Reducerea emisiilor de CO2 pe tot ciclul de viaţă, inclusiv în relaţia cu furnizorii, economie circulară şi utilizarea materialelor reciclate, dar şi utilizarea optimizată în mediul urban – repere importante în dezvoltarea durabilă, toate explicate într-un scurt film de prezentare pe YouTube.
Bucureşti/München. Dezvoltarea durabilă este o preocupare definitorie pentru BMW Group, asumată ca obiectiv strategic de marketing şi defineşte toate proiectele şi mărcile grupului. În acest context MINI prezintă într-un film scurt principalele direcţii asumate pentru dezvoltarea durabilă. Marca britanică merge mult dincolo de obiectivul de a trece pe un portofoliu exclusiv de modele electrice după 2030 şi urmăreşte optimizarea producţiei şi utilizării pentru a reduce cu adevărat impactul asupra mediului.
Filmul de prezentare îl găsiţi mai jos. Ca un element inedit acesta foloseşte în deschide mai multe cadre filmate de compania britanică pe faimosul Transfăgărăşan, cu ocazia unui proiect în 2019.
Marca MINI urmăreşte să treacă la un portofoliu de modele exclusiv electrice după 2030. Dar compania urmăreşte reducerea reală a emisiilor de CO2 pe tot ciclul de viaţă, nu doar pe faza de utilizare, ceea ce este o preocupare esenţială BMW Group, asumată prin aderarea la obiectivele de limitare a încălzirii globale cu 1,5 grade prin măsuri cuantificabile printre altele prin iniţativa „Science Based Targets”. În acest context, preocuparea urmăririi şi reducerii emisiilor urmăreşte tot ciclul de viaţă.
Pentru producţia MINI Cooper SE, de exemplu, se foloseşte energia furnizată de la 11500 de panouri solare montate pe fabria Oxford. Comparativ cu un MINI Cooper S, producţia Cooper SE generează sensibil mai multe emisii CO2. Pentru că automobilul electric este însă mai eficient pe faza de utilizare, nivelul emisiilor se echilibrează în 30.000 km de utilizare dacă se consideră mixul de energie european, mai puţin de 30.000 km pentru România şi aproximativ 19.000 km dacă se foloseşte numai energie din surse regenerabile.
Impactul asupra mediului este urmărit şi în relaţia cu furnizori. Un exemplu foarte important este procurarea de materie primă pentru baterii, litiu şi cobalt. Astfel, din 2020, BMW Group achiziţionează direct aceste materii prime pentru producătorii de celule de baterii pentru toate sistemele de propulsie electrică de generaţia a cincea. Sunt folosit exclusiv mine din Maroc şi Australia şi astfel nu se asigură doar un control al costurilor, dar se asigură contractual şi respectarea standardelor de dezvoltare durabilă. În acelaşi timp, BMW Group investeşte pentru dezvolta modalităţilor de exploatarea corectă a resurselor de cobalt din Congo sau evaluează împreună cu cercetători independenţi impactul asupra mediului a exploatării de litiu din Chile.
Un alt element important în dezvoltarea durabilă este economia circulară, preocuparea pentru reciclarea şi utilizarea materialelor reciclate. O astfel de strategie optimizează utilizarea materiilor prime, reduce deşeurile şi are un impact pozitiv în reducerea emisiilor de CO2 în contextul în care producţia unor materii prime precum oţel sau aluminiu are un consum mare energie şi emisii mari de gaze cu efect de seră. În acest moment se folosesc până la 50% aluminiu reciclat, până la 25% oţel reciclat şi 20% termoplastic reciclat.
O altă direcţie importantă în dezvoltarea durabilă este utilizarea eficientă. În acest context, aplicaţia MINI pentru telefoanele mobile va juca un rol tot mai important. În prezent permite funcţii precum deblocarea maşinii personale, verificarea nivelului de încărcare sau precondiţionarea/controlul sistemului de aer condiţionat pentru automobilele electrice. Cu MINI Sharing utilizatorii pot oferi automobilul personal pentru car sharing sau pot folosi alte automobile. Sistemul a fost introdus ca un program-pilot în 2019 în Barcelona şi Madrid, extins ulterior la nivelul Spaniei şi din martie 2021 pentru Germania şi Olanda, cu obiectivul de a fi deschis şi către alte pieţe (mai multe detalii aici: https://www.press.bmwgroup.com/romania/article/detail/T0329000RO/sharing-is-caring:-viitorul-mobilit%C4%83%C8%9Bii-peer-to-peer-private-cu-mini-sharing).