Începând de azi, 8 aprilie 2011, "Magiunul de prune Topoloveni" se alătură celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).
"România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea şi protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Îi felicit pe producători pentru acest succes şi sper că şi alţii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate.
Garantarea calităţii pentru consumatori şi a unui preţ echitabil pentru fermieri sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate lansată de Comisia Europeană în decembrie 2010. Aceasta are în vedere o mai bună recunoaştere a valorii produselor de calitate, a tradiţiilor din care izvorăsc şi a efortului suplimentar pe care realizarea acestora îl solicită. Procedurile administrative vor fi simplificate, indicaţiile geografice (DOP şi IGP) vor beneficia de definiţii mai clare şi protecţie îmbunătăţită, iar specialităţile tradiţionale garantate (STG) de noi criterii de eligibilitate. Comisia analizează şi necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producători, care îşi comercializează produsele pe pieţe locale, respectiv producătorilor din zonele montane.
Informaţii suplimentare
În prezent, registrele de calitate pentru produsele agricole și alimentare sunt următoarele:
Denumiri de origine protejată (DOP): denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate în mod exclusiv sau esențial locului lor de producție și priceperii producătorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie să fi fost produs, procesat și preparat într-o zonă geografică dată, prin utilizarea unor tehnici recunoscute.
Indicații geografice protejate (IGP): produse agricole și alimentare a căror reputație sau ale căror caracteristici sunt strâns legate de desfășurarea activității de producție într-o zonă geografică dată. Cel puțin una din etapele de producție, procesare sau preparare trebuie să aibă loc în zona geografică respectivă (în cazul AOP, toate aceste etape trebuie sa aibă loc în zona geografică de referinţă).
Specialități tradiționale garantate (STG): denumiri de produse care garantează caracterul tradițional al produsului, fie prin compoziția acestuia, fie prin metoda sa de obținere. Produsele care poartă denumirea de STG nu sunt legate de o zonă geografică anume, însă trebuie să fie produse conform specificațiilor prestabilite.
Persoană de contact:
Roger Waite, purtător de cuvânt pentru agricultură şi dezvoltare rurală, e-mail: roger.waite@ec.europa.eu , tel: +32 2 296 14 04
Pagini Utile
* Descrierea produsului "Magiun de prune Topoloveni" înregistrată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:
//eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:241:0003:0007:RO:PDF
* Decizia de înregistrare a produsului publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:
//eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:094:0021:0022:EN:PDF
* Baza de date DOOR a DOP-urilor, IGP-urilor și STG-urilor înregistrate:
//ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?&recordStart=0
* Pagina de internet dedicată politicii privind calitatea (DG AGRI):
//ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm