- Miele a atins nivelul „net zero” al emisiilor de CO2 din toate locațiile în 2021
- Compania susține proiecte de mediu care au rolul de a compensa emisiile sale
Lupta împotriva schimbărilor climatice este probabil una dintre cele mai mari provocări ale zilelor noastre, iar sectorul economic poate contribuie în mod semnificativ la identificarea unor soluții. Miele a făcut deja pași în această direcție, iar începând de anul acesta a devenit neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în toate locațiile pe care le deține. Astfel, a fost atinsă neutralitatea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din procesele proprii de producție (Scope 1), precum și a celor rezultate prin procesul de producție a energiei electrice realizate de către furnizorii de energie ai companiei (Scope 2).
Miele își ia angajamentul de a respecta principiile trasate prin Acordul climatic de la Paris, care presupun reducerea temperaturii medii anuale din perioada preindustrială cu 2°C sau chiar sub 1,5°C pe termen lung. „În calitate de producător, înțelegem responsabilitatea pe care o avem pe întregul lanț de distribuție, de la preluarea materiei prime și până la realizarea produsului finit, de aceea, ne-am setat obiective de mediu ambițioase pe termen lung”, a explicat dr. Markus Miele, Director executiv și coproprietar. Pentru a îndeplini acest scop, din ianuarie 2021, compania s-a alăturat și inițiativei Science-Based Targets (SBTi) și și-a asumat angajamentul de a reduce emisiile de carbon, calculate prin metode științifice. Acest lucru presupune obiective sustenabile, de termen lung, pentru întreg lanțul de producție și distribuție, începând de la sursele de aprovizionare pentru materiile prime, de-a lungul duratei de viață a produselor, dar și în faza în care sunt retrase din uz și în timpul transportului (Scope 3).
Pentru a atinge nivelul de neutralitate CO2, Miele reduce semnificativ emisiile directe de carbon din fabricile proprii (Scope 1), rezultate din încălzirea și consumul de energie electrică și combustibil. De asemenea, compania reduce semnificativ și emisiile indirecte care provin de la companiile care furnizează energie (Scope 2). Obiectivul asumat de Miele este de a diminua emisiile de CO2 cu 50%, până în 2030. Raportat la o cantitate de 90.000 de tone de emisii de CO2 în 2019, obiectivul este de a ajunge la 45.000 de tone emise. Pentru a atinge acest obiectiv, energia electrică folosită în următorii ani de companie va fi în mare măsură asigurată prin panouri fotovoltaice.
În aprilie 2021, la fabrica Miele din Dongguan, China, a fost pusă în funcțiune o instalație de panouri fotovoltaice dispuse pe suprafața de 8.150 de metri pătrați, care poate genera aproximativ o treime din necesarul de energie electrică utilizat în acea locație. Astfel, va elimina anual mai mult de 1.600 de tone de emisii de CO2. În plus, sunt instalate panouri fotovoltaice atât la sediul central Miele din Gütersloh, cât și în alte unități de producție ale companiei.
Obiectiv: reducerea amprentei de carbon pe termen lung
În același timp, Miele își va transforma întreaga rețea de aprovizionare cu energie și va folosi o cantitate de 165.000 MWh pe an provenită din surse regenerabile. Compania va folosi energie regenerabilă direct de la rețele locale sau surse verzi, care dețin „Certificate de atribute energetice” (EACs). Această energie provine de la rețele eoliene sau panouri fotovoltaice puse în funcțiune în urmă cu cel mult 10 ani și care dețin certificarea EKOenergy, recunoscută la nivel internațional. Fiecare MWh generat astfel are o contribuție suplimentară la un fond climatic, care promovează extinderea energiilor regenerabile. De asemenea, compania se bazează pe realizarea unor contracte de furnizare a energiei pe termen lung, numite „Acorduri de achiziție a energiei”, care garantează faptul că energia folosită provine de la cea mai apropiată fermă de energie eoliană sau câmp de panouri solare.
Mai mult decât atât, compania intenționează să reducă în continuare consumul de energie, în așa fel încât să economisească încă 30 GWh până în 2030, pentru a-și reduce amprenta de CO2. „Am făcut deja progrese considerabile în ultimii ani și am făcut multe îmbunătățiri care ne vor ajuta să de atingem obiectivele pe termen lung”, a explicat dr. Stefain Breit, Director executiv responsabil de tehnologie. Miele va reduce amprenta de carbon și prin flota proprie de mașini, prin intermediul căreia ar putea scade până la 30% din emisii. În același timp, compania testează tehnologii inovative și sustenabile, care au potențialul de a reduce emisiile de carbon pe întreg lanțul de distribuție (Scope 3).
În cazul emisiilor de carbon care nu pot fi evitate pe termen scurt, compania derulează proiecte de compensare, a căror eficiență este certificată de organizații specializate, certificate la nivel internațional. „Toate proiectele care urmează să fie dezvoltate au fost selectate după un proces riguros”, explică dr. Stefain Breit. De exemplu, compania de electrocasnice susține dezvoltarea unor parcuri de celule solare din India, care pot furniza energie verde, reducând consumul de combustibilii fosili. Printr-un proiect de biogaz din Nepal, susține utilizarea biomasei ca sursă de energie, pentru a diminua practica utilizării lemnului de foc pentru gătit. De asemenea, compania sprijină un proiect agro-forestier, dar și unul pentru plantații sustenabile de cafea în Nicaragua, prin care oferă suport tehnic și financiar fermierilor locali, în așa fel încât aceștia să gestioneze sustenabil plantațiile.
În egală măsură, urmează să fie susținute proiecte de reîmpădurire în Uganda, o țară care a pierdut mai mult de 40% din păduri în ultimii 20 de ani, dar și în Mississippi, Statele Unite ale Americii. Pentru Statele Unite este vizat unul dintre cele mai importante ecosisteme de foioase din America de Nord, printr-o schemă de replantare a noilor păduri de lemn de esență tare situate în valea aluvială Mississippi. În calitate de lider din punct de vedere al tehnologiei folosite, în segmentul său de piață, Miele susține, de asemenea, dezvoltarea unor inovații tehnologice care pot contribui la reducerea nivelului de CO2 sau la separarea și sechestrarea carbonului. Un proiect în Austria și Germania care dezvoltă o soluție pentru eliminarea CO2 din atmosferă și captarea carbonului generat de activitățile agricole va beneficia, de asemenea, de sprijin.
Odată cu decizia de a atinge Scope 1 și Scope 2 pentru neutralitatea CO2 din acest an, Miele își reiterează angajament exprimat cu mulți ani în urmă, de a proteja mediul și clima. „Sustenabilitatea este o parte integrantă a ADN-ului companiei noastre, care își are originea în filosofia fondatorilor Miele de a dezvolta produse durabile”, explică Markus Miele. Ambițiile companiei, dar și gama diversă de măsuri pe care le vizează Miele pentru a-și crește sustenabilitatea sunt detaliate în raportul de sustenabilitate publicat de companie la fiecare doi ani și pot fi consultate pe www.miele.com/sustainability.