In perioada 25-26 februarie 2008, Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile din Romania “EU-RO Clearing Funds”, coordonata de Fundatia EUROLINK-Casa Europei, a participat la Conferinta Internationala “Suntem mai puternici impreuna? Armonizarea luptei impotriva fraudei si coruptiei in Europa”, organizata la Koln de DBB Akademie din Bonn si co-finantata de OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene). Cu aceasta ocazie, in cadrul workshop-ului intitulat “Organizatiile neguvernamentale: cainele de paza pentru o corecta utilizare a fondurilor UE”, va informam ca a fost prezentat un sumar executiv scris al celui de al III-lea Raport de Monitorizare Paralela cu privire la stadiul actual al implementarii programelor operationale finantate din Fonduri UE in Romania. Raportul mentionat sintetizeaza indeosebi punctele problematice, considerate de o mare parte a reprezentantilor partenerilor sociali si ai beneficiarilor potentiali de finantare europeana drept inca nesatisfacator abordate si rezolvate de catre Guvernul Romaniei si care ar putea genera anumite intarzieri, blocaje si iregularitati in cursul urmatoarei perioade de gestionare a Fondurilor Structurale si a celorlalte programe destinate de Uniunea Europeana dezvoltarii social-economice a Romaniei.
In acelasi context, a avut loc o intrevedere intre Presedintelui GRECO (Grupul de State Contra Coruptiei al Consiliului Europei), Dl. Drago Kos si coordonatorul principal al Platformei "EU-RO Clearing Funds”, Dl Sever Avram, prilej cu care a fost convenita organizarea la Bucuresti in luna mai a acestui an a unei conferinte europene de tip “transfer de bune practici”, ce urmeaza a beneficia de Inaltul Patronaj al Presedintiei Uniunii Europene si de sprijinul Ambasadei Republicii Slovenia in Romania. In cadrul acestui eveniment, o sectiune speciala va trata problematica exigentelor impuse de monitorizarea specializata a accesarii si implementarii programelor operationale cu finantare UE, precum si a prevenirii si combaterii iregularitatilor, posibilelor fraude si a coruptiei legate de gestionarea acestor fonduri.
In cadrul lucrarilor, prezenta delegatiilor din Romania a fost destul de masiva si consistenta ca substanta a mesajelor transmise. In cadrul workshopului dedicat cooperarii intre actorii institutionali implicati in combaterea coruptiei, reprezentantul Directoratului General Anti-Coruptie din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Dl Florin Stoleru, a sustinut o prezentare asupra stadiului institutional actual in acest domeniu in Romania, care s-a bucurat de interes si intrebari din partea participantilor. O parte a concluziilor finale au fost, de asemenea, prezentate de coordonatorul programului de twinning Romania-Germania, Dl Rolf Schlotterer, Consilier Rezident. Printre concluziile care s-au impus a fost necesitatea asigurarii unui cadrul coerent si functional de prevenire si combatere a fraudelor si coruptiei in sectorul public prin: evitarea paralelismelor de functionare a diverselor organizatii si retele europene si internationale implicate; adoptarea unei strategii comune de actiune si a criteriilor de evaluare a actelor de coruptie, in spiritul conventiei internationale “UN Global Pact”, adoptata prin cooperarea intre ONU si OCDE; imbunatatirea comunicarii inter-institutionale la nivel UE, indeosebi printr-o mai clara si fluenta cooperare intre Oficiul European de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene (OLAF), Ombudsman-ul European, Curtea Europeana de Conturi si Comisia pentru Petitii a Parlamentului European; introducerea timpurie in curricula scolara, ca si in formarea continua a adultilor a unor componente legate de recunoasterea si combaterea coruptiei.
Pentru cei interesati de mai multe detalii, amintim ca o relatare detaliata asupra lucrarilor conferintei va fi prezentata in cadrul sectiunii de integrare europeana a portalului SmartFinancial.ro si intr-unul din numerele viitoare al revistelor “Tribuna Economica” si “Economie si Administratie Locala”. Pentru mai multe informatii aspra initiativelor si proiectelor Platformei “EU-RO Clearing Funds” puteti accesa www.Portal.StructuralFunds.ro.
{mosloadposition user10}