TVR 1 vă oferă lunea aceasta, de la ora 20.20, un documentar extraordinar (regia lui Alexandru Solomon), despre care Eugenia Vodă (TVR 1) spunea că este „un documentar la care copiii ar trebui duşi cu şcoala…”
Este vorba despre Marele jaf comunist, povestea incredibilă a unui mare furt comis în 1959, la 15 ani după ce comuniştii preluaseră puterea, atunci când un astfel de fapt părea, practic, imposibil de realizat! România era în acea vreme unul dintre cele mai sigure locuri din lume: nici urmă de opoziţie sau de criminalitate, doar teroare exercitată de stat.
Filmul prezintă sumbra şi incredibila istorie a jafului, ai cărui presupuşi autori au fost obligaţi să îşi joace propriile roluri într-un film de propagandă regizat de Securitate.
Cei acuzaţi de furt erau un grup de bărbaţi înarmaţi şi mascaţi şi o femeie, toţi şase foşti membri ai nomenclaturii comuniste şi colaboratori ai Securităţii, care au furat o maşină a Băncii Naţionale în care se aflau 1.6 milioane de lei (echivalentul a circa 1 milion de dolari la vremea respectivă!). Cei şase au fost arestaţi şi anchetaţi şi li s-a cerut să participe la reconstituirea filmată a furtului. A urmat apoi condamnarea lor la moarte şi împuşcarea.
La mai puţin de un an de la incredibilul eveniment, pe ecrane a fost prezentat filmul Reconstituirea, avându-i protagonişti chiar pe jefuitori. Filmul a stârnit senzaţie şi multe întrebări. Dar nici până azi, adevărul despre acest jaf nu a putut fi cunoscut în întregime. Multe întrebări au rămas fără răspuns după tot acest timp: a fost oare o înscenare pusă la cale de guvern? O mişcare sionistă (pentru că toţi şase erau evrei), aşa cum s-a spus la proces? O simplă tâlhărie? Sau o formă unică de protest a acestor „gangsteri roşii" împotriva sistemului la a cărui consolidare puseseră umărul timp de aproape două decenii?
După mai bine de 40 de ani de la eveniment Alexandru Solomon revine asupra subiectului. Dincolo de imaginile înşelătoare ale Reconstituirii, el încearcă astăzi să descifreze misterul acestui caz. Şi, totodată, al unei epoci.
Marele jaf comunist a obţinut o serie întreagă de premii precum Premiul pentru Film Istoric, la Festival du Film d’Histoire, în Franţa, Marele Premiu, la Mediawave Gyor, în Ungaria, Premiul pentru Valori Sociale, la Documenta Madrid.
Documentarul a primit numeroase aprecieri pozitive de-a lungul timpului din partea criticilor şi presei şi poartă garanţia regizorului şi scenaristului său – Alexandru Solomon, pentru care aceasta este prima coproducţie internaţională. Alexandru Solomon a absolvit Imagine de film la Bucureşti, în 1991 şi a debutat ca operator la filmul Priveşte înainte cu mânie, (regia Nicolae Mărgineanu), pentru care a fost premiat la Internaţional Camera Festival. În paralel cu activitatea de director de imagine la filme de ficţiune (ca În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură, sau Examen), Alexandru Solomon a scris şi regizat, începând din 1993, circa 10 filme documentare.
{mosloadposition user10}