Donaţie medicală de 10.500 EUR în beneficiul refugiaţilor din România
Medicover România a încheiat la începutul acestui an un parteneriat cu Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), care se va dezvolta pe viitor în oferirea de asistenţă medicală de urgenţă pentru refugiaţii de pe teritoriul României. Un prim pas al acestei iniţiative reprezintă donaţia recentă a 2.000 de doze de vaccin împotriva gripei sezoniere – vaccinul Vaxigrip, produs de Aventis Pasteur. Valoarea totală a donaţiei este de 10.500 EUR, vaccinurile fiind distribuite refugiaţilor din centrele Bucureşti, Otopeni, Timişoara, Arad, Galaţi, Rădăuţi şi Şomcuţa. Această iniţiativă reprezintă doar un prim pas în parteneriatul dintre Medicover şi UNHCR (Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi), care se va dezvolta pe viitor în oferirea de asistenţă medicală de urgenţă pentru refugiaţii de pe teritoriul României.
Donaţia respectă termenele şi perioada de vaccinare şi vine să compenseze un deficit cronic de servicii medicale de primă necesitate pentru comunitatea locală de refugiaţi. Aceasta se confruntă cu o lipsă generalizată de asistenţă medicală şi medicamente, motiv pentru care donaţia Medicover este cu atât mai importantă.
“Suntem deosebit de încântaţi că putem contribui, oricât de puţin, la ameliorarea statutului refugiaţilor din România. De cele mai multe ori, aceştia nu îşi cunosc drepturile fundamentale la servicii medicale minime care le revin conform Convenţiei de la Geneva privind Statutul Refugiaţilor. În spiritul alinierii acestora la legislaţia europeană, Medicover vrea să le asigure tot suportul în recuperarea demnităţii umane şi în respectarea standardelor medicale la care au tot dreptul. Ne bucură în mod deosebit deschiderea pe care am primit-o din partea UNHCR şi sperăm să iniţiem în acest fel o colaborare pe termen lung cât mai benefică pentru condiţia refugiaţilor din România“, a declarat Marina Oţelea, director Medicover România.
Din anul 1991, când România a semnat Convenţia de la Geneva privind Statutul Refugiaţilor din 1951, până la data de 31 ianuarie 2010, au fost depuse18.584 de cereri de azil, dintre care 3.070 au fost aprobate. În 2009, au fost depuse 995 de cereri de azil, (principalele ţări de origine fiind Moldova – 136, Pakistan – 92, Afganistan – 88, Turcia – 82 şi Irak – 71) dintre care au fost aprobate 94. În luna ianuarie 2010, au fost depuse 60 de cereri de azil, dintre care 9 au fost aprobate.
"Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi le este recunoscător reprezentanţilor Medicover pentru generoasa contribuţie de 2.000 de vaccinuri contra gripei sezoniere, destinată tuturor persoanelor de interes pentru UNHCR din România. Sperăm din tot sufletul ca acest gest umanitar să reprezinte un exemplu şi pentru alte instituţii în viitor", a declarat Machiel Salomons, Reprezentant UNHCR în România.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}