De vineri, 14 martie, ora 20.30
+ alte noutăţi ale grilei de primăvară a TVR Cultural
Cristian Ţopescu vine din această primăvară la TVR Cultural, propunând un nou program de televiziune începând cu 14 martie. În fiecare vineri seara, de la 20.30, Cristian Ţopescu vă va spune „Bun găsit!” la Meciul Ideilor! „Vrem să demonstrăm că există puternice legături între cultură şi sport, că mari artişti şi oameni de cultură au fost/sunt pasionaţi de sport, pe care l-au folosit ca sursă de inspiraţie şi ca model de comportament. E păcat să urmăreşti un meci al echipei FC Barcelona şi să nu ai măcar idee despre Sagrada Familia; pe de altă parte, a şti cine a fost Jessie Owens ţine de cultură", este de părere realizatorul şi moderatorul Cristian Ţopescu.
Domenii aparent atât de deosebite cum sunt artele şi sportul, dincolo de orice justificări exterioare, au, în miezul lor, o anumită înrudire. Emisiunea se adresează, în primul rând, celor care, prin experienţe personale, vor ajunge să adauge vieţii lor noi capitole de frumos trăit.
Redactorul Sânziana Miloşoiu şi producătoarea Mara Manolescu, împreună cu Cristian Ţopescu şi invitaţii săi vă aşteaptă în fiecare vineri seară pentru a afla ce legătură există între artă şi sport. La primele două ediţii, temele abordate – sportul şi estetica, sportul şi artele plastice – invitaţii lui Cristian Ţopescu vor fi scriitorul Tudor Octavian şi sculptorul Vlad Ciobanu.
De la începutul lunii martie, TVR Cultural a lansat în fiecare săptămână câte un nou format de televiziune. Astfel, din 3 martie, de la ora 15.00, TVR Cultural difuzează zilnic O vedetă, un tablou, o nouă serie de clipuri de artă dedicată colecţiilor unuia dintre cele mai importante muzee din România – Muzeul Naţional de Artă al României. Ideea proiectului O vedetă, un tablou, concretizată de Ileana Ploscaru Panait în 40 de episoade, continuă un demers pe care TVR Cultural l-a încurajat în ultimii doi ani şi anume parteneriatul cu instituţii culturale (muzee, galerii) de prestigiu din România, care deţin piese de patrimoniu naţional şi european remarcabile. Clipurile promovează capodopere de artă europeană din patrimoniul cultural naţional, dar şi pun în valoare vedetele TVR. Astfel, la TVR Cultural îi puteţi vedea pe Camelia Draghia (Arta.ro, TVR Cultural), Florin Iaru (Tema de vineri), Malvina Cervenschi (Jurnalul TVR), Iuliana Marciuc (Acces la succes, TVR 1), Gianina Corondan (TVR vă recomandă, TVR 1), Monica Ghiurco (Ora de ştiri TVR 2), Andra Gavril (Jurnal Cultural, TVR Cultural), aceştia fiind doar câţiva dintre moderatorii/prezentatorii TVR care comentează pentru telespectatori tablouri expuse în Muzeul Naţional de Artă al României.
Din 8 martie, TVR Cultural a lansat Portret în oglindă, un „tablou de familie” compus din confruntările dintre generaţii, fiecare cu propriul sistem de valori şi de impunere a dreptului la liberul arbitru. În fiecare sâmbătă, la ora 16.00, emisiunea prezintă copiii personalităţilor din diverse domenii de activitate, copii care, la rândul lor, au devenit sau sunt pe cale să devină ei înşişi personaje celebre. Eroul primului Portret în oglindă a fost Cătălin Saizescu, regizor, cel care a călcat pe urmele tatălui său, Geo Saizescu. La următoarele ediţii, la Portret în oglindă, telespectatorii îi vor întâlni pe Gheorghe Maftei (fiul actorului Ernest Maftei), dar şi cu fraţii Deian şi Zoran Cărmăzan (regizor şi operator), fii regizorului Ioan Cărmăzan.
Din 29 martie, în grila de primăvară, telespectatorii TVR Cultural vor putea păşi În umbra marilor maeştri. Noua emisiune, difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 19.00, este un documentar portret al cărui gazdă va fi actriţa Anca Sigartău (cunoscută şi de la Excentricii). Emisiunea îi va aduce în lumina reflectoarelor pe cei care stau în umbra maeştrilor. Programul se va constitui într-o serie de portrete ale membrilor echipelor care contribuie la realizarea unei opere de artă: tipografi, redactori de carte, costumieri, macheuri, cascadori, monteuri, secretare de platou, directori de producţie, cameramani, maeştri de lumini, confecţioneri de şevalete, de pensule, de rame de tablouri, preparatori de culori, acordeuri de piane etc.
Din această primăvară, telespectatorii vor putea urmări, în premieră la TVR Cultural, concertele organizate la Sala Mihail Jora a Radiodifuziunii Române.
În grila de primăvară a TVR Cultural continuă cu noi sezoane emisiunile: Înapoi la argument (cu Horia Roman Patapievici), La porţile ceriului (cu Grigore Leşe), Tema de vineri (cu Florin Iaru), Duhovnicul de la miezul nopţii (cu părintele Vasile de la Biserica Rusă), Arta.ro (cu Camelia Draghia şi Andrei Văcaru), V… de la vizual (cu Marius Constantinescu), Remix (al lui Doru Ionescu), Cinema Dreaming (cu Magdalena Stanciu).
Alte puncte forte din grila TVR Cultural: luni seara, ora 20.00, sub genericul Arta documentarului, la TVR Cultural pot fi urmărite filme documentare multipremiate la festivaluri internaţionale şi în premieră tv în România. Printre acestea se numără: Surori întru lege şi Eliberate, documentare semnate Kim Longinotto, primul fiind prezentat la Astra Film Festival Sibiu, 2007; Marele cutremur din San Francisco, documentar în premieră şi exclusivitate TVR. Tot luni, de la 23.00, TVR Cultural difuzează Mari ecranizări, seriale de referinţă, producţie europeană. Marţi seară, la TVR Cultural puteţi urmări, sub genericul Cineclub, filme clasice; miercurea, la TVR Cultural este seara dedicată operei; joi seara, TVR Cultural continuă să difuzeze piese de teatru în premieră ori din Arhiva TVR; la Tema de vineri, Florin Iaru vă ţine companie alături de alţi doi învitaţi; sâmbăta, filmele difuzate de TVR Cultural poartă amprenta unui mare regizor, iar duminică seara, TVR Cultural vă delectează cu filme europene în premieră, realizate în ultimii ani.
{mosloadposition user10}