Gordon Corera
Editura Litera
Serviciile secrete: intai nerecunoscute, apoi devenite oficiale, cu atributii din ce in ce mai multe si llibertati mari, apoi cu responsabilitati restranse sau un nou punct de concentrare: terorismul. Schimbarile nu au ocolit nici MI6, un serviciu cu o istorie de un secol, cu misiuni de succes si cu destui membri care s-ar putea sa fie mai faimosi datorita operelor pe care le-au scris – Graham Greene, cel care s-a numit John le Carre etc.
“Sarcina Serviciului Secret de Informatii (SIS) – sau, ca sa utilizam numele mai cunoscut, MI6 – este de a fura secretele altora. (…)
Aceasta carte ofera o perspectiva fara precedent asupra urmatorilor ani, de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial pana in prezent, arunca o privire dincolo de usile inchise, spre pericolele, dramele, intrigile, ambiguitatile morale si absurditatile de care te lovesti uneori atunci cand lucrezi in cadrul serviciului de informatii britanic. (…)
In centrul acestei carti se afla povestile barbatilor si ale femeilor care au lucrat in contrainformatii, incepand cu anul 1945, in diferite moduri si in diverse tari. Memoria este inselatoare, iar spionii, in special, sunt pregatiti sa insele, asa ca, chiar daca aceasta carte se bazeaza, in parte, pe marturii ale celor implicati si pe memoriile participantilor, povestile au fost comparate cu documente originale, arhive si surse secundare. Aceasta carte le urmareste, din perspectiva lor, reusitele si dezastrele, MI6 suferind o transformare majora, de la stadiul de serviciu entuziast, dar amator, la versiunea sa moderna, uneori la fel de controversata.” (pp 8-9)
Trebuie mentionat, o precizare pe care de altfel si autorul o face, ca aceasta carte nu ofera o istorie oficiala. Nici nu ar putea, avand in vedere ca foarte multe documente si misiuni sunt invaluite in secret, asa cum e si firesc, tinand cont de specificul institutiei si de sensibilitatea datelor obtinute.
Chiar fara a fi o istorie oficiala, lucrarea de fata este deosebit de interesanta si fascinanta pentru ca le permite tuturor cititorilor sa paseasca intr-o lume cat se poate de reala, o lume a spionilor, a misiunilor delicate, a tradarii, a inselaciunii uneori, o lume in care intotdeauna te intrebi daca poti avea incredere in celalalt si in care fiecare misiune este una delicata si dificila. O foarte concisa si buna caracterizare a volumui este facuta de Andrew Roberts: “O carte provocatoare, foarte bine documentata si excelent scrisa.”
Totul incepe cu Viena din timpul Razboiului Rece. Primul capitol aduce si primele surprize, amintind nume cunoscute si prezentand cariere si, mai important, realitatea din spatele ficiunii. Intr-adevar, aflam despre Graham Greene, cel care intr-un roman care a fost ecranizat se concentra pe povestea unui spion ajuns a fi intre un prieten bun, alt spion, tradator si datoria fata de serviciu. In film, datoria castiga, in realitate se pare ca lucrurile au stat putin diferit: Graham Greene s-a restras intr-un alt birou dintr-un alt serviciu. Cum au stat lucrurile in cazul lui David Cornwall, cunoscut ca John le Carre, si in cazul altor persoane deja cunoscute publicului larg aflati din acest capitol (si nu numai, dupa cum veti remarca).
In ceea ce priveste aceasta impletire intre fictiune si realitate, cand vine vorba despre MI6, trebuie precizat ca “decizia Whitehallului de a infiinta ceea ce avea sa devina MI5 si MI6 a fost incurajata de thrillere ieftine care avertizeaza asupra pericolului reprezentat de spionii germani care se infiltrasera in Anglia, subtilizandu-i secretele si pregatind terenul pentru o invazie. (…) In Viena, inceputul Razboiului rece a oferit fermentul care a dus la nasterea unei noi generatii de scriitori a caror opera avea sa modeleze din nou realitatea.” (p 32)
Interviuri, misiuni, succes si infrangere, rasturnari de situatie in misiuni reale, incredere, noroc, schimbari, riscuri, toate sunt prezente in acest volum bazat pe marturii si diverse documente oficiale.
Cu siguranta multe raman a fi descoperite atunci cand vine vorba despre servicii secrete, indiferent de tara la care facem referire si, tot cu siguranta, multe secrete vor ramane pentru totdeauna ingropate. Insa lumea spionajului este una aparte, fascinanta chiar si pentru cei care nu citesc in mod obisnuit thrillere, romane politiste poate tocmai pentru ca multe decizii luate si actiuni realizate in baza unor asemenea misiuni au repercursiuni nestiute asupra tuturor oamenilor.
Va recomandam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}