● Rolul HR-ului în managementul talentelor
● Păstrarea talentelor în interiorul organizaţiei cu ajutorul unor instrumente specializate
● Previziunile asupra evoluţiei pe care o va avea managementul talentelor
Noile tehnologii sociale, accentul pe inteligenţa emoţională şi existenţa unor instrumente specializate pentru optimizarea ROI-ului în managementul talentelor precum şi în retenţia talentelor în organizaţie, redefinesc rolul resurselor umane. Acestea sunt câteva dintre concluziile primului eveniment din seria întâlnirilor HR Partner (www.hr-partner.ro) din acest an, care a avut loc pe data de 7 februarie în Bucureşti.
Invitaţii speciali ai acestei ediţii, Harry Meintassis – Managing Director Hay Group, South East Europe; Lucian Solcan – Director Charisma HCM, TotalSoft şi Laura Martin – Learning & Development Partner, Enovate.
Pentru a deveni parteneri strategici, profesioniştii în resurse umane trebuie să ofere suport factorilor de decizie din business, să construiască un nou “plan de de joc” în care să transforme organizaţiile pe care le reprezintă, să creeze culturi mai agile, inovative şi să construiască noi abilităţi pentru a garanta competitivitatea pe termen lung.
În acest context, principala provocare a profesioniştilor în resurse umane vine din faptul că ei trebuie să măsoare, să planifice şi să dezvolte cât mai concret elementele de capital uman.
“Astăzi, mai mult ca niciodată, profesioniştii de resurse umane au nevoie de instrumente puternice care să le ofere abilităţile de a măsura şi a compara “elementele de capital uman” care conduc la extra performanţă pe termen lung. Aceste “soft-uri de organizaţie” vor ajuta la construirea de organizaţii puternice şi capabile să atinga creştere sustenabilă” declară Harry Meintassis – Managing Director Hay Group, companie membru HR Partner.
Meintassis mai adaugă “pentru a câştiga “războiul cu criza economică” domeniile cheie de care organizaţiile trebuie să ţină seama sunt eficienţa managamentului, climatul organizaţional, inteligenţa emoţională, investiţia în “ceea ce reprezintă un potenţial”, oameni potriviţi la posturile potrivite şi să determine angajamentul şi eficienţa angajaţilor”.
Cu o experienţă semnificativă în implementarea şi utilizarea softurilor specializate pentru gestionarea capitalului uman, Lucian Solcan, Director Charisma HCM în cadrul TotalSoft sfătuieşte la rândul său “pentru a avea o echipa performantă, companiile trebuie să-şi evalueze corect angajaţii şi să gestioneze în mod optim potenţialul fiecăruia. Atingerea acestui obiectiv este extrem de importantă în evoluţia oricărei companii, de aceea noi recomandăm utilizarea unui instrument informatic dedicat managementului talentelor, capabil să sporeasca eficienţa instrumentelor tradiţionale de evaluare”.
În ultimii ani, în HR au avut loc mișcări vizibile care influențează soarta și rolul funcţiunii de resurse umane în organizaţii.
Laura Martin, Learning & Development Partner, Enovate România şi membru HR Club este de părere că „în primul rând, dinamica social media și tehnologia (telefoanele mobile, tabletele, sistemele automatizate de talent management), influențează atât imaginea organizațiilor – brandul de angajator, cât și procesele interne. Recrutarea, învățarea, managementul performanței, compensațiile, managementul carierei devin sociale, se democratizează. De asemenea, implicarea angajaților este vitală. Într-un astfel de context, specialiștii de resurse umane au nevoie de un nou set de cunoștințe și abilități, pentru a întâmpina pregătiți aceste schimbări și a le integra în cultura organizațională”.
Întâlnirile HR Partner sunt evenimente dedicate practicienilor de resurse umane, în cadrul cărora membrii furnizori HR Club prezintă instrumente utile, studii de caz, rezultate ale unor cercetări, poveşti de succes legate implementarea soluţiilor de HR sau sesiuni demo.