În acest an, cel puţin 7 trupe din România vor concerta în premieră pe scena Tuborg Sound din noul spaţiu al festivalului, Sibiu Arena. Interitus Dei din Constanţa şi Guerrillas din Cluj, Monarchy şi Reckoning din Bucureşti, Ethernus din Baia Mare şi Heavy Duty din Sibiu apar pe afişul ARTmania Festival 2011. Programul concertelor din Sibiu Arena va începe vineri spre sâmbătă după miezul nopţii cu Ethernus (de la ora 01:00), după ce în Piaţa Mare vor fi cântat Lacrimas Profundere, Helloween şi Tarja. În aceeaşi noapte va concerta şi Reckoning, iar în paralel, în arenă, Djane Grace va reprezenta comunitatea Lux Noctis la ediția din acest an.
Ethernus, un proiect simfonic power metal cu influenţe de melodic death metal, este prezent pe piaţa muzicală românească încă din 2007. Primul album al trupei, Memories from Eternity a aparut în primăvara anului 2011 şi va fi prezentat la ARTmania Festival 2011. Formaţie tânără, Reckoning a avut primul concert în primăvara anului 2011, la doi ani de la formare. Trupa, care abordeaza un melodic death metal cu influenţe atmosferice, s-a bucurat de un mare succes încă de la primele apariţii. Reckoning a avut concerte în cele mai mari cluburi bucureştene alături de trupe străine precum Mastic Scum, Infected Rain, Claymore sau Eufobia. Petrecerile Lux Noctis sunt deja istorie.
Ziua de sâmbătă în Sibiu Arena va începe la prânz odată cu sosirea paradei de motociclete printr-un concert Heavy Duty la ora 13:00. Monarchy va urca pe scena Tuborg Sound începând cu ora 15:00, iar la ora 17:00 va începe cel mai aşteptat concert al arenei: Interitus Dei. Programul va continua în Piaţa Mare cu trei concerte: Republica, Lacuna Coil şi Sonata Arctica, după care, va urma o noapte nebună în Sibiu Arena cu Gurerillas live de la ora 01:00 şi Truda în noapte, aproape de ora două. Tot în Sibiu Arena, dar într-o altă zonă dedicată evenimentelor muzicale, Mr. DJ Silvius va menţine spiritele active printr-un DJ set cu influenţe alternative-metal pe alocuri.
Heavy Duty, trupa sibiană înfiinţată în 2007, a început ca un proiect de cover-uri, care s-a dezvoltat treptat, până când a atras atenţia scenei locale underground. Heavy Duty abordează un trash/ death metal bine definit prin piese ca Face of Murder, Manifest sau Hunting Ghosts. Formaţia a susţinut mai multe concerte şi a avut colaborari cu alte trupe româneşti cunoscute: Truda, Krepuskul, Bolthard şi Sign of Agony. După lansarea unui EP, Heavy Duty se pregătesc pentru lansarea albumului de debut.
Trupa Monarchy a luat naştere în anii ’90, însă după numeroase schimbări de componenţă, grupul s-a dezmembrat în 1998. În 2009 Monarchy reia activitatea alături de un nou solist şi o schimbare a sound-ului: de la heavy metalul de început, trupa trece spre o zonă mai modernă cu accente melodice. În acelaşi an 2009 lanseaza un EP, Jamming, care primeşte recenzii foarte bune, iar la momentul actual Monarchy lucrează la primul sau album de studio.
Interitus Dei: Trupa constănţeană este una dintre cele mai vechi şi apreciate formaţii de doom gothic din România. De-a lungul celor aproape 20 de ani de cariera Interitus Dei au lansat patru albume, trei videoclipuri şi, cu timpul, au schimbat viziunea muzicală spre un eclectic metal. Interitus Dei au în portofoliu numeroase concerte în ţară şi în străinătate, alături de nume precum Paradise Lost, Tankard, Korpiklaani, Tyr sau Rotting Christ.
