Similar edițiilor anterioare, pe lângă competiția oficială, seria de filme reprezentative din perimetrul geografic central și est-european, filmele în limba idiș, filmele românești altfel și medalionul „Alexandru Tatos” din secțiunea „Selecția Președintelui” și două expoziții – Film Poster Is Not Dead și Filmul românesc – Afișe și reclame –, cea de-a patra ediție a MECEFF „7+1” vă propune două simpozioane tematice de neratat pentru pasionații de film politic și nu numai:
miercuri, 03.09.2014, 11:30
„Tranziția de la dictatură la democrație. România și Spania, o evoluție în oglindă”
Invitați: Emil Hurezeanu și Adrian (Mac) Liman
Moderator: Horia Barna
Dezbaterea își propune o scurtă incursiune contrastivă în evoluția situației din cele două țări din punct de vedere politic, economic, social și cultural, semnalând asemănările de sistem totalitar și diferențele specifice, schimbarea de regim și „tranziția” – sintagmă lansată public de un român, Adrian Mac Liman, la sfârșitul anului 1975, când se căuta în sens politic o formulă convenabilă pentru „deschidere, schimbare, reformă, ruptură, continuitate…” pe fondul agoniei și morții lui Franco… Firește, un comentariu aparte va fi făcut și pe marginea producțiilor cinematografice spaniole de gen, atât cele propagandistice, cât și cele anti-sistem sau evocări ulterioare ale perioadei franchiste, prezentate în cadrul Festivalului.
vineri, 05.09.2014, 11:30
„Filmul de propagandă vs Filmul de artă în regimul comunist”
Invitat: Cristian Tudor Popescu
Moderator: Horia Barna
Dialogul pleacă de la elementele semnificative din cartea lui Cristian Tudor Popescu „România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)", Editura Polirom, 2011, și se extinde asupra filmului de propagandă și a celui de artă (anti-sistem) din cinematografia Central și Est Europeană, inclusiv pe baza peliculelor prezentate în cadrul ediției din acest an a MECEFF „7+1”. „Filmul românesc de ficţiune s-a născut cu propaganda politică în el… […] Cu prea puţine excepţii, propaganda din cinema a urmat cu fidelitate liniile politice de evoluţie ale PCR. A fost mai întâi prosovietică, internaţionalistă, antiromânească, apoi naţional-comunistă, anticitadină, antiintelectuală, antioccidentală, vehicul al cultului lui Ceauşescu", scrie în cartea sa Cristian Tudor Popescu.
Ambele simpozioane, care sunt legat de tema de anul acesta a festivalului, „25 de ani de la căderea comunismului în Europa”, se vor desfășura în sala specială a Centrului de Urbanism si Incubator de Afaceri pentru IMM-uri, Strada Nicolae Iorga nr. 2.
MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, A.D.I. Regiunea Târnavelor. Cea de-a patra ediție va avea loc în perioada 2-6 septembrie 2014.
Website: www.meceff.ro
Facebook: //www.facebook.com/#!/meceff
Coproducător: TVR
Parteneri principali: Luxten, ROMGAZ, Kromberg & Schubert
Suporteri: BACHMANN, Federatia Comunităților Evreiești din România, BinderBubi Hotel & Spa, Traube Hotel & Restaurant
Cu sprijinul: Institutului Maghiar din București, Institutului Polonez din București, Ambasadei Republicii Slovace în România, Institutul Slovac de Film, Ambasadei Spaniei în România, Institutului Cervantes din București, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Centrului Ceh.
Parteneri media: Observator Cultural, Cinemagia, Bursa, Cinefan, Aarc.ro, Film Reporter, Blog de Cinema, CinemaRx, Film New Europe, Liternet, infestival.ro, Revista Tango, revistatango.ro, ArtActMagazine, Studentie.ro, Nova TV, Monitorul de Mediaș, Mediaș news, Mediaș news Blog, Adevărul Verde-n Față, Feri Teglas Blog, istvanbertalan.blogspot.ro, România Pozitivă, www.CalendarEvenimente.ro.