- Rămânem împreună! Duminică, 4 octombrie, la ora 20:00*, pe TVR 3:
„MANIFEST” – un spectacol de Cornel Mihalache, proaspăt laureat UNITER ca Cel mai bun spectacol de teatru tv, ediția 2020
„Scrisoare către un prieten și înapoi către țară – MANIFEST” este un poem de Ruxandra Cesereanu, în regia lui Cornel Mihalache.
Regizorul propune un „one woman show”- documentar, un gen hibrid nemaifăcut în Teatrul de Televiziune, care are la baza „Scrisoarea” Ruxandrei Cesereanu. Textul reunește, poetic și demistificator, istoria celor 31 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv. Criticii contemporani spun ca „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem Rapsodia Română de-acum, în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Țării dintotdeauna, rapsodia extremă și fatală. O face cu forța tulburătoare a disperării și cu puterea biciuitoare a speranței sale evanghelice, menită să-i trezească pe cei adormiți.”
Actrița Mara Opriş găseşte profunzimea şi resursele necesare ca, sub conducerea regizorului Cornel Mihalache şi cu sprijinul echipei TVR, să ofere publicului oportunitatea de a deveni martor timp de o oră la un spectacol de teatru, coborât din Piscator, cu ajutorul fotografiilor și arhivei video politice pe fundal și în inserturi.
Director de imagine: Dan Constantinescu Jr. / Producător: Diana Dumitru / Organizator producție: Marius Flonta/ Montare decor: Florin Tudorache, Viorel Gheorghe/ Lumini: Bogdan Penciu, Aurel Ghinea/ Teleficare: George Oancea, Sorin Nedelcu/ Sunet: Valentin Bartolomeu, Radu Paraschivescu/ Asistenti imagine: Valentin Ciolan, Grigoruț Stoica, Alexandru Bengescu/ Recuzita: Marian Cerchez/ Costumieră: Elena Cerchez/ Machiaj: Roxana Pletea/ Scenografia: Raluca Chelaru/ Cameramani: Andrei Țoneș, Mihai Covrig
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR difuzat pe canalele TVR.
Producător coordonator: DEMETER András István.
* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.
- Cea de-a patra ediție a Stagiunii „Teatru în TVR” a ajuns la final! Vă mulțumim tuturor pentru participare, pentru ajutorul acordat în promovarea acestui proiect și vă așteptăm la ultimele spectacole din acest an!
Programul următoarelor zile:
Joi, 1 octombrie, la ora 20:30 – „Iubire dublu distilată” – Compania Teatrio
„Iubire dublu distilată” după un text de Ion Bogdan Martin, în regia lui Alin Brancu. O comedie într-o gară mică de provincie din România, în care personajele ne așteaptă pe peronul vieții lor pentru a ne urca într-un montagne russes de dorințe, declarații, regrete, trădări, ironii, scandal, iubiri și reproșuri.
În distribuție: Emanuel Bighe, Adelina Mihalcea, Alin Brancu și Cristina Diaconescu.
Vineri, 2 octombrie, la ora 20.30 – „Oglinda neagră” – Teatrul Nottara
O poveste muzicală de Cristina Juncu, pe beat-uri de Sever Bârzan și Iulian Sfircea, după un scenariu de Vlad Bălan și Cristina Juncu.
Direct din cancelaria drăcușorilor, repetent a 25361-a oară, Aghiuță e pedepsit și trimis pe pământ, unde aterizează în… vagonul restaurant al acceleratului 333, Oradea-București, staționat în clipa aceea la Băicoi. Și așa începe povestea. Dacă vreți să vedeți ce pățește Aghiuță, când se întoarce acasă, după drăciile săvârșite pe pământ, și de ce găsește tot poporul drăcesc adunat în Marea Piață Roșie din Mijlocul Iadului și ce pandemie e pe cale să declanșeze, veniți să (vă) priviți (în) Oglinda neagră!
Cu: Rareș Andrici, Mihaela Subțirică, Vlad Bălan, Cristina Juncu, Crenguța Hariton
Biletele se pot procura de la teatrele partenere, iar accesul publicului se face prin intrarea din strada Constantin Blaremberg, poarta destinată exclusiv spectatorilor. Pentru o imagine și mai clară, iată ghidul de acces:
„TEATRU în TVR, aflat la a patra ediție, are la bază un concept care i-a permis să fie prompt şi adaptabil noilor realităţi ale vieţii teatrale. De aici, şi recordurile ediției: durată, numărul de reprezentaţii, capacitatea sălii, varietate de genuri, diversitate de participanţi. Fiecare reprezentaţie a însemnat, însă, o responsabilitate uriaşă pentru noi, căci să creezi condiţii optime pentru desfăşurarea actului artistic, oferind în acelaşi timp siguranţa sanitară pentru toţi cei implicaţi: actori, spectatori, personalul tehnic, nu este cel mai la îndemână lucru. Faptul că proiectul a trecut cu bine atât de barierele create de teama infectării, cât şi de cele ale temperaturilor caniculare sau tomnatice, îi conferă şi titlul de a fi fost un onest instrument de măsură. Un fel de sano-termo-baro-metru care arată cine (mai) are nevoie de teatru. Mulțumiri tuturor!” – Demeter András István, manager de proiect.