Orchestrele si Corurile Radio invita publicul vineri, 23 aprilie 2010, ora 19.00, la un concert in care vor putea fi audiate lucrari ale compozitorilor Maurice Ravel si Eduard Lalo, in interpretarea Orchestrei Nationale Radio. Concertul se va desfasura sub bagheta dirijorului chilian Francisco Rettig, un oaspete obisnuit al scenelor de concert romanesti, si il va avea ca solist pe celebrul violonist de origine elvetiana Alexandre Dubach.
Repertoriul ales ne va purta prin insorita lume a sunetelor iberice: prima parte a programului va cuprinde Alborada del Gracioso de M. Ravel si Simfonia Spaniola, op. 21 de E. Lalo, iar partea a doua Pavana pentru o infanta defuncta si Daphnis si Chloé – Suita nr. 2 de M. Ravel. Participa Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.
Dirijorul Francisco Rettig desfasoara o bogata activitate internationala, dirijand pana in prezent peste 60 de orchestre de pe cele cinci continente, cu un repertoriu simfonic, dar si de opera. Este prim dirijor la Teatrul Colon din Buenos Aires si dirijor invitat permanent la Orchestra Simfonica din Chile, la Filarmonica din Bogota (Columbia), unde a fost dirijor sef timp de 12 ani si la Teatrul Liric din Cagliari (Italia). In 1998 a dirijat prima auditie a Simfoniei Turangalila de Olivier Messiaen la Teatro Colon din Buenos Aires, eveniment desemnat „Cel mai bun concert al Stagiunii”. In programele alese a promovat creatii ale compozitorilor sai favoriti, Mahler si Bruckner, si a fost chiar denumit „maestrul mahlerian” de critica de specialitate, dupa ce a dirirjat Simfonia a VII-a de Mahler la Palatul Artelor din Mexico City, in anul 2000. De asemenea, anul 2007 i-a adus artistului Premiul Criticii argentiniene pentru interpretarea creatiei mahleriene.
Violonistul Alexandre Dubach a absolvit Conservatorul din Fribourg si a beneficiat de indrumarea unor maestri ca Yehudi Menuhin, Nathan Milstein, Ulrich Lehmann, Salvatore Accardo. A debutat ca solist la varsta de 15 ani, cu Concertul de Mendelssohn, alaturi de Tonhalle Orchestra din Zürich, orchestra la care ulterior avea sa activeze in calitate de concert-maestru. A obtinut numeroase premii si a primit recunoasterea internationala pentru inregistrarile cu integrala celor sase concerte pentru vioara ale lui Paganini, alaturi de Orchestra Filarmonica din Monte-Carlo, sub bagheta lui Lawrence Foster. Alexandre Dubach a concertat pentru prima oara in Romania in 2007, in cadrul manifestarilor care au marcat proiectul Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007. Prezenta activa pe scene de concert europene ca solist, sau in recitaluri cu repertorii diverse, Alexandre Dubach impresioneaza prin tehnica, expresie si usurinta instrumentala.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}