Sabiñánigo, coltul de Romanie, din Spania!
Duminica aceasta, de la ora 17:15, emisiunea “Asta-i Romania” ne prezinta o alta fata a romanilor, foarte diferita de cea cu care am fost etichetati pe nedrept.
“Asta-i Romania” aduce in fata telespectatorilor romani care au fost nevoiti sa-si paraseasca tara, locurile natale, din cauza saraciei. Romani harnici, care s-au spetit muncind in tara, dar care abia reuseau sa isi duca traiul zilnic, care au decis sa isi schimbe soarta. Romania pierde, intr-un singur an, aproape 20.000 de oameni, echivalentul a cinci comune de dimensiune medie si, in timp ce satele noastre raman tot mai pustii, romanii le reinvie pe cele ale spaniolilor.
Alungati de acasa din cauza saraciei, romanii care au plecat din satele natale au gasit in Spania ceea ce Romania nu le-ar fi dat vreodata – joburi bine platite, un trai decent, ba chiar si case gratuite, numai sa se mute in ele. O oferta de nerefuzat pe care spaniolii au facut-o in urma cu 20 de ani, si care s-a demonstrat a fi cea mai buna solutie a acestora pentru a repopula zeci de localitati abandonate. Salvarea satelor din Peninsula a insemnat, totodata si salvarea miilor de romani ajunsi aici.
“Spania m-a schimbat foarte mult. Dintr-un milog, m-a facut om; eram un milog in Romania si munceam mai mult ca aici”, isi incepe destainuirile Marin Andries, unul dintre romanii care s-a stabilit in comuna de munte a spaniolilor.
Romanul povesteste cu amaraciune cat de greu ii era in tara, desi muncea foarte mult. Nici in Spania nu a luat totul de-a gata, insa a muncit zi si noapte, indiferent de conditii. Acum e însa implinit. Nu mai duce grija zilei de maine, iar intr-o luna buna castiga chiar si 2500 de euro. Are doua joburi, ambele in constructii, iar in Romania, desi muncea din greu, ii era foarte dificil sa isi duca traiul zilnic.
“Eram zidar cand am plecat din Romania. (…) Cand trageam linia, toamna, eram mai mult dator. (…) Munceam un an si iarna eram sarac. Iarna ma duceam sa iau arvunele pe care lucram in vara urmatoare… Daca aveam tot ce am aici, ramaneam in tara”, marturiseste romanul.
Un alt roman, stabilit de ani buni in Spania, Adrian Tatar, se simte ca acasa Sabiñánigo, locul care i-a “adoptat” pe romanii care si-au dorit ca, prin munca, sa duca un trai decent.
“Satele si comunele copilariei n-au murit… doar s-au mutat! S-au mutat, geografic vorbind, din Romania, in Spania”, spune barbatul stabilit, impreuna cu familia, in Peninsula.
Sabiñánigo, localitatea de la poalele muntilor Pirinei, e mai inflorita ca oricand, asta si datorita romanilor care au pus osul la treaba, construind de la zero, cartiere intregi, creand un colt de Romanie… in Spania.
In spatele dezvaluirilor romanilor din Sabiñánigo, care acum duc o viata linistita, se ascund povesti triste de viata, care ating coarde sensibile ale sufletului. Cu toate acestea, niciunul dintre acestia nu regreta alegerea facuta, si recunosc ca s-ar intoarce oricand in Romania, daca s-ar schimba ceva in bine.
Nu ratati o editie impresionanta “Asta-i Romania”, cu Mihai Ghita, duminica aceasta de la ora 17:15.