Mega Image a desemnat câștigătorii primei ediții a programului Mega Proiecte de Azi pentru Mâine, de susținere a proiectelor care pot aduce schimbări în comunitățile locale, prin găsirea și implementarea celor mai bune soluții pentru reducerea consumului de plastic și a risipei alimentare.
Competiția de proiecte de responsabilitate socială s-a desfășurat online în perioada 1 noiembrie–13 decembrie 2021, pe site-ul www.mega-proiecte-comunitate.ro, iar cinci proiecte care vizează reducerea consumului de plastic sau a risipei alimentare au câștigat până la 20.000 euro/proiect pentru dezvoltare și implementare în comunitățile lor, Mega Image alocând fonduri totale de până la 100.000 euro pentru acest program.
„Ne-am bucurat să vedem peste 65 de proiecte înscrise în competiție, cu planuri care aduc soluții concrete pentru risipa alimentară și consumul de plastic. Sunt direcții în care noi, Mega Image, acționăm continuu pentru că ne dorim comunități sustenabile. Felicitări câștigătorilor, dar și tuturor celor care contribuie zi de zi la un impact pozitiv pentru noi toți!”, spune Adrian Nicolaescu, Vicepreședinte marketing, comunicare, sustenabilitate și e-Commerce Mega Image.
În urma parcurgerii etapelor de concurs, au fost desemnate cinci proiecte câștigătoare:
- Asociația Ținutul Buzăului: proiectul „Din plastic dăunător, în plastic folositor” propune o soluție sustenabilă și ingenioasă la cea mai presantă problemă ecologică rurală: deșeurile din plastic. Cu echipamente speciale, asociația își propune să transforme plasticul local în materiale de construcții sau obiecte casnice, rezolvând problema gropilor de gunoi poluante și costisitoare atât pentru bugetul primăriilor, cât și pentru mediu. De proiectul pilot vor beneficia comunitățile din Lopătari și Mânzălești, din Geoparcul Ținutul Buzăului.
- Asociația StartEvo, Bucureşti: proiectul „Kidibot Plastic Detectives”va încuraja copiii și părinții acestora să cumpere produse cu ambalaj non-plastic în defavoarea celor cu ambalaj de plastic, precum și produse de volum mic în defavoarea produselor de volum mare. Participanții vor scana prin aplicația dezvoltată de asociație codurile de bare tipărite pe produse după ce le-au cumpărat din magazine și vor intra într-un sistem de gamification educațional, primind moneda virtuală Kidicoin, cu care vor putea să cumpere din shop produse virtuale (ebook-uri, micro-cursuri, cărți etc).
- Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Timiş: proiectul „Niciodată nu e prea (târziu) devreme” are în plan dezvoltarea și întărirea comportamentelor responsabile în rândul a 390 de elevi din Timișoara. Vor colabora cu 18 educatori cu experiență, abordând practici și demersuri concrete de reducere a risipei alimentare prin organizarea a 20 de evenimente pentru elevi, care devin ambasadori ai schimbării. Astfel, vor influența 400 de membri din familiile lor, promovând 30 de producători locali și salvând peste 400 kg de alimente. Totodată, vizează și informarea a 5.000 de persoane pe tema risipei alimentare.
- Fundația Comunitară Brașov: proiectul „COMPOST la NUC! Prima grădină comunitară din Braşov cu compost colectiv” îşi propune activarea grădinii HUB-ului educațional NUC, un spațiu în care oameni pasionați de educație se întâlnesc pentru a dezvolta proiecte care îmbină natura, comunitățile si educația. Propun ateliere participative pentru locuitorii cartierului Schei, părinți, copii, pasionaţii de eco-lifestyle din Braşov, constând în colectare de compost, activități de învăţare şi eco-awareness privind risipa alimentară şi practica unei grădini urbane.
Asociația Centrul de Performanță Before&After School CONIL, Bucureşti: proiectul „GRĂDINA URBANĂ CONIL” prevede amenajarea unei grădini urbane pe terasa Centrului Multifuncțional Conil pentru copiii cu dizabilități. O suprafață cultivată de 300mp, într-o zona urbană aglomerată – zona Ghencea din București, care își propune să fie suportul logistic pentru educația, terapia și dezvoltarea unui lanț autosustenabil de producție proprie a legumelor care să asigure hrana celor peste 300 de copii îngrijiți la CONIL.
Câștigătorii au fost desemnați și pe baza votului public și susținerii proiectelor în fața juriului. Mai multe detalii despre proiecte sunt disponibile pe https://mega-proiecte-comunitate.ro/.