Comisia Europeană a anunțat câștigătorii din acest an ai premiilor Sistemului european de management de mediu și audit (EMAS). Cele șase organizații câștigătoare au demonstrat excelență în respectarea și protecția mediului, precum și în aplicarea de soluții inovatoare pentru îmbunătățirea sistemelor proprii de gestionare a apei. Premiile au fost înmânate în cadrul unei ceremonii desfășurate în cursul serii trecute, la Bruxelles.
Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Apa este o resursă prețioasă și necesită mai multă atenție. Prin urmare, am deosebita plăcere de a-i felicita pe toți câștigătorii premiilor EMAS pentru gestionarea problemelor legate de apă în cadrul organizațiilor lor, cu rezultate atât de impresionante. Prin premiile acordate, Comisia Europeană recompensează nivelul deosebit de performanță în materie de mediu atins în acest domeniu. Continuați în același fel!”
Câștigătorii din acest an, selectați dintre 27 de candidați, sunt: Abwasserverband Anzbach Laabental (Austria), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Germania), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Germania), Lafarge Cement (Regatul Unit), Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Italia), primăria orașului Bristol (Regatul Unit).
Câștigătorii din sectorul privat și realizările lor
Microîntreprinderi: Abwasserverband Anzbach Laabental (Austria) este o asociație care utilizează instalații inovatoare de canalizare, înființată în 1972. Comunitățile membre își epurează apele reziduale prin procedee ecologice și promovează în rândul publicului larg practici de eliminare a deșeurilor care asigură protecția mediului. Asociația înregistrează toți poluatorii noncasnici pentru a evita poluarea periculoasă a apelor, iar membrii asociației cooperează numai cu furnizori certificați, care sunt evaluați anual.
Organizații mici: Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Germania) gestionează campingul și parcul de vacanță Wulfenerhals de pe insula Fehmarn din Marea Baltică. Aceasta a instituit un sistem integrat al circuitului apei și a creat o stație de tratare biologică a apei, care permite reutilizarea apelor reziduale reciclate la irigarea peluzelor proprii. De asemenea, organizația a montat mecanisme de economisire a apei la dușurile proprii și utilizează numai produse lichide biologice pentru curățare și spălare.
Organizații mijlocii: Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Germania) este un fabricant de bere care produce diverse tipuri de bere și băuturi nealcoolice organice. Societatea economisește apă prin utilizarea apei de ploaie și a apei reciclate. Neumarkter Lammsbräu își formează angajații în spiritul economisirii apei și al utilizării responsabile a apei din puțurile deținute de organizație. Întrucât utilizează numai materii prime ecologice, apele sale reziduale nu conțin pesticide.
Organizații mari: Lafarge Cement (Regatul Unit), cel mai mare producător de ciment din Regatul Unit, a comandat realizarea unui studiu independent privind amprenta asupra apei a produselor sale, pe întreaga durată a ciclului de viață al acestora. Acest fapt a condus la o eficientizare a utilizării apei în cadrul procesului de fabricare a cimentului: 1,22 m3 de apă pe tonă de PCE (Portland Cement Equivalent – echivalent ciment Portland) în 2010, față de 0,142 m3 de apă pe tonă de PCE în 2011. În prezent, la dezvoltarea de noi tipuri de ciment se ține seama de cantitatea de apă necesară utilizatorului final.
Câștigătorii din sectorul public și realizările lor
Organizații mici: Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Toscana, Italia) impune utilizarea de tehnologii pentru economisirea apei la realizarea lucrărilor de instalații pentru toate clădirile noi. Aceasta a introdus, de asemenea, planuri de îmbunătățire a terenurilor agricole pentru reducerea eroziunii și a scurgerilor. În prezent, primăria comunei ia în considerare diverse aspecte privind gestionarea apei atunci când adoptă hotărâri cu privire la investiții de capital, achiziții publice și alte activități și organizează sesiuni de formare în domeniul protecției mediului pentru sectorul hotelier și al restaurației.
Organizații mari: Primăria orașului Bristol (Regatul Unit) promovează sisteme de utilizare eficientă a apei, inclusiv colectarea apelor pluviale, drenajul urban durabil și consumul redus de apă în cadrul programului horticol al orașului, reușind să asigure o reducere a consumului de apă al orașului Bristol cu 11 % începând din 2009-2010. Strategia de dezvoltare viitoare a orașului include politici esențiale pentru conservarea apei. Calitatea apelor curgătoare de suprafață din întregul oraș este, de asemenea, supusă unor acțiuni de îmbunătățire, în cadrul unor inițiative locale.
Context
Sistemul european de management de mediu și audit (EMAS) este un instrument de management destinat organizațiilor care doresc să își îmbunătățească performanțele de mediu și financiare și să își prezinte realizările în domeniul mediului. EMAS conduce la creșterea performanței, credibilității și transparenței organizațiilor înregistrate.
În 2005, Comisia Europeană a decis să recompenseze activitatea excelentă a organizațiilor înregistrate în EMAS prin introducerea premiilor EMAS. În fiecare an, premiile EMAS recompensează realizările deosebite în ceea ce privește un anumit aspect de management de mediu.
Tema premiilor acordate în 2012 este „Gestionarea apei, inclusiv utilizarea eficientă și calitatea apei”. Anul acesta au fost nominalizate 27 de organisme din 14 țări europene. Au fost selectați șase câștigători de către un juriu format din experți, prezidat de Jacqueline McGlade, director executiv al Agenției Europene de Mediu. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la „Ateliers des Tanneurs” în Bruxelles, Belgia.
Pagini Utile
● Pentru informații suplimentare:
//ec.europa.eu/environment/emas/emasawards/index.htm
● Regulamentul EMAS:
//eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R1221:RO:NOT