Iubitorii de pește știu deja acest lucru de multă vreme: tonul este o specie de pește nu doar gustos și hrănitor, plin de nutrienți, un tip de pește care poate înlocui orice fel de carne cu mare succes, dar care, în plus, este inofensiv cu silueta și în dietele de slăbire, și în cele de menținere a greutății. Și chiar dacă tonul întreg nu este foarte accesibil ca preț și nici nu prea există varianta de a fi cumpărat „la suta de grame” pentru că este un pește de dimensiune mare, există o… salvare!
Delicioasele și accesibilele variante de ton EVA: EVA Ton bucăți în ulei de măsline, EVA Ton bucăți în ulei vegetal, EVA Ton în suc propriu și EVA Ton mărunțit în ulei vegetal. Oricare ar fi sortimentul ales, avantajele sunt prezente, de la valoarea nutritivă până la gustul fabulos. Și neapărat de precizat: fără să aibă niciun os!
Bucățile de ton folosite au fost atent selecționate, sunt moi și suculente, perfecte pentru a fi consumate ca atare sau ca ingredient în preparate precum salate, paste, pizza, sandwich-uri sau – de ce nu, poți încerca să faci și tu! – sushi home made. Noi avem însă pentru tine o altă rețetă cu conserve de ton! O tartă! Numai bună pentru serile tot mai răcoroase de toamnă…
Rețetă tartă cu ton
Ai nevoie de: pentru crustă – o cană și un sfert de făină, o jumătate de cană de unt rece (tăiat cubulețe), o jumătate de linguriță de sare și 2-4 linguri de apă rece; pentru umplutură – EVA Ton întreg în ulei de măsline (2 bucăți) scurse și mărunțite, o ceapă mică tocată foarte mărunt, o jumătate de cană de brânză rasă (cheddar sau emmentaler), 3 ouă, o cană de smântână, o lingură de unt (pentru călirea cepei), sare și piper.
Cum se procedează
Se amestecă într-un bol mare făina și sarea, se adaugă cuburile de unt și se frământă până se obține un amestec nisipos. Se adaugă treptat apă rece și se amestecă până când aluatul se adună într-o bilă. Se învelește în folie de plastic și se lasă la frigider timp de jumătate de oră, timp în care se pregătește umplutura.
Topește untul într-o tigaie și călește ceapa tocată până devine aurie. Bate ouăle într-un bol și adaugă smântâna, amestecând bine. Pune ceapa călită, conserva de ton scursă și brânza rasă în amestecul de ouă și smântână. Condimentează cu sare și piper.
Încinge cuptorul la 180 de grade. Întinde aluatul într-o foaie subțire și acoperă cu el fundul și marginile formei pentru tartă, unsă în prealabil cu unt. Toarnă umplutura și dă la cuptor pentru circa jumătate de oră sau până când suprafața devine aurie.
Lasă tarta să se răcească înainte de a fi servită. Poftă bună!