Guerrillas: Grupul s-a format în 2002 la Cluj, iar după cateva schimbări în componenţă şi concerte locale, ajung la festivaluri din România şi Ungaria. În 2007 Guerrillas au deschis concertul Sepultura de la Bucureşti, iar un an mai târziu au lansat primul album de studio, Guerrilla Spirit. Trupa are la activ numeroase concerte alături de formaţii românesti şi din străinătate, atât în turnee dar şi la festivaluri din Germania, Ungaria, Slovacia sau Cehia.
Truda: Încă de la apariţie în 2007, Truda s-a bucurat de aprecieri din partea publicului. Formaţia de hardcore metal a trecut prin numeroase schimbări de membri, însă în cei 4 ani de activitate a scos 5 materiale discografice cu albume ca Taraf Nation, Agro-Cultura şi cel mai recent, Nyi Foame. Trupa se poate mândri cu un număr mare de concerte în ţară, inclusiv în deschidere la Soulfly în 2009.
Concertele de duminică din Sibiu Arena vor începe cu ora 17:30. Programul detaliat al evenimentelor din această zi va fi publicat în zilele următoare.
În acelaşi spaţiu timp de trei zile va funcţiona camping-ul, parcarea, o zonă de entertainment, expoziţii, workshop-uri şi alte surprize. Accesul în spaţiile de desfăşurare ale evenimentelor din Sibiu Arena va fi gratuit pentru posesorii de brăţări ARTmania Festival 2011. Ceilalţi doritori vor trebui să cumpere un bilet în valoare de 5 lei pentru fiecare intrare.
Spaţiul Sibiu Arena, o bază militară dezafectată, a fost amenajat printr-un parteneriat între ARTmania Festival şi Baumeister, una dintre cele mai importante companii de construcţii din România, firma cu capital integral german, activă pe piaţa locală din anul 1997. Datorită acestui parteneriat, festivalul ARTmania poate oferi un nou spaţiu de desfăşurare pentru evenimentele culturale în aer liber, în afara aglomeraţiei urbane şi oferă servicii complete de camping la cele mai înalte standarde internaţionale. Sibiu Arena va fi deschis începând de vineri, 12 august, ora 10:00, până luni, 15 august, ora 10:00.
Tot începând de vineri, în Piaţa Mică va funcţiona ARTmania Festival & Granini Refreshing Area unde publicul larg (pentru ca accesul va fi liber şi nerestricţionat) se va putea răcori cu fructe proaspete şi muzică mai uşoară. Programul începe vineri cu Flavius, cel mai priceput toboşar junior (are 11 ani) de la ora 14:30 şi va continuă cu trupa Aeternum din Sibiu.
Flavius va împlini pe 30 august vârsta de 11 ani. De la vârsta de 4 ani a început să fie prezent pe diferite scene ale festivalurilor din ţară şi din străinătate şi la nenumărate emisiuni tv. A obţinut foarte multe premii ca solist intrumentist şi a susţinut deja numeroase concerte în străinătate, în tări precum: Rusia, Franţa, Bulgaria sau Germania. Flavius este autodidact. El compune, creează şi are un repertoriu alcătuit din piese de muzică simfonică adaptată la rock.
Formaţia de muzică medievală, renascentistă, irlandeză & celtică şi rock medieval Aeternum din Sibiu/ Hermannstadt / Transilvania s-a format în vara anului 1999 ş în cei 11 ani de existenţă a participat la concerte şi recitaluri în cadrul manifestărilor dedicate acestor genuri muzicale.
Sâmbătă în Piaţa Mică de la 16:30 va concerta Classic Beat Orchestra. Grupul format din nouă studenţi la conservator aduce o nouă interpretare unor compoziţii clasice cunoscute, prin filtrul unor genuri ca electro jazz, dub step şi rock. Primul single al trupei, Here We Go este o reinventare a cunoscutei partituri clasice Canon in D Major de Johann Pachebel. Trupa a cântat în locuri precum Muzeul Ţăranului Român, Wings Club sau Opera Naţională din Bucureşti.
