Librăria Cărturești-Verona din București găzduiește, începând cu 8 Martie 2013 – Ziua Internațională a Femeii și a Mamei și până la sfârșitul lunii, proiectului fotografic “Mama. Sărută-mă mereu de noapte bună”, semnat de Alisa Tarciniu. Fotografa transformă librăria Cărturești într-un labirint ce devine spațiul artistic de explorat și descoperit pentru cei care vor veni să vadă expoziția, iar pentru cumpărători va fi o surpriză plăcută să citească mărturii plasate inedit. Aici, total neașteptat, printre rafturile cu cărți, veți găsi agățate, parcă de fire invizibile, gânduri scrise și fotografii cu mame și copii. Veți descifra un puzzle de emoții și sentimente.
Proiectul este o combinatie rafinată de amintiri dedicate mamelor, o invitație la o călătorie în timp: în copilărie sau în viitor sau doar un popas mai atent în prezent. Imagini și povești ascunse, reacții și emoțiile celor care au acceptat invitația de a face parte din proiect, toate devin elemente folosite de artistă pentru a ne îndruma să ne facem timp, să ne amintim și să meditam la fragilitatea noastră, la femeia care ne-a iubit încă înainte de a ne cunoaște, la lucrurile esențiale din viața noastră.
“Ideea este de a crea un mic tribut pentru conceptul de mamă. Este o invitație la a medita, la a-ți aduce aminte, la a o celebra pe cea care te-a adus pe lume. O invitație la a accepta și a face pace cu noi, un proiect în care mama e prezentă cu bune și cu rele, e un amestec de sentimente, e o temă atât de personală și, totuși, atât de universală, în același timp la al cărui nivel descoperim un număr impresionant de probleme pasionale”, Alisa Tarciniu.
“Mama. Sărută-mă mereu de noapte bună” este un proiect- cadou oferit de către artistă mamei sale, o femeie extraordinară, profesoară de matematică într-un oraș de provincie, cea care o inspiră și o ajută să creeze toate lucrurile frumoase pe care le face, fie că e vorba de proiecte sociale sau de artă, fotografii sau crearea de dulcețuri vesele din portocale pentru a susține cauze caritabile.
Proiectul este un cadou și pentru mamele celor peste 70 de persoane implicate, de la copii cu vârste foarte mici până la oameni mari, care, la 88 de ani, împărtășesc sentimente pe care nu le-au mărturisit niciodată mamei lor; de la copiii din Ferentari, până la personalități din diferite domenii precum Academicianul Marcus Solomon, violonistul Alexandru Tomescu, actrița Ozana Oancea sau cântăreața Lucia. Toți au răscolit în amintiri, au adus fotografii din copilărie alături de mamele lor și au scris gânduri și amănunte despre vremea în care erau mici, iar mama le era prieten, bucurie sau supărare. Copiii de altă dată, deveniți între timp părinți, povestesc despre cum e să devii mamă sau de ce mama copiilor lor este o femeie atât de specială.
"Eu îi datorez rezervele mele de afectivitate, capacitatea mea, atâta cât este, de a iubi, de a mă dărui. Dar acest lucru îl spun acum, ei nu i l-am spus niciodată, mi-a trebuit această distanță în timp pentru a-l conștientiza. Bănui că portretul mamei mele este și al multor altor mame, de aceea îi atribui o semnificație emblematică. Primele cuvinte care-mi vin pe buze, cu gândul la ea: iubire, dăruire, jertfă", mărturisește academicianul Solomon Marcus, 88 ani.
Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 9 martie 2013, la ora 14:00.
Alisa Tarciniu este un fotograf freelancer ale cărei proiecte arată pasiunea ei atât pentru domeniul artistic, cât și pentru cel social. Alisa a dezvoltat de-a lungul timpului proiecte împreună cu Fundația Principesa Margareta a României, Asociația Ovidiu Rom, iar mai recent, SOS Satele Copiilor România. A fost fotograful oficial al proiectului Pasărea de Foc, primul spectacol de dans comunitar din România. În 2009 a organizat expoziția proprie Alături de tine în Pasajul Universității, o expoziție dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Cea mai recentă expoziție, inVISIBLE Bucharest, a avut loc în cadrul Zilelor Bucurestiului, fiind o inițiativî menită să susțină acțiunile de transformare a orașului pornind de la atitudinile locuitorilor, prin impulsionarea creativității si prin implicare socială.