GfK România realizează anual studiul Onco Monitor prin care îşi propune să afle de la medicii specialişti oncologi care sunt sursele de informare la care aceștia apelează în activitatea lor.
Rezultatele cercetării arată că peste 90% dintre medicii specialiști oncologi folosesc internetul la cabinet sau acasă, în scop profesional și personal. Peste două treimi dintre aceștia îl accesează zilnic. Aproximativ același procent de specialiști afirmă că vizitează regulat următoarele surse de informare online pe care le găsesc foarte utile: site-urile publicațiilor medicale periodice, librării medicale electronice, site-uri și forumuri ale comunităților profesionale, site-uri dedicate anumitor afecțiuni și cărți electronice de specialitate. Mai puțin de jumătate dintre cei chestionați accesează rețelele sociale, iar aproape jumătate dintre cei care le frecventează consideră aceste surse de informare ca nefiind deloc utile.
«Este foarte interesant că, deși aproape jumătate dintre medicii specialiști accesează în mod regulat mediile de socializare, aceștia au mai degrabă o percepție negativă asupra utilității acestora. Cu siguranță, această percepție este mult legată de context și există situații în care părerea despre utilitatea acestor canale ar putea fi semnificativ diferită. De exemplu, pagina de Facebook gândită ca un instrument de marketing și business pentru medici ar putea căpăta în ochii lor o utilitate semnificativ crescută», afirmă Irina Crăciunescu, Group Account Manager, Health, GfK România.
Doar jumătate dintre specialiști accesează regulat site-urile instituțiilor publice, iar opinia față de utilitatea acestor surse de informare polarizează: un sfert dintre cei care le accesează consideră aceste surse de informare ca inutile, iar puțin peste o treime le apreciază ca fiind foarte utile.
Majoritatea medicilor care au răspuns studiului GfK consideră că cele mai folositoare surse de informare în legătură cu tratamentele noi cu indicații în patologii oncologice sunt, în ordine: ghidurile medicale, standardele și metodologiile elaborate de instituțiile medicale, urmate de seminariile, conferințele, congresele și simpozioanele pentru medici, literatura de specialitate (cărți, manuale) și rezultatele studiilor clinice. Doar puțin peste o treime dintre specialiști au menționat întâlnirile cu reprezentanții medicali, revistele medicale periodice, e-mailurile sau documentele primite de la companiile farmaceutice sau informațiile primite de la colegi ca având o utilitate în acest sens. Conferințele urmărite online sunt folositoare pentru jumătate dintre medicii specialiști.
«Întâlnirile cu reprezentantul medical, deși nu se găsesc printre sursele de informare utile pentru medicul oncolog în ceea ce privește terapiile noi, rămân printre canalele cu cel mai mare impact asupra prescripțiilor generate de un medic pentru moleculele existente în piață», completează Irina Crăciunescu.
Metodologie studiu GfK Onco Monitor
GfK Onco Monitor este un studiu multi-client realizat anual. Acest val a fost derulat în octombrie 2013, pe un eşantion de 70 de medici oncologi care au completat un chestionar de 25 de minute și 289 fișe pentru pacienți cu cancer de plămâni, 311 fișe pentru paciente cu cancer de sân și 224 fișe pentru pacienți cu cancer renal. Următorul val este planificat în ultimul trimestru al anului 2014.