Filarmonica „George Enescu” vă invită duminică, 31 martie, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român la un concert cameral susţinut de doi dintre artiştii de marcă ai Filarmonicii, violoncelistul Dan Cavassi şi clarinetistul Cristian Mancas împreuna cu pianista Viorela Ciucur. O duminică seara în care aveţi ocazia să ascultaţi câteva bijuterii muzicale ale romantismului german de la sfârşitul secolului XIX nu trebuie ratată. În program Max Bruch – Opt piese, op. 83 şi Johannes Brahms – Trio în la minor, op. 116.
Născut la Galaţi, în 1972, clarinetistul Cristian Mancaş a absolvit în 1996 Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţiile clarinet şi dirijat de orchestră. A urmat apoi mai multe cursuri de perfecţionare în ambele specializări, la UNMB, Juilliard School of Music, Boston University, iar în 2003 cu maestrul Seiji Ozawa. Din 1998 este membru al orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, din 1999 activează ca dirijor la Teatrul muzical din Galaţi şi a concertat ca dirijor invitat în Germania cu Lubek Musical Ensemble şi Deutschland Musical Orchestra. În calitate de dirijor şi solist, a susţinut o bogată activitate concertistică la Iaşi, Braşov, Ploieşti, Cluj, Bucureşti, dar şi la Praga, Cracovia, Amsterdam, Haga, Budapesta, Innsbruck, Dresda, Salzburg, Lyon, Bremen, Sydney, Welington, San Diego.
Dan Cavassi, fiul compozitorului Liviu Cavassi, s-a născut la Bucureşti. După absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu” la clasa profesorilor Paul Ochialbi şi George Cocea, intră în clasa lui George Iarosevici la Academia de Muzică bucureşteană. După încheierea studiilor lucrează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, unde activează şi în prezent. În paralel cu activitatea în orchestră sau cu apariţiile solistice, este membru permanent al prestigiosului cvartet „Muzica”, cu care concertează în toată lumea, participând la renumite festivaluri, precum cele de la Salzburg, Bregenz, Roma, Paris, La Rochelle, Belgrad, Edinburgh, Cracovia, Bruxelles s.a. în 1980 pune bazele cvartetului „Pro Muzica”, recunoscut imediat prin obţinerea mai multor premii naţionale şi internaţionale. În tot acest timp a apărut şi ca solist în recitaluri cu pian, diverse formaţii camerale sau împreună cu orchestrele bucureştene (Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio), precum şi cu orchestrele filarmonice din alte oraşe ale ţării (Bacău, Sibiu, Ploieşti ş.a.). Este membru fondator al ansamblului „DevotioModerna” (2005). Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaş şi pianistul Viniciu Moroianu pune bazele trioului „Pro Musica” în 2010. În anul 2004 Preşedinţia României îi decernează Meritul Cultural cl.I.
Vlorela Ciucur este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi Doctor în Muzicologie (din 2000). În prezent este conferenţiar universitar la UNMB, catedra de acompaniament; în paralel activează ca profesor asociat la Universitatea din Craiova şi la Universitatea Fairleigh Dickinson din New Jersey, SUA. Activitatea sa artistică însumează peste 500 de recitaluri de pian solo şi muzică de cameră (la Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Naţional de Artă etc.), De asemenea peste 100 de concerte cu orchestra în Bucureşti şi în multe oraşe din ţară. Este membră a trio-ului „ClavioArte” (cu Liviu Ailincăi – vioară şi Eugen-Bogdan Popa – violoncel). Are în palmares numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale. Printre cele mai recente realizări se remarcă recitalurile din cadrul Anului Internaţional Frédéric Chopin 2010, organizate în colaborare cu Institutul Cultural Polonez, precum şi recitalul de pian susţinut în noiembrie 2011 la Ambasada României din Washington.
Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5. Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00; sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75