Duminică în Piaţa Mică de la 15:30 vom asculta Intermezzo Cvartet. Ideea cvartetului a venit în 2007 când s-au gândit că o formaţie de muzică clasică ar fi foarte potrivită pentru Sibiu. “Încercăm să aducem muzica clasică spre publicul larg, să aducem un repertoriu accesibil tuturor, nu vrem s-o comercializăm.”, declară un membru al cvartetului Intermezzo.
La Sibiu se poate ajunge cu maşina, microbuzul, autobuzul, trenul sau avionul, sau cu bicicleta, care acum poate fi transportată şi cu trenul. Cei care vin spre Sibiu prin Valea Oltului trebuie să ştie că pe această rută se desfăşoară lucrări de reabilitare, care îngreunează traficul.
În perioada Festivalului ARTmania (8-14 august), datorită parteneriatului încheiat între ARTmania şi CFR, vor fi introduse din nou vagoanele speciale pentru transportul călătorilor cu biciclete, care se va face gratuit pe toată distanţa de circulaţie. Astfel, trenurile 1621 şi 1622 pe ruta Bucureşti Nord- Sibiu circulă după următorul program: 1621 are ora plecare din Bucureşti Nord la 10.50 şi ora de sosire în Sibiu la ora 17.27, iar 1622 are ora de plecare din Sibiu la 17.00 şi ora de sosire în Bucureşti Nord la 23.15.
Pentru cei care vin din Timişoara, CFR anunţă că se pot transporta biciclete pe următoarele trenuri: accelerat Săgeata Albastră 1812, 1624, 1814, care circulă pe relaţia Timişoara Nord – Sibiu şi 1811, 1623, 1813 care circulă pe relaţia Sibiu – Timişoara Nord. Transportul este contra cost, preţul fiind stabilit în funcţie de distanţă şi greutate. Astfel, tariful pentru transportul unei biciclete obişnuite pe distanţa Timişoara Nord- Sibiu este de 16 lei. Călătorii care au biciclete pliabile şi demontabile beneficiază de transportul lor gratuit pe orice rută sau tip de tren, cu condiţia să nu-i incomodeze pe ceilalţi călători.
O veste bună pentru cei ce nu au reuşit să-şi cumpere până la această dată bilete pentru Festivalul ARTmania: presale-ul V se prelungeşte până la încheierea acestei ediţii a festivalului ARTmania, astfel încât abonamentele achiziţionate în timpul festivalului vor avea preţul de 150 lei, iar biletele de acces pentru fiecare zi – 90 lei.
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
Parteneri instituţionali: Primăria Municipiului Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Naţional Muzeal Astra, ASTRA Film.
Parteneri strategici: Malev, CFR Călători, Baumeister, DB – Schenker Romtrans, Harley-Davidson Bucharest, Banca Comercială Carpatica, Continental Hotels, Ibis Hotels, iStyle – Premium Apple Resseller, Transilvania Tattoo Expo, Hotel Roberts, Blackhawk Security.
Parteneri Media: Rock FM, Prima TV, Adevărul, 24-FUN, Dilema Veche, Popcorn, Chip, GQ, Autoexpert, Level, Yachtexpert, Caţavencii, Tribuna, Playboy, Revista VIP, Men’s Health, Media Image, Metalhead.ro, Kudika.ro, Urban.ro, 9AM, RadioLynx, iconcert.ro, metalfan.ro, artactmagazine.ro, rockarolla.ro, carteadenisip.ro, rockstage.ro, rockxpress.ro, radio3net.ro, Port.ro, BestMusic.ro, Eveniment Sibiu, Ele.ro, Evenimente in Cluj, News Outdoor, Elevate, Metropotam.ro, Hotcity.ro, Escoala.ro, Welcome2Cluj.ro, Sofresh.ro, Radio Nord-Est, Jurnal Rock, Romanian Rock Radio.