Personaje amuzante, cu care empatizezi, un univers fantasy ce funcționează credibil după propriile legi, twisturi, o luptă pe viață și pe moarte între Bine şi Rău
Primele cinci filme din seria „Harry Potter” vor fi difuzate de FilmCafé în perioada 15-19 iulie (luni-vineri), de la ora 19:00. Iubitorii ultra-popularei serii fantasy au acum ocazia de a urmări evoluția simpaticului vrăjitor, de la prima lui întâlnire cu magia, la vârsta de 11 ani, în Harry Potter și Piatra Filozofală (2001), până la confruntarea cu Lordul Voldemort.
Personaje amuzante, cu care empatizezi, un univers fantasy ce funcționează credibil după propriile legi, twisturi, o luptă pe viață și pe moarte între Bine şi Rău, toate au construit popularitatea seriei.
Pe 26 iunie s-au sărbătorit 22 de ani de când a fost lansat volumul „Harry Potter şi Piatra Filozofală”. Magica serie de cărţi începută de Piatra Filozofală (volum lansat în 1997) a fost tradusă în peste 63 de limbi, iar vânzările au trecut de 450 milioane de exemplare. Cele şapte filme adaptate după romanele cu Harry Potter au avut încasări de 6,5 miliarde de dolari în toată lumea. Pe marele ecran, universul Harry Potter a fost continuat de o nouă franciză, „Fantastic Beasts”.
Harry Potter and the Sorcerer’s Stone/Harry Potter și Piatra Filozofală se va difuza, așadar, luni, 15 iulie, de la ora 19:00, urmat de Harry Potter și Camera Secretelor (marți, 16 iulie, ora 19:00), Harry Potter și Prizonierul din Azkaban (miercuri, 17 iulie, ora 19:00), Harry Potter și Pocalul de Foc (joi, 18 iulie, ora 19:00) și de Harry Potter și Ordinul Phoenix (19 iulie, ora 19:00).
Harry Potter și Piatra Filozofală (2001)
15.07.2019 – ora 19:00, FilmCafé
În pragul împlinirii vârstei de 11 ani, Harry Potter anticipează felul distracției și cadourile pe care i le va face familia Dursley, rudele sale antipatice care l-au luat în custodie după moartea părinților săi și l-au obligat să doarmă în debaraua de sub scări. Însă, în acest an, aniversarea zilei de naștere a lui Harry va fi diferită. O scrisoare misterioasă, scrisă cu o cerneală verde neobișnuită, adresată lui Harry, sosește pe neașteptate însoțită de o bufniță. Harry află că este invitat să părăsească lumea obișnuită și să se alăture unor copii de vârsta lui cu înzestrări similare la celebra școală Hogwarts de farmece și vrăjitorii.
Harry Potter și Camera Secretelor (2002)
16.07.2019 – ora 19:00, FilmCafé
Lansat în noiembrie 2002, filmul avea să strângă aproape 900 de milioane de dolari în toată lumea. Povestea probabil că o ştim cu toţii: un misterios monstru începe să ucidă elevii de la Hogwarts, iar Harry, Hermione şi Ron trebuie să descopere Camera Secretelor pentru a-i veni de hac. Cu această ocazie ei vor avea şi primul contact cu lordul Voldemort, cel ce se va transforma în antagonistul principal al seriei.
Harry Potter și Prizonierul din Azkaban (2004)
17.07.2019 – ora 19:00, FilmCafé
Inspirat din cartea omonimă a lui J.K. Rowling, cea de-a treia din populara serie Harry Potter, cu Daniel Radcliffe în rol titular. Acesta din urmă îşi petrece cel de-al treilea an la şcoala de vrăjitori Hogwarts urmărindu-l pe misteriosul Sirius Black (Gary Oldman), un aliat al Celui-al-cărui-nume-nu-trebuie-rostit şi prizonier în Azkaban.
Harry Potter și Pocalul de Foc (2005)
18.07.2019 – ora 19:00, FilmCafé
Harry nu doar că trebuie să se lupte într-o periculoasă competiție internațională contra mai experimentaților colegi ai săi, dar este forțat să-și înfrunte temerile, pe diabolicul Lord Cap-De-Mort. Harry este chinuit de o serie de cosmaruri care aduc dureri cicatricei sale de pe frunte. Durerea lui se transforma in tremurat la Cupa Mondiala de Vajthat, unde apar infricosatorii discipolii ai Lordului Cap-De-Mort, Devoratorii Mortii.
