de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank
· Aurul și argintul rămân pe poziții solide după creșterea post-Brexit
· Instabilitatea face ca titlurile de stat să fie foarte căutate
· Aurul rămâne în cărți pentru un test la $1,400/uncie – valoarea de vârf din 2014
Aurul și argintul sunt cei doi „câștigători” din urma votului pro-Brexit de joia trecută. Au primit sprijin din partea marjelor negative pe titluri și a discursului moderat al Comitetului Federal pentru o Piață Liberă (FOMC) al Rezervei Federale a SUA, discurs menținut în această notă de ceva vreme încoace.
Ultimele zile nu au făcut altceva decât să crească numărul investitorilor care au început să se uite tot mai atent la aur și argint dintr-o perspectivă pe termen lung.
După creșterea inițială, prețul aurului s-a stabilizat într-un interval care variază +/-$30, săptămâna aceasta. Luni, CME a crescut cu 22% marja cu care puteai să deschizi și păstrezi o poziție pe aur în COMEX futures, ca răspuns la volatilitate.
Asta a însemnat că fondurile hedge care dețin o parte din pozițiile long actuale au fost nevoite să depoziteze o marjă adițională de… 250 milioane de dolari! Acest lucru a declanșat un anumit sell-off, dar aurul a reușit să-și găsească pragul de suport la $1,305/uncie.
Mai jos, un tabel cu impactul votului privind Brexitul asupra piețelor – în vreme ce panica inițială s-a diminuat, nervozitatea încă persistă.
Acțiunile rămân cu o valoare redusă, mai ales în zona Euro, în vreme ce cererea de titluri guvernamentale crește, odată cu numărul de titluri suverane tranzacționate sub sau la valoarea 0.
Sursa foto: Bloomberg & Saxo
Aurul a continuat să suscite interesul și din partea investitorilor în produse exchange-traded, cu o sumă a pozițiilor în creștere de joia trecută încoace. Cererea de contracte futures pe aur a crescut și ea, în pofida marjei extinse, cu un interes în creștere cu 8.5%, adică cel mai ridicat nivel din 2011 încoace.
După votul asupra Brexit și discursul moderat al Rezervei Federale de săptămâna trecută, piața a renunțat la orice… speranță de a vedea dobânda crescută în SUA în 2016. De fapt, o scădere este privită acum mai favorabil decât o creștere, asta cel puțin până în februarie 2017.
Cu piețele de acțiuni în revenire, aurul s-a chinuit să crească, dar tot ce a reușit până acum a fost să primească o corecție minoră, cu toți factorii de mai sus oferindu-i suport. Acest lucru a oferit argintului o șansă bună de a reduce diferența, iar zilele acestea a juns deja la nivelul de vinerea trecută.
Raportul cu aurul a scăzut din nou, provocând nivelul de suport la 72.
După ce am văzut raportul coborând sub 80, argintul nu mai e atât de… ieftin cum a fost, dar cu media istorică undeva la 60, argintul va continua să performeze bine. Asta dacă va persista și curentul bull pe piețe.
Cea mai mare amenințare asupra aurului și argintului acum este… propriul succes. Cochetând cu $1,305/uncie, aurul încă testează niveluri ca $1,292/uncie sau chiar $1,250. Investitorii așteaptă pregătiți o nouă corecție, adică o nouă oportunitate de a cumpăra.
Ne menținem părerea că aurul a „sărit” $50-70 în preț, ceea ce ar însemna că ne putem aștepta ca prețul să încerce să ajungă chiar la $1,400/uncie, nivelul cel mai ridicat din 2014 încoace.