Irina Păcurariu face portretul românilor din Italia, miercuri, 16 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi tvrplus.ro. Sub genericul Dosar România.
„Pentru că multe mesaje ne-au cerut să arătăm mai mult despre ce înseamnă lumea celor aroape un milion de români din Italia, în episodul final al seriei de reportaje vom schiţa un portret al lumii româneşti din această ţară”, Irina Păcurariu despre cel de-al patrulea episod Exodul mamelor de la TVR 1 şi tvrplus.ro. „Deşi se termină seria, nu abandonăm tema, vom reveni”, promite Irina.
Miercurea, de la ora 21.00, timp de patru săptămâni, sub genericul Dosar România, Irina Păcurariu conturează portretul mamelor românce plecate din ţară cu scopul de a găsi resurse financiare pentru a-şi întreţine familiile de acasă. Pentru românii din diaspora, TVR Internaţional difuzează seria Exodul mamelor lunea, de la ora 13.00 şi marţea, de la ora 21.00. Obligate de sărăcie să pornească pe un drum la capătul căruia nu este, de multe ori, decât o promisiune, mame românce nu pot recunoaşte decât faţă de ele însele cât de mare este sacrificiul de a strânge un pumn de euro. La Exodul mamelor, ele povestesc adevăratul preţ pe care îl au de plătit.
„Multe dintre femeile românce care ajung în Italia atunci când pleacă de acasă la muncă pornesc în aventura vieţii lor. Pentru unele, aşa arată prima călătorie în străinătate, într-o ţară cu o cultură mare, diferită faţă de tot ce văzuseră până atunci. Femeile care pleacă astăzi nu caută emanciparea, dar o obţin. Dincolo de exerciţiul barbar de a curăţa casele italienilor, sau misiunea, deloc onorantă, de a îngriji bătrâni care le oferă dispreţ şi uită să le dea de mâncare, româncele descoperă şi o lume nouă”, povesteşte Irina Păcurariu.
Ţambalagii, proprietari de mici magazine româneşti, învăţătoare care îi ajută pe copiii românilor să nu uite de tot limba română sau tinere care îşi caută norocul într-o lume cu reflexe rasiste sunt cu toţii parte din marea lume românescă din Italia. Printre aceştia, îl veţi întâlni pe Liviu Dotcos, românul la care a revenit Woody Allen pentru o farfurie de paste bine făcute şi care s-a fotografiat cu regizorul doar după ce acesta din urmă a insistat – „Nu vrei o poză cu mine aici? Poate o să-ţi folosească. Şi a comandat la fel, simplu şi trist”, îşi aminteşte Liviu Dotcos dialogul cu invitatul său, Woody Allen.
Tot la Exodul mamelor, o cunoaşteţi şi pe Alina, o tânără care a trecut şi ea prin experienţa de a creşte singură, fără părinţii plecaţi la muncă în Italia, dar, ajunsă la Roma, a atras atenţia celor de la RAI UNO. Un alt personaj al ultimului episod al seriei de reportaje este Otilia Bârlă, o româncă aflată la extrema dorului şi nevoii de a creşte cu o mamă. Părăsită după naştere în spital, a cunoscut experienţa unei mame vitrege şi a orfelinatului. A supravieţuit doar cu visul că va ajunge artistă. În Italia a ajuns dintr-o greşeală, dar a câştigat un concurs la CineCitta, celebrele studiouri de film şi a scris o carte despre viaţa ei, pe care i-a dăruit-o personal Papei Francisc.
„O lume pestriţă, cu voci diferite, dar puternice, ne lasă cu gândul că mamele adevărate sunt cele care te văd cum creşti, care te ajută să te faci mare, care te doresc şi se sacrifică pentru fiecare secundă din viaţa ta. Chiar dacă uneori, unele dintre ele, pentru toate astea, sunt obligate să plece într-un exod”, sunt concluziile Irinei Păcurariu despre şi la Exodul mamelor. Realizatoarea promite însă continuarea temei, deşi seria se termină aici.