- Târgul ce are ca scop protejarea, restaurarea monumentelor istorice și renovarea clădirilor vechi a reunit 448 de expozanți din 19 țări;
- Institutul Național al Patrimoniului a prezentat expoziția „Șantier de restaurare”;
- În cadrul standului, reprezentanții Muzeului Astra din Sibiu au făcut demonstrații privind tăierea bușteanului cu trașca și procesul de producție a șindrilei, marcând una dintre atracțiile evenimentului.
Institutul Național al Patrimoniului (INP) și Muzeul ASTRA au câștigat săptămâna trecută medalia de aur din partea organizatorilor târgului DENKMAL din Leipzig, principalul târg din Europa dedicat protejării, restaurării monumentelor istorice și renovării clădirilor vechi. Evenimentul a reunit anul acesta 448 de expozanți din 19 țări, iar în total au fost acordate zece medalii de aur.
În expoziția creată și prezentată la Leipzig de Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul ASTRA, artizanii muzeului au pus în aplicare o serie de tehnici tradiționale – tăierea bușteanului cu trașca, procesul de producție a șindrilei, de la buștean la produsul finit – atrăgând sute de vizitatori, dar și alți expozanți și meșteri din organizațiile breslelor active încă în Europa Occidentală. Mica expoziție de unelte de debitare a lemnului și cea de obiecte etnografice au oferit o imagine introductivă asupra tehnicilor și practicilor tradiționale încă active în România, esențiale pentru prezervarea și punerea în valoare a patrimoniului construit.
Premierea a venit ca o recunoaștere a contribuției pentru protejarea și transmiterea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului și răsplătește în mod special demonstrațiile practice cu implicarea publicului realizate de echipa Muzeului ASTRA în cadrul standului.
Institutul Național al Patrimoniului a prezentat expoziția „Șantier de restaurare”, aducând în atenția vizitatorilor o secțiune reprezentativă pentru sectorul patrimonial din România, ilustrată printr-o selecție de lucrări care ilustrează toate categoriile de operatori din domeniu: cercetarea specializată – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000; mediul academic – Universitatea de Arte din București, Departamentul Conservare și Restaurare; companiile private – CerecsArt; organizațiile non-guvernamentale – ProPatrimonio și Monumentum; muzeele – Complexul Național Muzeal ASTRA; instituțiie administrației centrale de specialitate – Institutul Național al Patrimoniului. De la sectorul public la cel privat, de la vederea de ansamblu la cazuri punctuale, de la tehnici tradiționale la tehnologii inovatoare, expoziția a fost menită să prezinte diversitatea și dinamica domeniului în România, prin cele mai importante realizări recente. Imaginea rezultată este însă incompletă, în continuă transformare și descoperire, ca orice șantier de restaurare.
În secțiunea rezervată activității sistemului public de protecție a patrimoniului au fost prezentate proiecte recent inițiate, alături de programe de fond derulate de Institutul Național al Patrimoniului: IMPLEMENT – Implementarea și exploatarea rezultatelor cercetării științifice în practica restaurării și conservării bunurilor culturale; INNOCastle – Inovarea politicilor publice pentru prezervarea, transformarea și exploatarea castelelor, conacelor și grădinilor acestora; Patrimoniul românesc la 100 de ani de la Marea Unire. Valori naționale. Valori europene – Forumul Anului european al patrimoniului cultural în România; Programul Marca patrimoniului european; siturile înscrise în Lista patrimoniului mondial – UNESCO din România.
Eveniment cu 14.200 de vizitatori
Prin standul organizat de Institutul Național al Patrimoniului, România a fost reprezentată pentru prima dată la DENKMAL, cel mai mare târg european de profil. Acest târg oferă o prezentare completă a pieței în domeniul conservării și restaurării, prin participarea companiilor de profil, a meșteșugarilor, restauratorilor, arhitecților și instituțiilor.
În paralel s-au desfășurat MUTEC – Târgul internațional pentru muzee și tehnologia expozițională, Târgul asociațiilor germane pentru construcții din argilă și aproximativ 150 de evenimente conexe. Platforma dedicată patrimoniului din Leipzig a atras în acest an aproximativ 14.200 de vizitatori.