Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august. Pelicula poate fi văzută de publicul din România pentru prima dată după ce Cristi Puiu a fost distins cu Premiul pentru Cea mai bună Regie în cadrul secțiunii Encounters la presigiosul Festival Internațional de Film de la Berlin și după premiera de succes pe marile ecrane franceze.
Proiecția specială Malmkrog va avea loc pe 7 august, de la ora 21.30 la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca. Noul film al regizorului Cristi Puiu este prezentat astfel publicului din România pentru prima dată, în avanpremieră extraordinară, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, proiecția urmând să aibă loc în aer liber în curtea USAMV –Universitatea de Științe Agrigole și Medicină Veterinară (Calea Mănăștur 3-5). Prețul unui bilet variază între 35 de lei (în varianta combo) și 20 de lei (single).
Lăudat de presa internațională și de presa franceză care îl descrie drept „o capodoperă plină de intensitate”, „un film extraordinar prin solemnitatea și libertatea sa”, „o lecție de punere în scenă” , Malmkrog a fost filmat de-a lungul a 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) și este construit în jurul a cinci personaje. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Din distribuția filmului fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás.
Pentru Malmkrog, Cristi Puiu a fost distins în iarnă cu Premiul pentru Cel mai Bun Regizor în cadrul Secțiunii Encounters a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin.
„Trăim în prezent zorii unor ideologii noi și o viziune discutabilă despre lume. Textul lui Soloviov este mai mult decât actual. Vorbim despre lumea de azi, din 2020, dar mi-e teamă că este vorba și despre lumea din 2300”, afirma regizorul într-un interviu acordat după premiera mondială a filmului de la Berlin.
Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.
Trailer-ul internațional realizat de distribuitorul oficial Shellac Films este disponibil aici:
MALMKROG a film by Cristi Puiu – Trailer from Shellac films on Vimeo
Pagina de Facebook: www.facebook.com/malmkrogbycristipuiu.
Distribuitor internațional: Shellac Films.
Coproducători: Iadasarecasa, Bord Cadre Films (Elveția), Cinnamon Films (Serbia), Doppelganger (Suedia), Film iVäst (Suedia), Sovereign Films (Anglia), Produkcija 2006 Sarajevo (Bosnia și Herzegovina), Sense Film Production (Serbia), Sisters and Brothers Mitevski (Macedonia).
Sponsori și parteneri: Asociatia Culturala Iadasarecasa, Centrul Național al Cinematografiei, Societatea Română de Televiziune, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor din România, Țuca, Zâbarcea & Asociații, Publicis Groupe, Cinema City, Chainsaw, Renault, BRD Groupe Societe Generale, Altex, Thematic Channels, Alka, United Media, Cris-Tim, Heineken, Albalact, One Digital Store, Publicys, All Media Company, Movieplex, Odeon, Farmec, Atelier Mustata, Zenith, Optimul Media Direction, Groupama Asigurari, Aqua Carpatica, OMW, Phoenix Media, Zile & Nopti, Revista Biz, BMW.
Cristi Puiu a regizat Marfa și banii (2001), Moartea Domnului Lăzărescu (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.