Dacă un senzor de mişcare sau de intruziune este mascat, acesta nu mai poate asigura funcţia de detecţie, iar întregul sistem de securitate este astfel compromis. Există multe situaţii în care senzorii pot fi mascaţi: lentilele pot fi acoperite, blocate sau pulverizate. Scoaterea din funcţiune a unui senzor poate avea loc atât când acesta este armat, cât şi atunci când este dezarmat. Dacă are loc atunci când este dezarmat, este foarte important ca schimbarea să fie detectată atunci când senzorul redevine activ.
Ce soluţii oferă OPTEX împotriva mascării?
Toţi senzorii OPTEX – de la cei de mişcare pentru interior, la detectorii PIR cu rază de detectie lungă sau scurtă pentru exterior – folosesc o tehnologie activă în domeniul infraroşu pentru a preveni mascarea. Pe lateralul lentilelor sunt amplasate un transmiţător LED IR şi un receptor IR orientate frontal, astfel că dacă lentila este acoperită sau pulverizată cu o soluţie, raza emisă de transmiţător este reflectată înapoi către receptor şi astfel este declanşat semnalul anti-mascare.
Alte tehnologii de protecţie
O altă metodă împotriva mascării, care se utilizează relativ frecvent, prin implementarea tehnologiei pe bază de microunde. Această soluţie prezintă însă riscul ca materialul textil sau cartonul care acoperă senzorul să permită undei să treacă, fiind astfel ignorate.
Soluţia anti-mascare, parte a unui sistem gradat
Tehnologia activă în domeniul infraroşu pe care OPTEX o implementează atât în senzorii pentru interior, cât şi în cei pentru exterior funcţionează într-un mod similar cu cea utilizată de detectorii grad 3 şi respectă normele EN50131. Detectorii de grad 3 sunt realizaţi în aşa fel încât să fie foarte greu scoşi din funcţiune de către o persoană neautorizată, chiar dacă aceştia ar avea acces la o serie de unelte.
Serii OPTEX ce folosesc tehnologie împotriva mascării
Pentru Interior: seria CDX;
Soluţii PIR cu rază scurtă pentru exterior: seriile FTN, VXI şi VXS, seria HX. Produsele din seria BXS (urmează a fi lansate în curând);
Soluţii PIR REDWALL cu rază lungă pentru exterior: seriile SIP şi SIP-IP-BOX.
Ce se întâmplă în cazul unor schimbări naturale ale mediului înconjurător?
Să luăm spre exemplu senzorii din seria CDX, proiectaţi pentru o instalare uşoară şi rapidă la nivelul tavanului. Folosind tehnologia AIR (Active InfraRed), aceştia pot determina cu precizie mascarea. În plus, ei pot face diferenţa dintre o mascare reală şi una cauzată de schimbări ale mediului înconjurător, precum depunerile de praf, modificările de temperatură sau incidenţa directă a luminii, cu ajutorul unei soluţii de optimizare a sensibilităţii.