cele doua sfaturi ale expertilor in bricolaj, dar şi ale bancherilor
· Cel mai des romanii cumpara de la magazinele de bricolaj – Sistemul de termoizolaţie:
· Sfatul Expertului bauMax : „măsuraţi de 10 ori şi tăiaţi o dată”. La fel trebuie procedat şi cu citirea şi respectarea instrucţiunilor de pe ambalaj
· Una dintre cele mai frecvente greseli facute de romani in lucrarile de renovare este ca nu citesc cu atenţie instrucţiunile de pe materialele folosite
· Din ce in ce mai mult, pentru finantare lucrarilor, romanii apeleaza la o perioada initiala de economisire, urmata de accesarea unui credit in scop locativ
Un studiu al IMAS International, din mai 2011, prezintă un scurt clasament al produselor de bricolaj în care românii isi doresc să investească în următoarele 6 luni: 17% dintre români preferă vopselele lavabile de interior; 15% dintre ei preferă materialele de construcţii; şi 13% dintre români doresc să se orienteze către plante şi flori de exterior, în timp ce cele de interior se clasifică la 12%.
În momentul de faţă, românii în general ar apela la un meseriaş când vine vorba de materiale de construcţii (s-a înregistrat si o creştere cu 17% faţă de anul 2010, de la 41% la 58%), în schimb clienţii magazinelor de bricolaj ar dori să lucreze singuri şi astfel situaţia este exact inversă. Cât despre uşi şi ferestre, şi aceştia din urmă ar apela la un meseriaş.
„În România încă se mai construieşte, oamenii încă işi mai construiesc case, nu cu acelaşi ritm alert, dar totuşi încă există loc. Pe lângă construcţii, şi-au făcut loc incredibil de repede amenajările. După mai bine un an de zile de la majorarea TVA-ului, piaţa si-a găsit un echilibru relativ, dar contextul economic rămâne totuşi sub semnul provocării“ a declarat Nicola Szekely, Director General Baumax România.
În ceea ce priveşte bauMax România, evoluţia companiei rămâne la planul iniţial de noi deschideri de magazine în anul ce urmează. Întâi este prevăzut Cluj II şi apoi Oradea. La proiectul Cluj II lucrările au început încă din mijlocul lunii mai 2011 şi spre sfârşitul anului este pregătită amenajarea magazinului, cu deschiderea programata în primul semestru din 2012 .
„Având în vedere contextul economic precar, ne dorim şi lucrăm totuşi la păstrarea planului impus pe 2011, chiar dacă este o adevărată provocare. Cât despre vânzările bauMax România în primul semestru, acestea au avut o creştere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă, ne aşteptăm ca rezultatele de final de an să fie la fel de bune, mai ales că la mijlocul anului am avut onoarea să-l prezentam pe meşterul bauMax atât clienţilor cât şi angajaţilor noştri. bauMax a sosit în luna mai 2011 în România, cu vorbe înţelepte şi haioase, cu o voce marcantă, prezentându-se ca un simbol al acestei companii. Meşterul bauMax este noul ambasador al mărcilor şi întruchipează valorile şi principiile acestei firme de familie, etalându-şi în permanenţă binecunoscutul slogan: „Ascultă-l pe bauMax!”“ a încheiat Nicola Szekely.
Din ce în ce mai mult, pentru finanţarea lucrărilor, românii apelează la o perioadă iniţială de economisire, urmată de accesarea unui credit în scop locativ. Conform unui studiu IRSOP, 45% dintre clienţii băncilor pentru locuinţe vor sa folosească finanţarea pentru reparaţii locative. În plus, cca. 80% dintre românii au planuri de îmbunătățire a locuințelor în următorii 5 ani, mai ales de renovare (peste 40%) și reparații majore (peste 30%).
La nivelul întregului sistem de economisire-creditare din România, 74% din creditele fără ipoteca au fost folosite de către clienți pentru proiecte de renovare a locuinței (modernizare, amenajări și reparații).
Unul dintre cele mai importante avantaje ale sistemului de economisire-creditare este reprezentat faptul ca produsele de finantare sunt in lei.
