Echipa de cautare si salvare formata din fosti caini fara stapan a VIER PFOTEN Romania, urmeaza cursurile de pregatire pentru cautare si salvare in caz de avalansa, organizate sub indrumarea grupului de salvamont SAR Team Alba, in perioada 04 – 10.02.2008, in localitatea Arieseni. In cadrul taberei, echipa VIER PFOTEN isi desfasoara antrenamentele alaturi de nume recunoscute pe plan national si international in cautare si salvare precum Calin Ciora si echipa salvamont Alba condusa de George Popa. De asemenea, in premiera absoluta, in cadrul taberei de la Arieseni participa si echipa de cautare-salvare a Ungariei, castigatoare a Campionatelor Mondiale de cautare-salvare.
Pregatirea cuprinde exercitii specifice atat pentru oameni cat si pentru caini cu un grad de dificultate mai ridicat decat in cazul cautarilor de suprafata, necesare in procesul de cautare a victimelor aflate sub zapada, exercitii ce pot fi utilizate ulterior in cautarea oricarui tip de victime.
Echipa VIER PFOTEN Romania este singura din tara care foloseste fosti caini fara stapan pentru actiuni de cautare si salvare.
Folosirea cainilor pentru cautarea victimelor cu ajutorul cainilor in caz de avalansa creste sansele de gasire a acestora in timp util.
Ideea pregatirii unei echipe speciale pentru actiuni de salvare a aparut in urma rezultatelor de exceptie obtinute de cainii aflati deja in cadrul echipei Caini Pentru Oameni si dovedite pe teren in cazul operatiunii de cautare din incinta halei prabusite la fabrica Vulcan – prima actiune de cautare si salvare din Romania la care au fost folositi fosti caini fara stapan alaturi de cei apartinand Protectiei Civile.
Despre proiectul „Caini pentru Oameni”
Proiectul "Caini Pentru Oameni”, a fost initiat in 2004 de Fundatia pentru Protectia Animalelor VIER PFOTEN cu scopul pe de o parte de a schimba mentalitatea publicului in legatura cu cainii fara stapan dovedindu-le valoarea, iar pe de alta parte, pentru a le oferi o noua viata si pentru a ajuta oameni care au nevoie de ajutor.
Proiectul pleaca de la premisa ca multi caini fara stapan pot fi companioni agreabili pentru oameni, calitati care ii recomanda ca si caini de terapie sau de salvare.
In acest sens, fosti caini fara stapan sunt instruiti de experti si lucreaza ca si caini de terapie si/sau de salvare. Munca cu ei presupune pregatire regulata si atenta din partea unor dresori experimentati, precum si un spatiu de antrenament si echipament specific.
{mosloadposition user10}