“Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger”, de Andrei Marga, “Bunul nostru rege: Ferdinand”, de Ion Bulei, și “Comploturile pentru asasinarea lui Hitler”, de Roger Moorhouse, în traducerea lui Mihai Manea, vor fi lansate la finalul acestei săptămâni, în prezența autorilor, la Bookfest, la standul Editurii Meteor Press situat în pavilionul C2, Romexpo.
“Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger”, de Andrei Marga, ne oferă o monografie pe temele majore ale operei teologului cu cea mai vastă cercetare în vederea restabilirii credinţei în cultura modernităţii şi un studiu asupra perspectivelor noi pe care opera sa le-a deschis în teologie şi filosofie.
„Joseph Ratzinger a fost, cum a spus actualul papă, Francisc, mintea teologică a predecesorului său vreme de două decenii”, spune profesorul Andrei Marga. „El a fost teologul cu cea mai vastă cercetare în vederea restabilirii credinței în cultura modernității. Pentru prima oară papa a fost autorul unei monografieri a lui Iisus din Nazareth. El a lămurit ponderea religiei în societatea postseculară. El a deschis discuția asupra reprezentării lui Dumnezeu în diferite culturi. Cu reflecțiile sale pastorale, teologice și filosofice, Joseph Ratzinger suscită continuu interes în întreaga lume.”
Lansarea volumului “Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger”, de Andrei Marga, va avea loc joi, 25 mai 2017, de la ora 18.00, la standul Meteor Press din cadrul Bookfest, în pavilionul C.2, Romexpo, în prezenţa autorului. Alături de Andrei Marga, autor, filosof şi om politic român, vor mai fi invitații Wilhelm Dancă, profesor universitar la catedra de Istorie a Universităţii din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române, Sorin Antohi, istoric al ideilor, și Bedros Horasangian, analist politic.
Cel de-al doilea titlu pregătit de Meteor Press, “Bunul nostru rege: Ferdinand”, de Ion Bulei, reprezintă o evocare a personalităţii regelui, bazată pe o sinteză a mai multor volume de corespondenţă semnate de Ferdinand şi de apropiaţii săi din Casa Regală, alăturându-li-se referiri din însemnările zilnice ale Reginei Maria, dintre 1916 – decembrie 1918.
„În noaptea de 19 spre 20 iulie 1927, înainte de a trece la cele veşnice, ultimele cuvinte ale regelui Ferdinand I al României au fost: „Mă simt obosit… obosit… obosit”. Fusese cu adevărat obositoare domnia lui? ”, scrie profesorul Ion Bulei. „O domnie deloc lungă, din septembrie 1914 până în iulie 1927. Doar 13 ani. Puţin faţă de domnia lui Carol I, ce durase 47 de ani. Dar…, non multum sed multa. Pentru că, deşi scurtă, domnia lui a fost plină de evenimente, de schimbări radicale, de zbucium şi trăiri. O domnie care a trecut printr-un război european şi mondial, cu toate transformările aduse în plan regional. Europa imperiilor anului 1914 devine, în 1918, Europa statelor naţionale. România Mică din 1914 devine, în 1918, România Mare. Unde este locul lui Ferdinand I în toată această operă de transformare?”
Lansarea volumului “Bunul nostru rege: Ferdinand”, de Ion Bulei, va avea loc vineri, 26 mai 2017, la ora 16.30, la standul Meteor Press, în prezenţa autorului Ion Bulei, profesor universitar la catedra de Istorie a Universităţii din Bucureşti. La această lansare ne vor onora cu prezenţa Adrian Cioroianu, Ambasador pe lângă UNESCO, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Ion M. Ioniţă, Redactor-şef la revista Historia, Dorin Matei, Redactor-şef la revista Magazin Istoric, și analistul politic Bedros Horasangian.
Cea de-a treia carte, “Comploturile pentru asasinarea lui Hitler”, de Roger Moorhouse, în traducerea profesorului de istorie Mihai Manea, prezintă o investigaţie fascinantă asupra lungului şir de tentative de eliminare a Führerului, dar şi asupra motivelor care au stat la baza acestor comploturi, fiind bazată pe memorii şi surse de arhivă din Polonia, Germania, Rusia şi Marea Britanie.
„Complotul lui Stauffenberg pentru asasinarea lui Hitler este destul de bine cunoscut, dar mai puţin se ştie că acesta se înscrie într-un lung şir de tentative de eliminare a Führerului – ale germanilor, sovieticilor, polonezilor și britanicilor”, scrie profesorul Roger Moorhouse. „Pistolari singuratici, ofițeri germani în rezervă, Rezistența poloneză, NKVD-ul sovietic și SOE-ul britanic au fost cu toții implicați. Metodele lor au diferit în ingeniozitate: s-au folosit bombe, otravă, lunetişti, s-a încercat infiltrarea în cadrul SS-ului şi a existat chiar ideea de a-l trimite înapoi în Germania pe Rudolf Hess, sub hipnoză. Multe dintre aceste planuri nu au trecut de faza de proiect, altora li s-a dat curs. Toate au eșuat.”
Lansarea va avea loc vineri, 26 mai 2017, de la ora 18.00, la standul Editurii Meteor Press, în prezenţa autorului, care va veni special cu această ocazie din Anglia.
Roger Moorhouse este profesor asociat la colegiul Europei Natolin, din Varşovia. I se vor alătura Profesorul Adrian Cioroianu, Ambasador pe lângă UNESCO, Decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Profesorul Mihai Manea, Preşedinte APIR – Clio, Ion M. Ioniţă, Redactor – şef al revistei Historia, și Bedros Horasangian, analist politic.
De menționat faptul că volumele Editurii Meteor Press vor beneficia de o reducere cuprinsă între 30% şi 80%.
Parteneri media: Magazin istoric, revista Historia, Observator Cultural, TVR, TVH (România de mâine), Filme-cărţi.ro, Liternet.ro, Ziare.com, Cititorul.net, 4arte.ro, PRwave, SemneBune.ro, Rabbit Media.