Cea de-a patra ediție a MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate cinema-ului din acest perimetru geografic, a ajuns astăzi la jumătate.
Marți, 2 septembrie, concertul susţinut de Hakeshet Klezmer Band din Oradea a dat startul Galei de deschidere prezentate de directorul festivalului, actrița Victoria Cociaș, împreună cu actorul Constantin Cotimanis, lansând cea de-a patra ediție a MECEFF „7+1”.
În cadrul Galei au luat cuvântul personalități precum primarul municipiului Mediaș, domnul Teodor Neamțu, domnul Eduard Kupferberg, Directorul Cancelariei Rabinice a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, marele actor Mircea Albulescu și domnul Horia Barna, din partea Institutului Cultural Român.
După Gală, invitații și publicul festivalului, prezent într-un număr impresionant de peste 1.000 de persoane din Piața Primăriei, a putut urmări, în premieră la Mediaș, cel mai recent film regizat de președintele festivalului, domnul Radu Gabrea – O poveste de dragoste, Lindenfeld.
De altfel, prezența numeroasă a publicului la Gala de deschidere nu a făcut decât să prefațeze succesul de necontestat al acestei ediții: după primele două zile de proiecții, precum și după primul simpozion al festivalului, „Tranziția de la dictatură la democrație. România și Spania, o evoluție în oglindă”, care i-a avut drept invitați pe Emil Hurezeanu și Adrian Liman și care a fost moderat de domnul Horia Barna la Centrul de Urbanism si Incubator de Afaceri pentru IMM-uri din Strada Nicolae Iorga nr. 2, s-a constatat o participare cu 27% mai numeroasă decât la ediția anterioară.
Dintre evenimentele primelor două zile reamintim, pe lângă simpozionul deja menționat, proiecția specială a filmului Dincolo de nisipuri (regia Radu Gabrea, 1974) în prezența protagonistului Mircea Albulescu, precum și proiecțiile primelor filme din competiția din acest an: Rugul aprins, filmul în trei părți regizat de Agnieszka Holland și inspirat de gestul studentului Jan Palach, care şi-a dat foc în semn de protest faţă de faptul că, în 1969, sovieticii au invadat Cehoslovacia, Frumusețea ta nu are nicio valoare, în regia lui Hüseyin Tabak, o poveste despre imigrare spusă din persepectiva unui puști de 12 ani care pleacă din Turcia împreună cu toată familia în speranța unui viitor mai bun și cel mai titrat film românesc al anului 2013, Poziția copilului, regizat de Călin Peter Netzer pe baza unui scenariu co-scris cu Răzvan Rădulescu, primul lungmetraj românesc laureat cu Ursul de Aur la Berlin, trofeu aflat în capul unei lungi liste de premii, distincții și selecții în toate festivalurile importante ale lumii.
Aflat abia la jumătate, ediţia a IV-a a MECEFF „7+1” va aduce cinefililor o serie de filme de excepţie şi simpozionul tematic „Filmul de propagandă vs. Filmul de artă în regimul comunist” moderat de domnul Horia Barna şi cu prezenţa invitatului special, reputatul jurnalist şi critic de film Cristian Tudor Popescu. De asemenea, cele două expoziţii tematice vor rămâne deschide publicului la Sala Traube şi la Centrul de Urbanism şi Incubator de Afaceri pentru IMM-uri de pe str. Nicolae Iorga nr. 2. Sâmbătă, 6 septembrie, în cadrul Galei de închidere, Ansamblul Rapsodia Târnavelor va susţine un spectacol urmat de decernarea premiilor şi prezentarea filmului ce va câştiga Premiul Publicului.
MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Centrul National al Cinematografiei, A.D.I. Regiunea Târnavelor.
Website: www.meceff.ro.
Facebook: //www.facebook.com/#!/meceff.
Coproducător: TVR
Parteneri principali: Luxten, ROMGAZ, Kromberg & Schubert
Suporteri: BACHMANN, Federatia Comunităților Evreiești din România, BinderBubi Hotel & Spa, Traube Hotel & Restaurant
Cu sprijinul: Institutului Maghiar din București, Institutului Polonez din București, Ambasadei Republicii Slovace în România, Institutul Slovac de Film, Ambasadei Spaniei în România, Institutului Cervantes din București, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Centrului Ceh.
Parteneri media: Observator Cultural, Cinemagia, Bursa, Cinefan, Aarc.ro, Film Reporter, Blog de Cinema, CinemaRx, Film New Europe, Liternet, infestival.ro, Revista Tango, revistatango.ro, ArtActMagazine, Studentie.ro, Nova TV, Monitorul de Mediaș, Mediaș news, Mediaș news Blog, Adevărul Verde-n Față, Feri Teglas Blog, istvanbertalan.blogspot.ro, România Pozitivă, www.CalendarEvenimente.ro.