Renata Carageani
Editura ALLFA
Se spune despre romanele politiste ca pot fi adevarate fresce ale societatii. Ca poti surprinde in paginile unei asemenea carti personaje desprinse din realitate si ca ai avantajul unei intrigi care te captiveaza, ceea ce face lectura unui roman politist accesibila publicului larg.
Ceea ce spunem noi este ca, mai ales in cazul in care va plac romanele politiste in general, o sa va placa si „Micul Chagall”. Nu, nu are nicio legatura acest volum (nici macar la nivel de stil) cu „Nono”, celalalt roman publicat de autoare in urma cu ceva timp.
„Micul Chagall” ne aduce in atentie un politist aparte: un comisar mulatru pe nume Grigore Abdul Kader (lumea stiindu-l drept Grigore Kader). Un om care, tocmai datorita culorii pielii, avusese niste piedici de-a lungul timpului. Tatal lui murise, iar el locuieste inca cu mama lui, o doamna interesanta, medic stomatolog, cu o putere de munca extraordinara, ranita insa profund de disparitia sotului, insa plina de viata si mereu acolo cu o vorba buna, cu o mancare calda, cu un sfat.
Cei aflati in subordinea lui Kader sunt si ei, interesanti, la fel ca si sefii lui. O sa remarcati interesele care isi fac loc – cazuri rezolvate pentru ca erau persoane importante interesate de ele, oameni care ar fi fost de dorit sa nu fie deranjati in ancheta de fata s.a.m.d.
Dar despre ce este vorba pana la urma? Am spus ca este un roman politist asa ca, da, avem un cadavru: o femeie impuscata in pat, in piept. Fata ei, cea pentru care mama avea idealuri inalte si visa la o cariera internationala, descopera disparitia unui tablou, aparent fara vreo insemnatate speciala (nu era unul valoros). A fost un jaf sfarsit prost? A fost o crima acoperita cu un jaf?
Tabloul apare curand insa, iar inspectorul descopera ca exista un loc in care s-ar fi putut ascunde un pachet. Specialistii ii confirma aceasta ipoteza, iar de aici incepe cautarea potentialei „comori” care ar fi putut genera acest interes.
Merita sa adaugam si faptul ca Marta, femeia omorata, locuia intr-un conac de care erau interesati terti (in ideea de a face altceva in locul lui). Vecinul, Costea, chiar sora ei si inca doua femei. Se pare ca una dintre aceste femei ar fi asasinul.
Cine este acesta insa, ce era in micul loc ascuns din tablou va lasam sa aflati voi din roman.
Noi mai adaugam doar ca veti avea parte de o lectura captivanta, cu umor de situatie sau chiar de limbaj uneori (dupa ce le este, initial, luat cazul, colegii lui Kader ii zic ca da, inteleg ca vor „lucra la negru”), cu personaje interesante, veridice. Mai mult, aveti parte de-un roman care va poate aduce aminte, un pic, de comisarul Maigret al lui Georges Simenon – cu politistii nostri care luau si ei cate-o pauza de-o bere in timpul serviciului –, un roman cu o ancheta care decurge in mod firesc, pas cu pas, fara rasturnari de situatie ametitoare sau efecte speciale precum in filmele americane de succes. O actiune care ar putea fi desprinsa din analele politiei.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}