in prezenta poetei Ana Blandiana
Margareta Pâslaru lansează CD-ul de autor "50 de ani de la primul disc" – „Lasă-mi, toamnă pomii verzi”! Evenimentul, desfăşurat ca un minunat exerciţiu al maturităţii artistei va avea loc în prezenţa fanilor, în data de sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 13:30, la Târgul de Carte Gaudeamus (standul casei de discuri ELECTRECORD , nr.9, parter) . Margareta Pâslaru, generoasă cum o ştim, a hotărât să cedeze drepturile de autor în beneficiul UNITER – campaniei «Artişti pentru Artişti» ”. La lansare participă şi poeta Ana Blandiana.
Recenta compoziţie "Era o fântână" va deschide CD-ul de autor "50 de ani de la primul disc". "Versurile Elenei Farago m-au obsedat o vreme, iar muzica am definitivat-o recent, în plină maturitate atunci când roadele vieţii se coc”, spune Margareta Pâslaru despre piesa care cu siguranţă va ajunge pe buzele tuturor.
“Imaginaţia mă duce de la o fântână la alta, de la metafora poetei Farago – «apa vieţii, sălcie şi caldă şi rea»- până la dorinţa Mariei Tănase de a săpa o fântână cu apa rece, pentru drumeţii însetaţi. Două viziuni diferite, dar fascinante pentru mine”.
Margareta Pâslaru a început să compună cântece, acompaniindu-se la pian, încă din anii 60. Colaborarea cu aceeaşi casă de producţie îi aduce acum, la jumătate de veac de la prima înregistrare de disc la Electrecord, albumul în care prezintă tuturor iubitorilor muzicii ei câteva din piesele născute din har şi dăruire.
George Grigoriu spunea despre Margareta că este „un mit al muzicii uşoare româneşti”. Compozitorul o aude şi compune special pentru solistă "Chemarea Marii" (cunoscut şi sub numele "Şi-n apa mării"), care devine primul ei mare şlagăr românesc. Este prima înregistrare la Radio Bucureşti. Tot "Chemarea mării" marcheaza si debutul discografic al Margaretei, batand toate recordurile de vanzare în anii’60.
Margareta lansează şlagar după şlagăr, inspirând 63 de compozitori să scrie pentru ea. Astfel, îşi creează un repertoriu vast, căruia i se adaugă şlagăre internaţionale, "Trandafirii tăi", "Bui, bui" "În grădina bucuriilor", "Harap Alb" şi aproape 700 de înregistrări, unele nedifuzate nici în ziua de azi. Margareta Pâslaru evolueaza cu aplomb ca actriţă în teatru şi film, abordeaza folclor, până când începe să compună cu originalitate muzică şi text.
Printre numeroasele-i hituri componistice „Timpul”, „Dacă ai ghici”, „Diamant fermecat”, triumfă "Lasă-mi toamnă pomii verzi", inspirată de versurile Anei Blandiana. Acest şlagăr solicitat de admiratori ani la rând, difuzat la radio şi imprimat pe CD-uri primeşte votul publicului în "Top 80" Radio România Actualităţi, ca fiind una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani. Dar şi alte piese compuse de Margareta Pâslaru primesc distincţii deosebite , cum ar „Dacă ai ghici” , devenită melodia anului 1974 sau „Fericirea mult visată” care ajunge pe locul II Top românesc în aprilie 2010, acestora două semnându-le şi textele.
A doua sesiune de autografe prilejuită de aniversarea "50 de ani de la primul disc" CD-ul de autor "Lasa-mi, toamna pomii verzi" – va avea loc miercuri, 24 noiembrie, de la ora 13:30, la magazinul renovat MUZICA din Calea Victoriei. Lansarea primei culegeri tipărite a unor compoziţii proprii va avea loc concomitent.
Piesele de pe CD-ul de autor "50 de ani de la primul disc" sunt:
1- Era o fântână – Versuri: Elena Farago
2- Ţigara – text: Margareta Pâslaru
3- Fericirea mult visată – text: Margareta Pâslaru (locul II Top românesc, aprilie 2010)
4- Iubindu-te – Versuri: Mariana Dumitrescu
5- Spune tu care ştii atât de multe – text: Margareta Pâslaru
6- Alergători de cursă lungă -text: Margareta Pâslaru
7- Ce bine-ar fi – text: Margareta Paslaru
8- Lasă-mi, toamnă, pomii verzi – Versuri: Ana Blandiana
9- Timpul – text: Margareta Pâslaru – prins în teletop TVR
10- Daca ai ghici – text: Margareta Pâslaru (melodia anului 1974)
11- Nu vreau să moara florile de măr – Versuri: Agatha Grigorescu Bacovia
12- Tare-am fost: – Versuri: Virgil Carianopol
13- Diamant fermecat – text: E Rotaru – Vot naţional, Premiul de popularitate "Şlagăre în devenire"
14- NU ! – Versuri: Virgil Carianopol
15- Eu şi Timpul- Versuri: Virgil Carianopol
16- Păsările nu mor niciodată – text: O. Dumitru (în spectacolul „De ce nu cade soarele?” de Alexandru Stark)
17- Bunicii mei – text: Margareta Pâslaru – Gala Crucii Roşii
18- Romanţa soarelui (Vagabondul zilei) Versuri: Ion Minulescu
19- Ghimpii – Versuri: Lucian Blaga
20- Mai bine soarta lui Sisif – Versuri: Ion Horea
21- Pasiunea – text: Margareta Pâslaru
22- Potpuriul creaţiilor timpurii
23- Flăcări – Versuri: Virgil Carianopol
24- Am cantat – Versuri: Virgil Carianopol
25- Tatăl nostru – rugăciune
Coperta CD-ului de autor este semnată de Lucian Nastase.