Roger-Pol Droit
Editura Litera
Ideile filosofice au generat intotdeauna discutii aprinse insa, pentru unii, au parut inaccesibile, dificil de inteles. „Maestrii gandirii” este o carte exceptionala care prezinta, in mod succint si in format accesibil, ideile celor mai importanti filosofi ai secolului XX.
Stilul este unul atractiv – o sa va cucereasca de la bun inceput titulurile (dam doar doua exemple: „Henri Bergson trebuie sa astepte, la fel ca toata lumea, ca zaharul sa se topeasca” si „Bertrand Russel, impreuna cu un barbier de la tara, baga spaima in matematicieni”), iar informatia este bine structurata. Exista sapte parti, fiecare cu cateva capitole, iar fiecare capitol contine o prezentare de o pagina a autorului, cu date definitorii, locuri si contexte, concepte, fraza-cheie si locul respectivului filosof in gandirea contemporana. Finalul aduce o sinteza intr-o fraza si de asemenea o alta interesanta fraza legata de urmatorul filosof prezentat. In afara de aceste date definitorii sunt prezentate detalii despre filosof si conceptia sa, ideile sale fundamentale (adesea facandu-se referire si la alti filosofi pentru o mai buna intelegere a notiunilor). Exista si recomandari de lectura – ce e musai de citit de la fiecare filosof in parte – dar si recomandari de carti de citit pentru a afla mai multe despre acel filosof (date incluse la finalul capitolelor).
Printre filosofii inclusi in volum se numara Deleuze, Habermas, Gandhi, Russel, Foucault, Heidegger, Arendt, Sartre, Derrida si multi altii (in total sunt douazeci de figuri evocate in carte).
Formularea „maestr al gandirii” „in prezent ii desemneaza pe cei pe care epoca ii considera repere intelectuale majore si al caror public devine exceptional de numeros. Caci secolul XX inventeaza filosoful-vedeta. La vremea lor, Voltaire sau Diderot erau cu siguranta cunoscuti de intreaga Europa. Totusi, celebritatea lor nu a atins cotele contemporanilor nostri.
Mass-media si-a avut rolul ei. Maestrii gandirii se nasc datorita presei, radioului si televiziunii.” (p. 9)
„Caci maestru gandirii nu este doar ceea ce publica si profeseaza. Il inconjoara o legenda. Influenta lui depaseste cercul stramt al celor care i-au inteles cu adevarat lucrarile. Ea merge dincolo de sfera, deja mai extinsa, a celor care l-au citit fara sa fi priceput totul. Renumele lui ii impresioneaza si pe cei care de-abia ii cunosc opera, dar care cred totusi ca percep la el o atitudine particulara fata de lume.” (p. 9)
„Maestrii gandirii” este o lucrare deosebit de interesanta si utila pentru a-i intelege pe marii filosofi ai secolului XX. Faptul ca informatiile sunt prezentate succint si intr-un mod extrem de accesibil face ca aceasta carte sa fie folositoare tuturor cititorilor care, poate, nu au timp sau rabdare sa descopere fiecare filosof in parte (ori nu sunt in mod special pasionati de filosofie) dar care sunt curiosi sa afle care sunt marii filosofi ai secolului trecut, ce ii apropie si ce ii diferentiaza si care sunt principalele idei filosofice ale secolului al XX-lea. O carte de citit!