a ne fi aflat… în staţia de troleibuz de la Universitate. Ne-au cerut actele şi, la vederea carnetului meu de student, practic au turbat. Vreo doi dintre ei, tineri, cu feţele abrutizate şi transfigurate de ură, au ridicat bâtele să mă lovească. Elena a ţipat, îngrozită – păreau decişi să n-o ierte nici pe ea. Ne-a salvat un detaliu: nu eram student la Universitate, ci la Politehnică! Un miner cu o figură mai umană a intervenit, oprindu-i pe ceilalţi, cu argumentul că lasă-i, băăă, a mai fost unul de la TCM, aşa e, nu-s ăştia de-aici!… Deşi o experienţă minoră în raport cu ce au trăit alţii în zilele acelea, este primul lucru la care mă gândesc atunci când îmi reamintesc Mineriada din ‘90. Pe undeva, a fost nu doar neşansă, ci şi o şansă… pentru că experienţa personală, deşi traumatizantă, m-a ajutat să înţeleg şi mai bine dimensiunea ororii trăite atunci de România”, dezvăluie Mihai Rădulescu, moderatorul dezbaterii Mineriada – după 25 de ani din 14 iunie, de la TVR 1.
Până atunci, telespectatorii TVR sunt invitaţi să trimită, pe pagina de Facebook www.facebook.com/mineriada, mărturii, imagini, poveştile lor din iunie 1990 sau pe cele ale cunoscuţilor lor. Ele vor fi prezentate în cadrul dezbaterii Mineriada – după 25 de ani din 14 iunie, de la TVR 1. Dezbaterea este transmisă şi online, pe TVR+.