si doula Liliana Lammers
MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, a organizat în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2012 la Bucureşti, evenimentul în care dr. Michel Odent, unul dintre cei mai reputaţi obstetricieni din lume, le-a vorbit româncelor despre complexitatea fenomenului naşterii, mecanismele alăptării şi îngrijirea bebeluşului. Alături de Liliana Lammers, doulă cu experienţă de peste 40 de ani, dr. Michel Odent a susţinut trei zile de seminar pregătire Doula1 la care au participat 46 de cursanţi şi o conferinţă care s-a derulat pe parcursul unei zile întregi, cu o audienţă de peste 200 de persoane.
Dr. Michel Odent este cel care a răspândit ideile sale pe toate cele cinci continente, a marcat profund domeniul naşterii şi a fost cel care a discutat prima oară despre rolul şi beneficiile apei în travaliu şi saloanele de tip “rooming-in” pentru mamă şi bebeluş, concepte implementate apoi în unităţile de naştere din întreaga lume.
Atât în cadrul seminarului cât şi la conferinţă, medicul francez a vorbit despre importanţa rolului pe care îl au aşa numiţii “hormoni ai iubirii” (oxitocina, endorfinele, prolactina, etc) atât în travaliu şi la naştere cât şi în alăptare. Aceşti hormoni sunt eliberaţi în organism în mod optim dacă femeia este relaxată, are intimitate şi în jurul ei nu se află persoane agitate şi stresate care eliberează adrenalina, un blocant al „hormonilor iubirii”. Deşi multe viitoare mămici îşi doresc ca tatăl să asiste la naştere, acesta poate fi unul din factorii de stres pentru procesul naşterii, un inhibitor pentru hormonii atât de necesari pentru o naştere naturală cu durere minimă. Studii recente realizate în cadrul Primal Health Research, centru de cercetare privind sănătatea primară din Londra, au arătat că foarte mulţi bărbaţi care asistă la o naştere naturală rămân marcaţi de ceea ce au văzut. Chiar dacă nu manifestă simptomele unei depresii, somatizează stresul prin care au trecut şi pot chiar să dezvolte diverse boli.
Printre temele dezbătute în cadrul conferinţei au mai fost: beneficiile apei în travaliu, importanţa interacţiunii imediate dintre mamă şi copil, iniţierea alăptării, posibilitatea realizării unei naşteri naturale după operaţie cezariană, diferenţele culturale în ceea ce priveşte alegerea modului de a da naştere unui copil, importanţa unei alimentaţii corecte atât pe durata sarcinii cât şi după naşterea bebeluşului, pe durata alăptării.
La finalul seminarului de pregătire Doula participantele au primit un certificat de absolvire.
În calitate de lider al serviciilor medicale private, MedLife îşi propune să informeze corect femeile din România despre fenomenul naşterii (naturală sau prin operaţie cezariană), iar venirea dr. Michel Odent a fost unul din proiectele dedicate acestui demers.
De asemenea, MedLife încurajează şi protejează alimentaţia naturală exclusivă pentru bebeluşi. În acest sens, de curând Maternitatea MedLife Griviţa, parte a Sistemului Medical MedLife, a devenit prima maternitate privată din Bucureşti certificată de către UNICEF ca Spital Prieten al Copilului.
Evenimentul de la București a fost organizat alături de Leagănul Vieţii şi Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare, cu sprijinul Chicco și în parteneriat cu Alpha Bank, Apa Nova, Avon Baby, Dorna, Stem Sure; fiind recomandat de PRO TV – emisiunea “Ce se întâmplă doctore?”, revista “Ce se întâmplă doctore?”, și susținut de grupul Mediafax, The One, Gandul, Depici.ro, Sexgen.ro.
Conform unui studiu realizat în 2012 de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, 30% dintre naşteri au fost prin operaţie cezariană. Același studiu arată că doar 27% dintre femei au ştiut că au dreptul să aibă un însoţitor pe durata travaliului. Peste 50% au declarat că nu era permisă în sala de travaliu prezenţa unui însoţitor (ales de ele). De asemenea, doar 54% dintre femeile intervievate au primit informaţii de la profesionişti, cu privire la evoluţia travaliului, iar proporţia celor care au beneficiat de tehnici pentru eliminarea durerilor sau al disconfortului nu a depăşit 35%.
1 Doula este o persoană specializată care oferă viitoarei mămici sprijin psihologic şi fizic, fără a se implica în actul medical.