Ce înseamnă să ai în echipa firmei pe care o conduci o persoană care a fost diagnosticată cu cancer, ce motivații și ce rețineri ar putea avea managerii în privința angajării unor persoane cu astfel de probleme medicale. Acestea au fost câteva dintre aspectele abordate de angajatorii și reprezentanții sindicatelor ieșene care au participat, în data de 26 ianuarie, la o masă rotundă organizată în cadrul centrului Oncosuport Iași.
Din experiențele împărtășite a reieșit că o persoană care trece printr-o astfel de situație dramatică precum diagnosticul oncologic, atunci când se bucură de suportul colegilor și al șefilor devine unul dintre cei mai dedicați membri ai echipei, iar loialitatea sa față de firmă este mult mai mare decât a altor angajați. În plus, în anumite contexte, credibilitatea sa în fața clienților firmei este amplificată tocmai datorită acestei experiențe de viață.
Printre aspectele problematice ridicate de angajatori sunt cele referitoare la factorii imprevizibili pe care îi impune acest diagnostic, cum ar fi, de exemplu, concediile medicale neprevăzute. Însă, dacă există susținerea colegilor, astfel de inconveniente pot fi depășite. De asemenea, posibilitatea alegerii unor domenii de activitate care să permită un program flexibil pentru angajat, exemplul oferit fiind cel al vânzărilor, duce la rezolvarea de la sine a acestor situații.
Argumentele pe deplin acceptate de participanții la masa rotundă în favoarea reinserției pe piața muncii a acestor persoane au fost acelea că societățile civilizate ar trebui să facă tot posibilul pentru a-i face pe acești oameni să se simtă utili și împliniți profesional și că umanitatea trebuie pusă înaintea profitului.