„În cei 3 ani de activitate, clienţii BCR Banca pentru Locuinţe au apreciat pozitiv dorinţa noastră de a le oferi produse şi servicii potrivite nevoilor lor individuale. Tocmai pentru a veni în sprijinul planurilor lor pe termen mai lung, am dezvoltat un nou produs, care să păstreze caracteristicile principale ale sistemului de economisire-creditare, dar să ofere un grad mai mare de flexibilitate şi posibilitatea de a obţine un credit locativ pe o perioadă mai lungă, de până la 10 ani.
Noul produs Locuinta Avantaj pe care l-am lansat in aceasta saptamana oferă opţiuni flexibile pentru faza de economisire, astfel încât clienţii noştri vor putea să economisească fie în rate lunare regulate, dar şi prin mai multe plăţi neregulate, în funcţie de disponibilităţile lor băneşti. Cu acest produs, venim în întâmpinarea clienţilor care doresc un credit ipotecar pentru locuinţă şi dispun de avansul necesar, astfel facilitându-le accesul la un creditul locativ în lei, cu dobândă mică de 5% pe an şi fixă pe toată durata contractului de credit“ a declarat Alexandru Ciobanu, Presedinte BCR Banca pentru Locuinte.
George Ionescu are un apartament de 2 camere, de 60 mp și vrea să îl renoveze în totalitate: să schimbe gresie, faianță, obiecte sanitare, calorifere, centrală termică, să pună parchet. O asemenea lucrare poate ajunge la un cost total cam de 8000 de euro, incluzând și mână de lucru. Pentru a beneficia de această sumă, mai repede, George, își face un contract de economisire-creditare Locuința Avantaj pe o perioadă de 14 ani la BCR BpL și cu un avans de 8750 lei, alege un credit anticipat tip punte, cu dobândă de 9% pe an. Astfel, primește imediat 35.000 lei pentru proiectul său de renovare. Pentru acest credit plătește în primii 4 ani ai contractului o rată lunară de 280 lei și continuă economisirea cu 204 lei pe lună, urmând că la repartizarea contractului, creditul să se transforme în credit locativ cu dobândă fixă de 5% pe an, pentru care va plăti în următorii 10 ani ai contractului o rată de doar 198 lei pe luna
Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi încheiate cu BCR BpL direct în sucursalele şi agenţiile Băncii Comerciale Romane (BCR), precum şi prin reţeaua de distribuţie proprie a BCR BpL, respectiv prin forţa directă de vânzare şi prin partenerii BCR BpL
Noul produs de economisire-creditare al BCR BpL are o dobândă fixa de 5% pe an pentru creditul locativ acordat in lei, şi dobânzi de 7% si 9% pe an pentru creditele tip punte, intermediar şi, respectiv, anticipat. Toate dobânzile practicate de BCR Banca pentru Locuinţe sunt fixe pe toată durata contractului de credit, care, în cazul noului produs, poate ajunge până la 120 de luni.
Avantajele importante pentru clienţii BCR BpL în etapa de creditare sunt este sunt comisionul zero la acordarea creditului (comisionul de analiză dosar credit) si comisionul lunar de administrare de doar 0,05% din valoarea soldului.
Creditele acordate de BCR Banca pentru Locuinţe pentru domeniul locativ au ca destinaţii posibile: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
Top 5 cele mai frecvente greşeli în amenajarea locuinţei:
· Hidroizolarea fundaţiei neînsoţită de montarea tubului de drenaj este una dintre cele mai mari greşeli pe care le pot face oamenii, cei care doresc o locuinţă cât mai bine construită, având materialele cele mai bune, oferindu-le sigurantă şi confort. Rolul tubului de drenaj este de a colecta apa acumulată în sol, mai ales in timpul precipitaţiilor şi conducerea acesteia în sistemul de canalizare. În cazul în care se montează hidroizolaţia fundaţiei dar nu şi tubul de drenaj, toată apa se va acumula în jurul fundaţiei, deteriorând-o într-un timp destul de scurt. În sensul că apa va ajunge sa erodeze parţial fundaţia şi va reuşi să creeze discomfort în spaţiul locuit prin apariţia mucegaiului.
