Orașul portughez Almada a câștigat premiul "Săptămânii Europene a Mobilității", ediţia 2010. Decizia a fost luată de un grup independent de experți în materie de mobilitate, care au considerat că Almada a depus cele mai multe eforturi pentru promovarea de alternative la transportul cu automobilul și pentru evidențierea impactului pozitiv al altor mijloace de transport asupra sănătății publice și mediului în timpul acestei ediţii. Orașul spaniol Murcia și capitala Letoniei, Riga, s-au situat pe locul al doilea și, respectiv, al treilea. Premiile au fost înmânate reprezentanţilor de drept de către comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, cu ocazia ceremoniei ce a avut la loc la Bruxelles, în data de 14 martie 2011.
Comisarul Potočnik a declarat în acest sens: „Prea mulți europeni își folosesc automobilele chiar și pentru deplasări pe distanţe scurte. Intensificarea poluării și congestia din ce în ce mai mare a traficului pun în pericol atât mediul, cât și sănătatea noastră. Săptămâna Europeană a Mobilității promovează autoritățile locale care încurajează cu succes populația să utilizeze mijloace alternative de transport, îmbunătățindu-și astfel atât starea de sănătate, cât și calitatea vieții în mediul urban. Sper că exemplul orașelor Almada, Murcia și Riga va fi urmat de multe alte orașe europene”.
Săptămâna Europeană a Mobilității, ediţia 2010
La cea de-a noua ediție anuală a Săptămânii Europene a Mobilității (SEM), care a avut loc între 16 și 22 septembrie 2010, a participat oficial un număr record de 2.221 de orașe mai mici și mai mari din Europa. Ediția din 2010 s-a axat pe tema „Călătoriți mai inteligent, trăiți mai bine”, având drept scop evidențierea efectelor benefice ale unei mobilități active și durabile asupra sănătății și bunăstării cetățenilor. Premiul răsplătește autoritatea locală considerată că a depus cele mai multe eforturi pentru sensibilizarea populației în ce privește potențialul transportului durabil ca mijloc de promovare a activității fizice și de contribuire la reducerea zgomotului, poluării aerului și congestiei traficului, cunoscute ca având efecte dăunătoare asupra sănătății și bunăstării umane. Orașul câștigător a fost ales de un grup independent de experți în materie de transport, care a evaluat un număr de 30 de propuneri și a întocmit o listă finală cu 10 autorități locale considerate că au avut performanțe extraordinare în timpul SEM 2010.
Câștigător: orașul Almada
Orașul portughez de coastă Almada a promovat mobilitatea durabilă prin intermediul unor numeroase măsuri cu caracter permanent. Pentru a sărbători cea de-a zecea aniversare a Săptămânii Europene a Mobilității în Almada, municipalitatea a organizat, împreună cu Agenţia Locală în domeniul Energiei, o săptămână plină de activități deosebite, menite să promoveze transportul durabil şi protecţia sănătăţii. Totul a culminat cu un eveniment de mare anvergură desfășurat în ziua de 18 septembrie – declarată „Ziua festivalului mobilității” – când s-au organizat târguri stradale, demonstrații de vehicule electrice, târguri de biciclete, concerte, activități sportive, spectacole de dans și de stradă, competiții cicliste pe distanțe scurte, ateliere, vizionări de filme, expoziții și demonstrații de artă stradală. Orașul Almada a îmbunătățit şi infrastructura rutieră pentru pietoni și cicliști și a înființat o serie de locuri de parcare pentru biciclete, precum și stații de încărcare pentru bicicletele și vehiculele electrice. Cu ocazia „Zilei fără mașini”, orașul Almada a transformat centrul istoric și comercial Cacilhas într-o zonă pietonală.
Finalist: orașul Murcia
Pentru ediția din 2010 a Săptămânii Europene a Mobilității, ALEM (agenţia locală de energie din Murcia) a organizat un amestec creativ de activități destinate să promoveze un comportament durabil și sănătos în materie de transport în rândurile mai multor grupuri-ţintă. Murcia a lansat o gamă de măsuri cu caracter permanent, menite să încurajeze mersul cu bicicleta, inclusiv o strategie în acest domeniu, înființarea unui birou ce dispune de o pagină de internet specializată, un sistem public de închiriere de biciclete, precum și furnizarea de biciclete în regim gratuit funcționarilor municipalității. Administrația locală a extins de asemenea liniile de autobuz, a introdus tarife integrate la prețuri mai mici pentru anumite categorii de utilizatori și a modernizat serviciile de gestiune electronică a traficului din oraș.
Finalist: orașul Riga
Capitala Letoniei, Riga, a încurajat transportul activ printr-un program ambițios de activități axate pe ciclism pus la dispoziţia cetăţenilor. El a inclus competiții, expoziții, programe de informare, tururi cicliste de tip retro, promovarea vehiculelor electrice, demonstrații privind măsurarea calității aerului și siguranța traficului, spectacole artistice, concerte și jocuri desfășurate în stradă pe tema transportului și protecţiei sănătății. Pe parcursul întregii săptămâni, cetățenii au fost încurajați să identifice și să furnizeze informaţii despre eventualele ameliorări ale infrastructurii pietonale și cicliste. Prin intermediul competiției intitulate „Cel mai sănătos loc de muncă”, Departamentul de Control al Traficului din orașul Riga a colectat informații cu privire la măsurile luate la locurile de muncă în vederea promovării unui stil de viață sănătos și unui transport activ. Totodată, orașul Riga a organizat o serie de evenimente în cadrul „Zilei fără mașini”, rezervând anumite străzi din centrul orașului pentru mersul pe jos, mersul cu bicicleta și utilizarea altor mijloace de transport durabile.
Săptămâna Europeană a Mobilității, ediţia 2011
SEM 2011 va avea loc în perioada 16-22 septembrie și se va axa pe tema „Mobilităţii alternative”.
Pagini Utile
* //www.mobilityweek.eu/