Apa Nova, furnizorul de apă potabilă si servicii de canalizare al Municipiului București, lansează programul educațional pentru copii „Manualul Apei”, o platformă online care conține o colecție digitală de informații despre apă în general , prezentând utilitatea acesteia în viața unui oraș. Platforma este dedicată elevilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani și îi invită, într-o manieră ludică, pe cei mici, să învețe despre traseul pe care îl parcurge apa de la râu până la robinet și despre procesele de captare, tratare și distribuție a apei.
Manualul Apei este un instrument educativ, care vine în întâmpinarea curiozităților celor mici prin patru lecții video interactive, într-un format tip manual, și are la bază o metodologie care face mult mai accesibil procesul de înțelegere și acumulare a informațiilor referitoare la apa și prezența acesteia în viața de zi-cu-zi. Astfel, în perioada 27 octombrie–14 decembrie, elevii pot accesa site-ul www.apanovabucuresti.ro, unde vor găsi o serie de clipuri video animate, adaptate stilului lor de învățare, dar și nivelului lor de limbaj.
Proiectul a fost dezvoltat în baza principiilor conceptului revoluționar edutainment, care motivează elevii să acumuleze cunoștințe prin joc și materiale de învățare interactive, dar și în baza contextului actual în care școlile și-au transferat o parte dintre activitățile educative în mediul online. Această formă de prezentare a informațiilor captează atenția celor mici și facilitează înțelegerea și conștientizarea importanței apei în viața de zi-cu-zi, urmărind mecanismele prin care aceasta se transformă, dar și traseele pe care le parcurge până să ajungă în casele lor.
Fiecare lecție este însoțită de referințe din lumea reală, astfel încât exemplele să fie nu doar simplu de înțeles, ci și aplicabile în cotidian. Pentru o experiență a învățării cât mai ușoară, „Manualul Apei” ia forma unei povești, ce are ca punct de reper orașul Nova, o exemplificare a unui oraș din lumea reală, însă cu similitudini aparținând lumii basmelor. Totodată, fiecare lecție are o tematică specifică, prezentată de un ghid, un personaj imaginar pe nume Tip, care le face cunoștință utilizatorilor cu universul apei.
Astfel, scopul celor patru video-uri este de a facilita accesul la informațiile cu privire la una dintre resursele vitale ale planetei, conștientizarea importanței protejării surselor de apă și folosirea corespunzătoare a resurselor existente. Dezvoltat având la baza principii de gamification, proiectul urmărește educarea prin divertisment și premiere, țintind un număr cât mai mare de participanți.
„Contextul actual pe care îl traversăm a schimbat modul în care privim și accesăm educația, iar oamenii au înțeles că internetul este și un mijloc de învățare, nu doar de divertisment. Pandemia de coronavirus a impus o reorganizare a modului în care elevii accesează și folosesc instrumentele educaționale, iar platformele digitale și materialele online de învățare au devenit suporturi principale de transmitere a cunoștințelor. Manualul Apei vine în întâmpinarea părinților, profesorilor, dar mai ales a elevilor și prezintă două componente, ambele la fel de importante: una educativă, care îi învață pe micii utilizatori să aprecieze și să înțeleagă mai bine cât de valoroasă este apa în viața noastră, și una interactivă, care îi încurajează să participe la un concurs de testare și aprofundare a cunoștințelor”, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova.
Clipurile video vor fi încărcate în platformă cu o frecvență de două săptămâni. La finalul fiecărei lecții, micii utilizatori își pot testa cunoștințele dobândite printr-un test online, calificându-se astfel în tragerea la sorți, unde au șansa să câștige premii atractive. Totodată, după parcurgerea întregului Manual, elevii care au obținut cele mai bune rezultate la teste vor intra în tombola finală pentru marele premiu pus în joc. Mai multe detalii despre condițiile de participare și premiile puse în joc pot puteți afla accesând https://www.apanovabucuresti.ro/manualul-apei.
Manualul Apei nu este prima inițiativă educațională a Apa Nova. Anul trecut, compania a lansat cu succes „Povești cu final fericit”, o campanie de conștientizare prin intermediul căreia a adus în atenția bucureștenilor importanța sistemului de canalizare, precum și utilizarea corectă a acestuia. Mai multe detalii despre principalele categorii de deșeuri aruncate în sistemul de canalizare, dar și care sunt soluțiile pentru buna gestionare a fiecăruia dintre acestea se regăsesc pe pagina www.povesticufinalfericit.ro.
Din 2000, Apa Nova și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiului București. În cei aproape 20 de ani,sistemul de alimentare cu apă și de canalizare a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, realizări care se traduc prin investiții care depășesc 500 de milioane de euro până în prezent. Zi de zi, echipele Apa Nova lucrează dedicat și depun eforturi susținute pentru asigurarea funcționalității sistemului de alimentare cu apă și canalizare în condiții de calitate și de siguranță.