· Adezivi/glet. Foarte mulţi meseriaşi nu citesc cu atenţie instrucţiunile de pe materialele folosite, în acest caz referindu-se la grosimea maximă a unui strat de adeziv sau glet. Este foarte important să fie respectată această indicaţie, deoarece grosimea maximă a unui strat se referă la raportul între aderenţa iniţiala (priza între material şi stratul suport înainte de întărirea primului strat menţionat) şi greutatea stratului dat. În cazul în care aceste indicaţii nu sunt respectate materialul înainte de a se întării se poate depărta de perete (rămănând în anumite locuri aşa numitele goluri de aer), poate aluneca formând denivelări şi chiar sa se desprinde căzând de pe stratul suport. In toate cazurile menţionate anterior durata de viată a lucrării este considerabil mai mică, necesitând multiple reparaţii ulterioare.
· O altă greşeală întâlnită este cea în executarea lucrărilor este de tencuire şi aplicare a stratului de glet, şi anume nefolosirea în prealabil a amorselor; rezultatul fiind acelaşi ca şi în cazul nerespectării grosimii maxime a unui strat. Amorsa asigură atingerea valorii maxime de aderenşă menţionat de producator pe materiale, iar în cazul suprafeţelor absorbante asigură o uscare uniforma evitând astfel apariţia crăpăturilor.
· Folosirea diblurilor la placarea cu polistiren a faţadelor la clădirile înalte este obligatorie şi reprezintă o altă greşeală frecvent întâlnită. În cazul unui cutremur nu se vor desprinde bucăţi din tencuială punând în pericol viaţa celor de la sol. De asemenea conferă o durată de viaţă îndeşingată a lucrării în cauză. La o placare cu polistiren în exterior, diblurile sunt necesare. De fapt la orice placare peste 5 mp sunt necesare având şi rolul de a păstra plăcile lipite pe suprafaţa suport pentru un termen îndelungat, dublând astfel rolul adezivului mortar sau spuma folosite.
· Materiale folosite pentru acoperiş. Lipsa foliei anticondens la sistemul de acoperiş. Vaporii de apă din interiorul clădirii ajung direct în asterială, iar în timp aceasta poate putrezi şi acoperişul se poate degrada până la total. Se poate ajunge şi la lipsa stratului de ventilaţie la sistemul de acoperiş. În cele mai multe cazuri ţigla metalică se montează direct pe asterială fără a se folosi şipca, ceea ce este total greşit. În acest mod se reduce foarte mult rezistenţa în timp a prinderii tablei de acoperiş şi se poate în orice moment desprinde.
Top 5 cele mai frecvente întrebări ale clienţilor:
· De ce este necesară lăsarea aerului de dilatare la parchet?
Parchetul contine fibre lemnoase şi în condiţii diferite de umiditate şi temperatură îşi schimbă dimensiunile. În cazul în care nu se lasă zonele de dilatare perimetrală, este foarte probabil ca parchetul să se umfle spre centrul încăperii unde este montat.
· Care este diferenţa între polistirenul EPS 70 şi cel EPS 80?
Dacă ne referim strict la izolaţia termică sunt aproape identice; diferenţa fiind neglijabilă. Diferenta apare atunci când ne referim la rezistenţa la compresiune deoarece EPS 70 are rezistenţă de 70 Kpa ( kilopascali ) iar EPS 80 o are de 80 Kpa. Astfel, EPS 80 este recomandat pentru montarea la parterul clădirilor unde posibilitatea de lovire este mai mare, iar EPS 70 la înaltime unde riscul loviturilor este considerabil mai mic. O rezistenţă mai mare la compresiune este vitală în ideea păstrării calităţii lucrării de izolaţie în timp, fără a necesita reparaţii sau chiar înlocuirea.
· De ce la plăcile ceramice care se monteză fără rost este recomandat să se foloseasca adeziv flexibil sau măcar semiflexibil?
