Fundatia Dinu Patriciu
Incepand cu 15 iunie, elevii, studentii, profesorii, scolile, facultatile si ONG-urile care deruleaza programe educationale se pot inscrie la Gala Premiilor in Educatie – o competitie care isi propune sa gaseasca, sa premieze si sa promoveze cele mai bune proiecte din sistemul de invatamant romanesc, proiecte care vizeaza nu doar rezultatele scolare deosebite si dezvoltarea profesionala, ci si implicarea in comunitate, sustenabilitatea si voluntariatul.
Competitia, aflata in acest an la cea de-a doua editie, ofera premii in valoare totala de 250.000 de euro. Pe langa cele 9 sectiuni de concurs de anul trecut (Elevul anului, Profesorul anului – invatamant preuniversitar, Scoala anului, Studentul anului, Profesorul anului – invatamant universitar, Facultatea anului, Cercetatorul anului, ONG-ul anului in domeniul educatiei si Proiectul anului), organizatorii Galei au adaugat doua sectinui de concurs noi: Invatatorul/Educatorul anului si Bibliotecarul anului.
“Am promis inca de anul trecut ca aceasta Gala nu va fi doar un eveniment de o seara, ci un alt program pe termen lung al Fundatiei care va aborda educatia din Romania intr-un mod constructiv, un program care se concentreaza pe punctele forte ale oamenilor din sistem, care in ciuda lipsei de fonduri reusesc sa faca lucruri minunate. Am promis ca vom fi flexibili, ca vom tine cont de feedback-ul participantilor si ca vom dezvolta acest program in asa fel incat sa acoperim intregul domeniu al educatiei. De aceea, editia din acest an are premii mai mari cu 50.000 de euro in comparatie cu anul trecut si mai multe sectiuni de concurs”, a declarat Tincuta Baltag, Director General al Fundatiei Dinu Patriciu.
Tot o noutate a editiei din acest an este rubrica de recomandari a competitiei. Astfel, cei care doresc sa recomande pe cineva in competitie, o pot face prin completarea unui formular sumar. Persoana recomandata va primi un email prin care va fi informata cu privire la posibilitatea de a participa la competitie.
Cei care doresc sa se inscrie o pot face pe site-ul www.premiileineducatie.ro, prin completarea unui formular de concurs. Acesta trebuie apoi tiparit si trimis prin posta pe adresa Fundatiei (Str.Mircea Eliade, nr. 2, Bucuresti) pana pe data de 27 septembrie, alaturi de documente care sa ateste valoarea de adevar a informatiilor inscrise in formular.
Apoi, intre 27 septembrie si 22 octombrie, un Juriu alcatuit din 60 de membri va evalua candidaturile depuse si va desemna castigatorii. Juriul Galei este alcatuit atat din reprezentanti ai Ministerului Educatiei (Ionel Haiduc – Presedinte Academia Romana, Adrian Curaj – Presedinte Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Ioan Dumitrache – Presedintele Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, Radu Anghel Vasilescu – Director Palatul National al Copiilor, Simona Velea – Director Institutul de Stiinte ale Educatiei, Radu Gologan – Presedinte al Societatii de Stiinte Matematice, Lucian Ciolan – Seful Catedrei de Pedagogie a Facultatii de Psihologie și Stiintele Educației), ai presei (Catalin Stefanescu – TVR, Marian Voicu – Europa FM, Andreea Ofiteru – Adevarul, Magda Barascu – Hotnews, Mirela Nicolae – Radio Romania Cultural, Raul Florea – Gandul), reprezentanti ai sectorului neguvernamental (Ionut Sibian – Director General FDSC, Ioana Avadani – Director Centrul pentru Jurnalism Independent, Marian Stas – Presedinte Fundatia CODECS pentru Leadership, Mirela Nemtanu – Director Fundatia RTC, Elena Serban – Director Fundatia Vodafone), ai corporatiilor (Cosmina Frincu – CSR & Sponsorship Manager BRD – Groupe Société Générale, Catalin Stefan – Project Manager SIVECO Romania, Georgeta Bora – Sustainable Development Coordinator RBS Bank din Romania), ai organizatiilor studentesti (Alexandru Ghita – Educativa, Andrei Botez – Uniunea Studentilor din Romania, Vlad Teiosanu – VIP, Laura Dica – AIESEC), cat si din castigatori ai Galei de anul trecut.
„In ultima vreme, despre invatamant, vorbesc persoane dinafara sistemului, si din pacate, numai in termeni critici. In invatamant lucreaza insa oameni care sunt precum lumanarile: se consuma pe ei pentru a lumina pe altii. De multe ori acest efort nu se vede si nu este rasplatit. A fost nevoie sa se inventeze Gala Premiilor in Educatie pentru a evidentia astfel de oameni. A fost nevoie de o initiativa privata pentru a se arata partile bune ale invatamantului, in cea mai mare parte a lui, de stat. Este nevoie de Gala in continuare, pentru ca educatia de calitate merita recompensata!”, a declarat Wladimir Boskoff, decanul Facultatii de Matematica si Informatica, Universitatea Ovidius din Constanta, castigatoare a premiului II, sectiunea Facultatea anului, Gala Premiilor in Educatie 2009.
Anul trecut, Gala a avut 36 de castigatori. Cei mai multi au fost din Iasi, apoi din Bucuresti si Cluj. Pentru promovarea lor, Fundatia Dinu Patriciu a realizat un Catalog in care sunt descrise pe larg realizarile lor si motivul pentru care au fost premiati. Materialul se doreste a fi “o carte alba” a invatamantului romanesc, un manual de bune practici si de modele demne de urmat. El poate fi descarcat de la adresa: //www.premiileineducatie.ro/resources/files/CATALOG_FINAL_Gala_Premiilor_in_Educatie.pdf.
{mosloadposition user10}