Agresivitatea verbală ne urmărește peste tot: la televizor, în mediul online, în cercul de prieteni, dar mai ales pe stradă.
În urma unui studiu demarat de Organizația Mondială a Sănătății, în 2010, în mediul școlar din România, peste jumătate dintre copiii și tinerii intervievați au fost implicați într-un caz de violență verbală, iar locul unde acesta s-a desfășurat fiind, în ordinea indicării: pe stradă, în cartierul în care locuiesc, la școală și pe stradă, în alt cartier decât cel în care locuiesc.1
Putem controla mesajele la care sunt expusi copiii: le limităm accesul la televizor sau la calculator, le alegem grădinița, școala, prietenii, activitățile din timpul lor liber.
Însă străzile, locurile pe care copiii le văd în fiecare zi, sunt imposibil de controlat. Mesajele de pe pereți, de pe garduri sau uși, nu pot fi înlăturate din fața lor. Mesaje agresive și discriminatorii, cuvinte vulgare apar peste noapte, iar copiii le văd, le învață și le folosesc.
Specialistii avertizeaza ca mesajele violente pot avea consecinte grave, putand duce la depresie clinică și boli asociate cu stresul, probleme de comportament, agresivitate fizică sau vulgară în relația cu ceilalți.2
Misiunea și responsabilitatea noastră în fața generațiilor viitoare este să îi ferim de periocolele pe care agresivitatea verbală le are asupra lor.
Pentru a limita expunerea celor mici la agresivitate, pentru a-i feri de interacțiunea cu mesajele vulgare și discriminatorii din fața blocului, de pe peretele din curtea școlii, de pe gardurile parcului preferat, Cif si McCann Bucuresti, pregătesc una dintre cele mai curajoase inițiative din țara noastră.
Vă invităm să urmăriti un scurt documentar despre griji părintești și nevoia unui viitor mai curat: //www.youtube.com/watch?v=HSmtueNAkUY.
1 //cuvinteledor.ro/realitate/
2 //www.helpguide.org/mental/child_abuse_physical_emotional_sexual_neglect.htm