Robert Jay Lifton
METEOR Publishing
Nazismul inca mai are lucruri care sunt aduse la suprafata, lucruri care socheaza, uimesc, tulbura. Dar, din toate experientele si dezvaluirile se poate invata cate ceva, fie si doar greseli care sa nu se mai repete, chiar daca datele, locul si contextul se schimba.
Robert Jay Lifton ofera celor interesati o lucrare cuprinzatoare, bine documentata si bine structurata despre implicarea medicilor in nazism. Un subiect delicat, sensibil, o perioada si practici care au lasat insa urme adanci si care au dus la moartea unor oameni.
Capitolele din carte ofera detalii despre tratamentul genetic, despre tipuri de eutanasie si justificarile lor, despre tratamentul rasial in lagarul de la Auschwitz (selectia detinutilor, tipurile de medici, tipuri de injectii, experimente etc.), dar si despre psihologia genocidului. Informatiile nu sunt usor de digerat, mereu. Practicile prezentate pot starni revolta multora, insa vorbim despre istorie, despre lucruri care s-au intamplat si care sunt acum aduse in atentie.
“Nazificarea profesiunii medicale – un aspect esenţial al tranziţiei de la sterilizare la uciderea medicală directă – a fost realizată printr-o combinaţie de entuziasm ideologic şi teroare sistematică. Un manual influent scris de Rudolf Ramm din Facultatea de Medicină a Universităţii din Berlin propunea ca doctorii să nu mai fie doar simpli îngrijitori ai bolnavilor, ci să devină "cultivatori de gene", "medici ai Volk-ului" şi "soldaţi biologici". Deşi revenea la forme tradiţionale ale idealismului medical ("chemarea lăuntrică, standarde înalte de etică profesională, cunoaşterea profundă… sacrificiul şi dedicaţia"), Ramm se pronunţa pentru abandonarea vechiului "spirit liberal-materialist" (asociat în special cu influenţa dăunătoare a evreilor în profesiunea medicală) în favoarea dobândirii "Weltanschauungului naţional-socialismului".
(…)
Ramm a discutat de asemenea despre virtuţile sterilizării şi a etichetat ca "eronată" convingerea larg răspândită că un medic n-ar trebui sub nicio formă să ia viaţa unui pacient, deoarece "eutanasia" era "tratamentul cel mai milostiv" pentru bolnavii incurabili şi debili mintal, şi "o obligaţie faţă de Volk".”
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}