La plăcile ceramice la care se lasă loc de rost, acesta având rolul şi de rost de dilatare deoarece chitul de rost poate prelua tensiuni fără a se măcina sau crăpa. La plăcile ceramice rectificate care se montează fără rost apar tensiuni între stratul suport, adeziv si plăcile ceramice ducând în final la desprinderea plăcilor sau crăparea acestora. Adezivul flexibil are rolul de a prelua aceste tensiuni apărute în timpul dilatării plăcilor ceramice lăsându-le acestora puterea de a se deplasa insesizabil de puţin, dar suficient pentru a evita neplăcerile menţionate mai sus.
· Granitul se poate tăia cu maşina de tăiat placi ceramice ?
Da, dar numai dacă maşina de tăiat plăci ceramice este prevăzută cu posibilitatea de a realiza tăieri ude, în principal maşini electrice nu cele manuale. Orice alte tipuri de tăieri vor fi de calitate îndoielnică.
· De ce radiator de aluminiu şi nu de oţel, care sunt mult mai ieftine?
Radiatoarele de oţel au un mare defect – durata mică de viaţă datorită oxidării. Aluminiul îşi formează un strat de oxid care rămâne lipit şi îl protejează pentru că oxidarea să nu avanseze. De asemenea, este bine de ştiut că aluminiul este un foarte bun conductor de căldură, fiind primul după cupru şi aur. Iar investiţia se amortizează rapid în timp.
· De ce antigel şi nu apă în instalaţia de încălzire?
Antigelul nu trebuie golit din instalaţie şi protejează pe o perioadă îndelungată instalaţia. Prin golirea repetată a instalaţiei şi umplerea cu apă, se aduce un aport important de oxigen în instalaţie, oxigen care duce la o degradare rapidă a componentelor metalice. În acelaşi timp, prin umplerea cu apă, se introduc în instalaţie elemente nocive pentru aceasta. Se formează depuneri pe elementele sensibile ale instalaţiei, astfel se reduce transferul termic în schimbătorul de căldură şi creşte consumul de combustibil sau chiar mai rău, se defectează, uneori în mod ireparabil.
Top 5 cele mai frecvente proiecte cumpărate de la bauMax:
· Sistemul de termoizolaţie: adeziv masă de şpaclu, polistiren, dibluri, plasă de fibră de sticlă, tinci, tencuială decorativă, bormaşina cu percuţie;
· Sisteme complete de încalzire pentru locuinţe: ciment, bolţari de fundaţie, cărămidă (bloc ceramic, BCA), plasă sudată, mortar şi adezivi;
· Amenajarea băii: gresie/faianţă, centrale termice, calorifere, căzi şi cabine de duş, ţevi de cupru şi PPR;
· Sisteme pentru acoperiş: ţiglă metalică + accesorii de îmbinare şi închidere, folie anticondens şi sistem pluvial;
· Produse gospodaresti: hidrofoare + accesorii (filtre, ţevi, fitinguri, robineţi), scule de mână (bormaşini, flex, produse de grădinărit), amenajare şi întreţinere grădini (maşini de tuns iarba electrice sau cu motor termic, trimmer cu fir sau cu cuţit fix, motocoase, tocător crengi, aspirator funze, drujbe).
5 sfaturi către clienţii bauMax la construirea unei case:
· Fundaţia
Hidroizolarea fundaţiei este recomandată a se realiza cu membrană creponată şi tub drenaj.
Avantaj – nu permite pătrunderea umidităţii în pereţii fundaţiei astfel se evită apariţia condensului şi a mucegaiului.
Ce rol are?
Membrana creponată nu permite pătrunderea apei din sol în pereţii fundaţiei.
Tubul de drenaj preia apa care se opreşte în membrană, direcţionând-o către un sistem de canalizare.
· Pereţii
Pereţii exteriori – se recomandă a se realiza cu cărămidă gen porotherm, exclus folosirea BCA-ului.
De ce? – caramida are coeficientul de izolare termica mult mai bun decat al BCA-ului, astfel scad costurile cu izolarea termică.