Harry Potter și Ordinul Phoenix (2007)
19.07.2019 – ora 19:00, FilmCafé
Harry s-a maturizat. Acum ştie că o confruntare pe viaţă şi pe moarte între el şi Cap-de-Mort este inevitabilă. Harry află că lordul Cap-de-mort adună o armată. La Hogwarts, un nou profesor a fost numit, în persoana duplicitarei Dolores Umbridge. Dumbledore îi dezvăluie lui Harry conținutul profeției pierdute, care i-a fost făcută lui de Sybill Trelawney. Aparent, ori Harry, ori Cap-de-mort trebuie să moară, căci niciunul nu poate trăi cât timp celălalt supraviețuiește.
Cum a început totul
Cartea pe care J.K. Rowling a scris-o după o idee ce i-a venit în trenul dinspre Manchester spre Londra, în 1990, şi care – mai apoi – a fost refuzată de 12 edituri, are acum milioane de fani în toată lumea. Seria cărților de mare succes ale lui J.K. Rowling despre aventurile celui mai îndrăgit vrăjitor din întreagă lume, Harry Potter, a devenit un adevărat fenomen, impresionând cititorii de toate vârstele de pe întreg globul pământesc. Romanul se afla în curs de tipărire când l-a captivat pe producătorul englez David Heyman.
În 1996, Heyman s-a întors la Londra din Statele Unite pentru a-și înființă propria companie de producție, Heyday Films, cu scopul de a produce filme atât pentru Europa cât și pentru Statele Unite. „Avand un frate și o soră care aveau 10 respectiv 14 ani la acea vreme, am fost foarte interesat să găsesc un film pentru copii care să îmi placă și mie la fel de mult ca lor”, își amintește Heyman. „Echipa mea de la Heyman a înțeles acest lucru și șefa departamentului de producție, Tanya Seghatchian, a citit articolul despre apariția unei noi cărți pentru copii scrisă de un autor pe atunci necunoscut. Agentul i-a trimis un exemplar și asistenta mea Nisha l-a citit în weekend. Nisha mi-a spus că era o carte curioasă despre un băiat care merge la școală de vrăjitori. M-am gândit că este o idee minunată și am citit romanul chiar în acea seară. Ce căutăm eu era o idee minunată transformată într-o carte și mai remarcabilă, cu mult mai bogată în detalii decât ideea care mă atrăsese inițial. Mi-am dat seama că era un material foarte special așa că a două zi m-am ocupat de cumpărarea drepturilor de autor”.
Pe parcursul primei întâlniri cu scriitoarea J.K. Rowling la începutul anului 1997, Heyman și-a luat un angajament ferm. „I-am promis lui Jo Rowling că îi voi respectă viziunea”, spune Heyman. „Aceasta a fost și a rămas cea mai importantă considerație a mea pe tot parcursul procesului de ecranizare a cartii”. Warner Bros. și producătorul David Heyman au început numaidecât lucrul la primul film al seriei. După alegerea regizorului Chris Columbus, cunoscut pentru regizarea succeselor Home Alone și Mrs. Doubtfire și stabilirea Angliei ca loc de filmare, realizatorii s-au ocupat de cea mai mare provocare a lor: găsirea băiatului potrivit pentru rolul Harry Potter. Până în martie 2000, Columbus și Heyman au fost implicați în procesul de pre-producție. Căutarea unui băiat pentru rolul celui mai îndrăgit vrăjitor a început în 1999.
Cum este Harry Potter
„Nu a fost deloc ușor să găsim un băiat care să întrunească numeroasele calități ale lui Harry Potter”, explică Heyman. “Am căutat pe cineva care să combine un simț al minunii și al curiozității, senzația că a trăit o viață, că a experimentat durerea; un suflet mai bătrân în trupul unui copil. El trebuia să fie deschis și generos cu cei din jurul sau și să aibă o judecată bună. Harry nu este prea bun la carte; el mai are și lipsuri. Însă tocmai de aceea este atât de convingător, atât de uman-prin faptul că nu este perfect. Harry are calitățile unui om obișnuit și totuși este capabil de lucruri mărețe. Ne face pe toți să credem că magia este posibila”.
Cum de a devenit Daniel Radcliffe Harry Potter
Regizorul Chris Columbus a văzut filmul de televiziune David Copperfield, în care Daniel Radcliffe juca un rol principal. „Am știut de cum l-am văzut că Dan este Harry Potter. El are carismă, profunzime interioară și o latură plină de mister, calități pe care le întâlnești foarte rar la vârstă de 11 ani”, a povestit regizorul Chris Columbus. „El are de asemenea un simț al înțelepciunii și inteligenței pe care nu le-am întâlnit la prea mulți copii de vârstă lui. Am știut că am procedat bine când i-am trimis lui Jo [Rowling] o copie a filmării test cu Dan. Comentariul lui Jo a fost ceva de genul: «Am senzația că mi-am revăzut fiul de mult pierdut»”.