Voluntarii Greenpeace au transmis un mesaj miniștrilor UE pentru energie și de mediu care s-au întâlnit astăzi în Milano. Activiști din Italia, Germania, Franța și Austria au desfășurat un banner cu mesajul „Oamenii vor energie regenerabilă și eficiență energetică” în momentul în care miniștrii s-au dat jos din mașini pentru a intra în întrunire. Toți cei cinci activiști au fost reținuți de poliție dar nu li s-au adus acuzații.
Bannerul reamintește de marșul climei de acum câteva săptămâni, când sute de mii de oameni au cerut în stradă liderilor să ia măsuri urgente în ceea ce privește schimbările climatice.
Miniștrii se reunesc azi pentru a se pregăti pentru un summit crucial al liderilor politici ai UE, care va avea loc în perioada 23-24 octombrie. Atunci se va decide viitorul Europei în ceea ce privește energia, cu un orizont de câteva decenii de acum încolo.
La summitul din Bruxelles de luna aceasta, liderii UE vor decide ce eforturi anume va face Europa după 2020 pentru a combate schimbările climatice și pentru ca Europa să aibă un viitor energetic curat.
Tara Connolly, consultant pe politici energetice al Greenpeace EU, avertizează că politicienii trebuie să facă atunci alegeri inteligente:
“Europenii plătesc un preț uriaș pentru un sistem energetic din ce în ce mai învechit, care se bazează pe combustibili fosili, poluanți. Dacă, la summitul de la Bruxelles, UE susține eficiența energetică și energia regenerabilă, ar fi ceva din care toată lumea are de câștigat; noi locuri de muncă, noi tehnologii și adresarea problemei urgente a schimbărilor climatice.”
În România, Greenpeace a solicitat reprezentanților guvernului la acest summit să susțină o strategie de securitate energetică și un cadru climatic pentru 2030 axate în jurul eficienței energetice și energiei regenerabile, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Măsurile concrete sunt următoarele:
– Stabilirea valorilor maxime posibile politic pentru obiectivele climatice propuse de către Comisie. În opinia noastră, emisiile la nivelul Uniunii ar trebui reduse cu 55%, în paralel cu mărirea nivelului de ambiție pentru energie regenerabilă la 45% și pentru eficiență energetică la 40%, până în 2030;
– Impunerea unui caracter obligatoriu acestor trei obiective, pentru asigurarea realizării lor și pentru un climat investițional stabil;
– Valoarea stabilită pentru fiecare dintre cele trei obiective să fie considerată nivelul minim de acțiune, pentru evitarea unor eventuale limitări ulterioare;
– Aplicarea obiectivului UE pentru reducerea emisiilor numai pentru emisiile din cadrul Uniunii;
– Asigurarea faptului că mecanismele pentru sprijinirea investițiilor și de solidaritate în cadrul UE nu vor susține investițiile în cărbune sau în alte tehnologii nesustenabile, ci vor sprijini energia regenerabilă și eficiența energetică.
Greenpeace susține că dacă energia regenerabilă, împreună cu măsuri de eficiență energetică nu vor fi adoptate pe scară largă, costurile financiare, de mediu și politice vor fi semnificative. Doar tehnici îmbunătățite de eficiență energetică și energie regenerabilă sunt capabile să livreze reducerea rapidă a folosirii combustibililor fosili1. Deja energia regenerabilă are cea mai mare creștere a ratei de dezvoltare în UE2.
Greenpeace solicită politicienilor UE să sprijine obiective ambițioase, cu caracter obligatoriu pentru UE, până în 2030: 45% energie regenerabilă, 40% economii la energie și o reducere cu 55% a emisiilor de carbon la nivel național.
1 Greenpeace, 25 iunie 2014: A roadmap towards a sustainable and independent energy supply for Europe.
2 Asociația Europeană pentru Energie Eoliană Februarie 2014: Wind in power, 2013 European statistics.