Pereţii interiori – se recomandă a se realiza cu sistem din panouri de gips-carton şi vată minerală izolatoare termic şi fonic. Peretele din gips-carton este mai usor, mai practic şi are costurile de finisare mai mici. Izolează termic şi fonic o încapere de alta.
· Izolarea termică exterioară
Se recomandă a se face cu panouri termoizolante din polistiren expandat de minim 10 cm grosime.
De ce? – se realizează o termoizolare eficientă ţinând departe de perete punctul critic atât în verile caniculare cât şi în iernile geroase (temperaturi foarte înalte şi foarte joase).
Important – pentru a nu se creea spaţii de pierdere a energiei se recomandă ca ferestrele să fie din tâmplărie de termopan.
Pentru finisarea peretelui termoizolat se recomandă a se folosi o tencuială decorativă impermeabilă.
· Podul mansardat (locuibil) – izolarea
Se recomandă a se realiza cu vată minerală în strat de 20 cm grosime, bariera de vapori.
Vata minerală, faţă de polistiren sau vată bazaltică etanşeaza mai eficient locul dintre grinzile podului astfel se evita crearea spaţiilor de pierdere a energiei.
Bariera de vapori împiedică pătrunderea vaporilor de apă din interiorul casei, evitând acumularea apei în vata minerală (vată minerală îşi pierde propietaţile).
Interiorul mansardei se poate finisa cu plăci de gips-carton şi lambriu din PVC sau lemn.
· Acoperişul
Pentru realizarea acoperişului este esenţială folosirea foliei anticondens indiferent de sistemul de acoperire folosit (ţigla metalică, ţigla ceramică, şindrila bituminoasa sau plăci bituminoase). Aceasta are rolul de a împiedica pătrunderea apei, dar în acelaşi timp permite evacuarea vaporilor acumulaţi în podul casei.
5 sfaturi generale către clienţii bauMax:
· Orice economie făcută la achiziţionarea de materiale este strict de termen scurt şi duce întotdeauna la reparaţii mai costisitoare decât soluţia corectă iniţială. Trebuie investit în produsele corecte, cumpărate în sistemul lor de punere în practică, pentru funcţionarea optimă pe termen lung.
· Părerea meseriaşului trebuie ascultată, dar verificată şi cu alte surse de informare, gen consilieri de vânzări din magazinele de specialitate. Asfel, puteţi decide singuri fără a fi influentaţi de personalul fidel al unui mode de lucru fix.
· Necesarul de materiale la începerea unui proiect de amenajare trebuie să conţina cu până la 20 % mai multe materiale decât necesarul exact. Astfel aveti siguranţa unei lucrări de calitate maximă, iar la final este întotdeauna posibil un retur pentru marfa în exces. În cazul in care marfa nu vă ajunge în timpul derulării proiectului, se va pierde timp şi foarte probabil să apară şi diferenţe între materialele cumpărate, prima şi a doua oara. Uneori nici nu mai devin compatibile.
· Zicala: „măsuraţi de 10 ori şi tăiaţi o dată” este testată şi este adevărată. La fel trebuie procedat şi cu citirea şi respectarea instrucţiunilor de pe ambalaj. Acestea dacă sunt respectate fac ca produsul sa fie conform aşteptărilor finale.
· La achiziţionarea unui produs pentru un proiect să aveţi în vedere toate produsele accesorii care sunt necesare pentru finalizarea proiectului. Mai bine investiţi 15 minute în plus în magazin şi cumpăraţi tot ce trebuie petru a începe lucrul la un proiect decat sa trebuiasca sa reveniti pentru ce va lipseste dupa aceea. Economisiti timp pretios si bani pe transport, poate chiar economisiti si nervi nefacuti.
bauMax Romania SRL
Ilyes Levente – Director magazin bauMax Bucureşti Sun Plaza
Alexandru Mironescu – Director magazin BauMax Bucureşti şos. Chitilei
Mihai Darie – Key Account magazin bauMax Bucureşti Sun Plaza
Mugurel Grigoran – Key Account magazin bauMax Bucureşti Sun Plaza