In data de 14 noiembrie 2005, ora 11, a avut loc la Athene Palace Hilton, Sala George Enescu conferinta de presa “Medicamente expirate”, sustinuta de domnul Sorin ŞARBA.
Printre invitaţii la această conferinta de presă s-au numărat domnul Robert ANCUCIANU din partea Ministerului Sănătăţii – Direcţia farmaceutică, doamna Daniela ENACHE şi doamna Anca MORARU din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Au lipsit de la conferinţa de presă domnul Dumitru LUPULIASA din partea Colegiului Farmaciştilor din România, şi domnul Cătălin TEODORESCU din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Lipsa unui reprezentant din partea Colegiului Farmaciştilor din România a fost apreciată ca dezinteres faţă de problema medicamentelor expirate comercializate în farmacii şi poate chiar o complicitate la astfel de practici sau în cel mai fericit caz o gravă lipsă de responsabilitate şi a permis punerea la îndoială a bunei reputaţii a tuturor farmaciştilor.
Motivul care a stat la baza organizării acestei conferinţe de presă este dorinţa de a face publică propunerea de introducere în actualul proiect de legi privind sănătatea, pachet aflat încă în dezbatere publică, a unor prevederi clare privind procedurile de depozitare, manipulare şi retragere de la comercializare a medicamentelor expirate, precum şi introducerea de sancţiuni extrem de drastice pentru eventuala comercializare a unor astfel de medicamente.
Sorin ŞARBA: „ Conferinţa de presă este o urmare a unui incident petrecut la o farmacie orădeană, când pe fondul isteriei generate de criza aviară am achiziţionat 3 vaccinuri antigripale expirate, care din fericire nu le-am şi administrat. Acest incident, coroborat cu alte informaţii primite de la cei direct implicaţi în sistemul sanitar, m-au determinat să cred că este vorba de o eroare de sistem care permite asemenea practici ce pun frecvent în pericol viaţa pacienţilor. Aici mă refer la situaţiile din spitale sau din cadrul serviciilor de urgenţă, când în lipsa medicamentelor în termen, se administrează medicamente expirate.
Incidentul petrecut la Oradea, l-am facut public intr-o conferinta de presa, la care am invitat Directia de Sanatate Bihor, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor Bihor si Colegiul Farmacistilor Bihor, Agentia Nationala a Medicamentului si responsabila farmaciei in cauza. Au fost prezenti doar responsabila farmaciei si directorul adjunct al OPC Bihor. DSP Bihor nu a fost prezent si nici nu a transmit vreun mesaj sau motiv al absentei, ANM – U.T.I Oradea nu a fost prezent fiindca era in control la farmacia in cauza, Colegiul Farmacistilor a fost reprezentat de preşedinta pe Bihor, dar nu a dorit sa aibe o pozitie publica in conferinta de presa, iar dupa conferinta nu ne-a transmis daca s-a luat vreo masura
Pentru a-mi spusţine această cale doresc să solicit susţinerea opiniei publice, în vederea încununării cu succes a demersurilor mele, pentru o mai bună funcţionare a sistemului medical românesc şi o protecţie sporită pentru noi, toţi cetăţenii României, indiferent de venituri sau poziţia socială, în faţa posibilelor abuzuri, neglijenţe sau dezinteres din partea sistemului sanitar, a celor responsabili sau/şi implicaţi în buna gestionare a acestuia.
Propunerile mele, sunt urmatoarele 3:
1. Farmacia, lanţul de farmacii, producătorul, importatorul sau distribuitorul care comercializează medicamente expirate să fie sancţionat cu amendă de 15% din cifra de afaceri pentru anul fiscal anterior producerii evenimentului sau dacă este primul an de funcţionare, cu 30% din cifra de afaceri realizată până la data producerii evenimentului.
2. Farmaciile sau/şi spitalele sau serviciile de urgenţă să predea spre a fi distruse, în termen de 60 de zile de la expirare medicamentele cu termenul de valabilitate depăşit, firmelor specializate sau returnarea la distribuitor, producător sau importator, după caz, sub sancţiunea unei amenzi de 5% din veniturile realizate de unitatea în cauză în anul fiscal precedent sau dacă este primul an de functionare, cu 30% din veniturile realizate până la data producerii evenimentului.
3. A treia propunere, privind procedurile clare şi explicite pentru manipularea şi depozitarea medicamentelor expirate, le lăsăm la latitudinea Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Colegiului Farmaciştilor, asociaţiilor producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de medicamente, Colegiului Medicilor precum şi a tuturor celor implicaţi şi posibil afectaţi de primele 2 propuneri”.
{mosloadposition user10}