de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank
Mărfurile au fost tranzacționate în scădere timp de o săptămână, timp în care aproape toată atenția a fost asupra discursului din 26 august al președintei Fed, Janet Yellen.
Simpozionul economic anual de la Jackson Hole – acest adevărat Davos pentru bancherii centrali – a fost folosit în trecut pentru a semnala inițiative importante din partea Rezervei Federale.
Reacția pieței în urma discursului a fost inițial negativă, dar s-a inversat curând pe măsură ce nu au fost observate noi inițiative sau direcții. Dolarul a fost în defensivă din iunie, în timp ce valute mai riscante, alături de acțiuni și obligațiuni au fost în cerere pe fondul zidului de bani de la băncile centrale ce abundă pe piețele financiare.
În final, dna Yellen a ținut un discurs în care dorea să promoveze o mai mare posibilitate a unei alte creșteri a dobânzii. A afirmat că economia SUA se apropie de obiectivele de inflație și ocupare a locurilor de muncă, întărind argumentele pentru creșterea dobânzii. Totuși, semnalele pe termen lung au fost mai puțin agresive, mai degrabă prudente, în timp ce Yellen a afirmat că abilitatea Fed de a prezice calea de creștere a dobânzii este limitată. Piața a răspuns prin creșterea metalelor prețioase și a acțiunilor, în timp ce dolarul a fost aproape neschimbat.
Metalele prețioase și cele industriale amestecate
Metalele prețioase au trecut săptămâna de dinaintea discursului în defensivă, iar fondurile speculative au trecut în a șasea săptămână de vânzări scăzute. Pe de altă parte, investitorii ce folosesc produse tranzacționate la bursă susținute de aur au fost cumpărători de volum mic. În urma discursului, aurul s-a întors la a fi constant de-a lungul săptămânii, în timp ce argintul a recuperat pierderile anterioare.
Metalele industriale au fost amestecate, zincul mărindu-și câștigul pe un an cu 48%. Acest lucru a dus la aprofundarea îngrijorărilor legate de faptul că producția minieră din ce în ce mai mică și cererea puternică ar putea duce la un deficit. Dimpotrivă, în cazul cuprului, producția crește, iar inventarele în creștere și o continuă încetinire a importurilor în China au dus prețul aproape de nivelurile critice.
Gazul natural a continuat să se redreseze pe măsură ce vremea caldă din SUA a determinat o cerere record către centralele electrice. Această cerere în creștere a redus injecția săptămânală de exces de producție în facilitățile subterane, reducând și mai mult, în consecință, riscul ca octombrie să afecteze capacitatea. Aceasta este luna care semnalează finalul sezonului de injectare înainte ca extracția anuală să înceapă, înaintea și în timpul lunilor de iarnă.
Aurul merge pe o cale limitată
Aurul a scăzut, în timp ce argintul și platina au fost lovite și mai puternic înaintea discursului lui Yellen. A devenit din ce în ce mai evident în ultimele două săptămâni faptul că piața metalelor prețioase rămâne fără energie. Totuși, în cazul aurului, pierderile au fost limitate deocamdată. La fel ca în mai (când aurul s-a corectat ultima oară), fondurile speculative au fost vânzători neți în ultimele săptămâni în timp ce investitorii ce folosesc produse tranzacționate la bursă au cumpărat pe parcursul perioadei de slăbire.
În urma valului post-Brexit, aurul s-a stabilizat într-un interval relativ limitat, piața gravitând în jurul a 1.340 $/uncie. În timp ce susținerea fundamentală implicită din compresia dobânzilor globale continuă, piața a început să caute din ce în ce mai mult confirmarea că mobilizarea puternică din acest an poate fi menținută.
În ce privește direcția dolarului – un factor determinant important pentru aur – traderii au semnalat din ce în ce mai multă nesiguranță în legătură cu susținerea. Acest lucru a avut ca rezultat o perioadă de zece zile în care EURUSD a fost limitată la intervalul dintre 1.1250€ – 1.1350€. În această perioadă, aurul a scăzut în general mai mult din cauza întăririi dolarului decât să crească datorită unei slăbiri generale, iar acest lucru a reprezentat semnul principal ce ilustra oboseala actuală în cumpărare.
După discursul lui Janet Yellen la Jackson Hole, aurul a revenit la 1340$ după ce a susținut tendința la 1320$ și zona cheie de susținere între 1,315$ și 1,300$:
Sursa: SaxoTraderGO
Petrolul se calmează după drama scăderilor și creșterilor bruște
Petrolul s-a calmat după câteva săptămâni dramatice în care costul unui baril de petrol a scăzut cu peste 20% la vânzare short, înainte de a crește și mai rapid cu 24% la o rundă și mai agresivă de acoperire pe termen scurt. Inspirația zilnică de tranzacționare a fost furnizată de lupta decisivă actuală dintre principiile provocatoare pe termen scurt și membrii OPEC care se gândesc cum să susțină piața.
Câțiva membri OPEC, inclusiv Arabia Saudită, au exprimat un interes de a se întâlni cu ocazia Forumului Internațional pentru Energie din Alger, în perioada 26-28 septembrie. Acest forum aduce laolaltă miniștri, directori de companii, organizații internaționale precum Opec și IEA și experți din 73 de țări.
Întrebarea rămâne dacă se poate face o înțelegere dat fiind faptul că jucători cheie precum Iranul încă își rezervă dreptul de a continua să crească producția. Dacă s-ar face o înțelegere, ar fi luată inițial ca un lucru pozitiv, ca fiind primul semn că membrii Opec sunt de fapt capabili să susțină prețul cu mai mult decât o intervenție verbală.
Întoarcerea țițeiului Brent la 50$/baril a determinat o creștere a activității de acoperire din partea producătorilor de petrol. Acest lucru, în combinație cu creșterea continuă a numărului de platforme petroliere în SUA în ultimele trei luni, cât și excedentul continuu de rezerve, va continua, probabil, să limiteze potențialul de creștere la 50 și un pic în următoarele luni.
Țițeiul s-a stabilizat după valul de acoperire pe termen scurt generat de comentariile saudite de înghețare. O valoare mult peste 50$ va fi probabil limitată până în septembrie, luna în care, în ultimii cinci ani, s-au văzut pierderile.
Sursa: SaxoTraderGO