Secţiunea CineBlackSea
În perioada 19-30 august 2015, în Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, are loc prima etapă a celei de-a unsprezecea ediţii Romania International Film Festival (Ro-IFF) – eveniment cinematografic anual, ce prezintă cinefililor români filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor. A doua etapă a Festivalului se va desfășura între 19-25 octombrie a.c., la Cinema Union din Bucureşti.
Pentru cele două secţiuni competiționale ale Festivalului, respectiv CineBlackSea si Woman in Cinema, au fost selecţionate opt filme ce vor concura pentru titlul de „Cel mai bun regizor” al fiecarei sectiuni, trofeul pentru “Cea mai bună interpretare”, precum şi pentru „Trofeul Festivalului”.
CineBlackSea
„Brides” / “Nevestele” / “Patardzlebi” – producţie 2014, Georgia, în regia lui Tinatin Kajrshvili.
Nutsa trăieşte, împreună cu cei doi copii ai săi, într-o suburbie a oraşului Tbilisi din Georgia. Împreună cu partenerul ei, Goga, puteau forma o familie obişnuită, dacă el nu ar fi fost arestat. Între nunta organizată în închisoare şi vizitele lunare, s-a instalat o rutină: el în inchisoare, ea în afara ei. Filmul prezintă o realitate tristă. Doar nevestele au permisiunea să viziteze deţinuţii.
Acesta este filmul de debut al regizorului Tinatin Karjshvili și participă şi la secțiunea Woman in Cinema.
“Fish” / “Peştele” / “Balik” – producţie 2014, Turcia, în regia lui Derviş Zaim.
Filmul prezintă povestea unui pescar, Kaya, care trăieşte împreună cu soţia sa, Filiz, într-un sat, pe malul lacului. Fiica lor, Deniz, nu poate vorbi. Filiz decide să folosească un tratament alternativ. Crede că, dacă o va hrăni pe fiica ei cu un anumit peşte, ea se va face bine. Venind acasă, Kaya descoperă peştele şi decide să comercializeze peştele din lac şi să facă rost de bani. Începe să pescuiască ilegal, folosind substanţe chimice. Dar, într-o bună zi, ambiţia sa îl aruncă în închisoare. Chimicalele folosite îi otrăvesc soţia, iar el este acuzat de omucidere. La mormântul mamei sale, Deniz vorbeşte prima oară.
Derviş Zaim este un regizor multi-premiat pentru filmele anterioare. Pentru al treilea său lung metraj, Çamur (Mud), a primit premiul UNESCO la Festivalul de Film de la Veneţia, in 2003.
„Tevanik” – producţie Armenia-Lituania, 2014, în regia lui Jivan Avetisyan.
Scenariul filmului este alcătuit din trei poveşti ingenios construite şi care, în final, se întrepătrund. Cea dintâi are în centru o familie armonioasă care va fi obligată să se despartă din cauza unei situaţii dificile. Micul Aram poartă pe umerii lui tragedia despărţirii. Copilăria lui se încheie brusc, într-o singură zi. Și totul se întâmplă din cauza unui singur motiv… În a doua parte, tot într-o singură zi, Astaghik își pierde iubirea, idolul şi prietenul. Pacea se transformă în război. A treia poveste este despre un băiat de 14 ani, Tevanik, care ia parte la acţiunile de război, în momente decisive. Învaţă ce înseamnă viaţa, moartea şi supravieţuirea.
Jivan Avetisyan a reuşit să impună acest film în festivaluri din 22 de ţări, printre care şi la Cannes.
“The Woman of My Life” / “Femeia vieţii mele” / „Жената на моя живот” – producţie Bulgaria / Irak-Kurdistan / Rep.Macedonia / Romania 2015, în regia lui Antonii Donchev.
La 6 ani, Ayad şi Vian se logodesc pentru că așa decid familiile lor. Dar imediat sunt şi despărţiţi unul de altul pentru a sta la adăpost în perioada războiului. Se reîntâlnesc după foarte mulţi ani, iar dragostea dintre ei trebuie să lupte împotriva dorinţei lui Vian de a-şi răzbuna tatăl ucis în Irak, motiv pentru care intră în diverse acţiuni teroriste. Ayad încearcă s-o convingă să renunţe, poate chiar cu preţul de a o pierde pentru totdeauna.
Antonii Donchev este la primul său lung-metraj, după ce a realizat peste 20 de documentare şi scurt-metraje.
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). Ro-IFF se alătură celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014.
Cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: Zizin, Kfea.ro, Cramele Basilescu, DHL – partener logistic. Festivalul Ro-IFF este recomandat de Prima TV şi Kiss FM. Parteneri media online: RockZone.ro, AaRC.ro, Concerte Azi.ro, CineFan.ro, PRwave, iconcert, Radio Lynx, Metropotam, vinşieu, Feeder.ro.